αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι

Η ιδέα ότι ο υψηλός βαθμός κοινωνικοποίησης και ευφυΐας δεν πάνε μαζί φαίνεται όχι απλώς να είναι μια δημοφιλής αντίληψη αλλά και γεγονός.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα πιο έξυπνα άτομα βιώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από μία ζωή που εμπεριέχει συχνή κοινωνικοποίηση.

Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν την υπερβολική κοινωνική επαφή:

1. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κοινωνικές δεξιότητες

Η Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία του William Little αναφέρει την περίπτωση ενός ανθρώπου που ονομάζεται Chris Langan ως «ο πιο έξυπνος άνθρωπος για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ». Περιγράφει ότι ο Chris Langan έχει δείκτη νοημοσύνης πάνω από 195, που είναι 100 βαθμούς υψηλότερος από αυτόν του μέσου ανθρώπου. Θεωρείται ότι ήταν από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ο Chris Langan, ωστόσο, δεν γνώρισε καμία επιτυχία ή επίτευγμα στη ζωή του. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές χαμηλού επιπέδου και είχε μια ιστορία ζωής γεμάτη απογοήτευση και απομόνωση.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ, ήταν ότι ο Chris Langan δεν είχε τις κοινωνικές δεξιότητες για να κάνει επιτεύγματα ανάλογα με την ευφυΐα του. Ήταν ανίκανος «να ξέρει τι να πει σε ποιον, να ξέρει πώς να το πει και να ξέρει πώς να το πει με το μέγιστο αποτέλεσμα» .

Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, φυσικά, και πολλοί έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν τουλάχιστον πώς να επικοινωνούν αρκετά καλά για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, είναι πιθανό πως ό,τι κερδίζουν οι άνθρωποι στη νοημοσύνη, συχνά το χάνουν σε κοινωνικές δεξιότητες.

2. Η κοινωνικοποίηση είναι μια απόσπαση της προσοχής από την εργασία

Ένας προφανής παράγοντας πίσω από την αποφυγή της κοινωνικοποίησης που βλέπουμε στους έξυπνους ανθρώπους είναι ότι η κοινωνικοποίηση απαιτεί… πολύ χρόνο και προσπάθεια. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό από τους μη έξυπνους να έχουν ενδιαφέροντα που ξεπερνούν το ποιος βγαίνει με ποιον και τι φοράει ο τάδε.

Οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ενεργούν με βάση την ευφυΐα τους. Δουλεύοντας σε κάτι, είτε πρόκειται για ένα προσωπικό project είτε για κάτι που σχετίζεται με την καριέρα τους. Πως να μείνει χρόνος για πάρτι και καφέδες;

3. Είναι πιο δύσκολο να ταιριάξουν με το πλήθος

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης μπορεί να μην είναι πάντα συνειδητή επιλογή για τους έξυπνους ανθρώπους. Ωστόσο, το να είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση.

Ακόμα κι αν έχουν επαρκείς κοινωνικές δεξιότητες, μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να ταιριάξουν με τους ανθρώπους και μπορεί να διαπιστώσουν ότι μοιράζονται ελάχιστα κοινά ενδιαφέροντα με άτομα μέσης νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, και νοιάζονται ακόμη λιγότερο, για τα πράγματα που τους δεν τους ενδιαφέρουν. Οι άνθρωποι μπορεί να τα βλέπουν ως βαρετά στην καλύτερη περίπτωση- και αλαζονικά στη χειρότερη. Οι άνθρωποι συχνά δεν τους αρέσει να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που είναι πνευματικοί ανώτεροί τους, καθώς τους κάνει να νιώθουν ανόητοι.

Οι έξυπνοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη μοναξιά ως αποτέλεσμα των διαφορών τους με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να αναγκαστούν να «παίζουν χαζοί» για να τα πηγαίνουν καλά με τους ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να τους κάνει να φαίνονται πιο φυσιολογικοί στους άλλους, αλλά κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να υποφέρουν από ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μοναξιάς και απομόνωσης, καθώς συνειδητοποιούν ότι κανένας από τους «φίλους» τους δεν ξέρει τον πραγματικό εαυτό τους.

4. Η κοινωνικοποίηση προκαλεί μεγαλύτερο άγχος στους έξυπνους ανθρώπους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος από τους ανθρώπους μέσης νοημοσύνης. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να περνούν χρόνο επαναλαμβάνοντας δυσάρεστες ή ντροπιαστικές σκηνές στο κεφάλι τους παρά οτιδήποτε άλλο – ακόμη και από το να σκέφτονται πνευματικά ζητήματα,.

Αυτό δείχνει ότι η κοινωνικοποίηση μπορεί να έχει περισσότερο αρνητική παρά θετική επίδραση στους έξυπνους ανθρώπους, καθώς είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τους μέσους ανθρώπους εάν κάτι πάει στραβά – κάτι που συμβαίνει συχνά.

Καθώς ένα τέτοιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν την υπερβολική κοινωνική αλληλεπίδραση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 17 =