αρχικηVIRALΤέσσερα τρικ για να θυμάσαι τα ονόματα των άλλων

Τέσσερα τρικ για να θυμάσαι τα ονόματα των άλλων

Έχουμε ακόμη και ειδικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο για την επεξεργασία των χαρακτηριστικών του προσώπου. Αυτό κάνει την αναγνώριση προσώπου γρήγορη και σχετικά ακριβής. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο, είναι να θυμάστε… τα ονόματα που ταιριάζουν με αυτά τα πρόσωπα.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, οι ψυχολόγοι Lise Abrams και Danielle Davis διερεύνησαν τους περίπλοκους λόγους για τους οποίους ξεχνάμε τα ονόματα. Εδώ είναι οι βασικοί:

1. Τα ονόματα είναι αυθαίρετα

Οι συνηθισμένες λέξεις αναφέρονται με συνέπεια στο ίδιο πράγμα. Αν σας πούμε ότι έχουμε ένα μήλο στο σακίδιο, έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς μοιάζει αυτό το αντικείμενο. Αλλά αν σας πούμε ότι έχουμε έναν φίλο που ονομάζεται Γιώργος, δεν ξέρετε απολύτως τίποτα για αυτόν ή την φυσική του εμφάνιση.

2. Τα ονόματα δεν έχουν συνώνυμα

Όλοι είχαμε την εμπειρία: Να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη λέξη που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά απλά δεν μπορούμε να την θυμηθούμε. Ευτυχώς, σχεδόν όλες οι λέξεις έχουν συνώνυμα, και παρόλο που μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο, ένα συνώνυμο μπορεί να κάνει την δουλειά του σε μία συζήτηση. Αλλά τα ονόματα των ανθρώπων δεν έχουν συνώνυμα – δεν υπάρχουν υποκατάστατα.

Οκ, αλλά μετά από όλα αυτά, υπάρχει τρόπος για να θυμόμαστε τα ονόματα των άλλων; Εδώ είναι 4 τρικ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

1. Εστιάστε στο άτομο με το οποίο μιλάτε

Δεν έχετε την ευκαιρία να θυμηθείτε ένα νέο όνομα εάν σκέφτεστε… τα σχέδιά σας για το Σαββατοκύριακο ενώ συζητάτε. «Εστιάστε το μυαλό σας. Αφιερώστε χρόνο για να δώσετε προσοχή – εάν αποσπαστείτε, οι πληροφορίες που θέλετε να ανακαλέσετε αργότερα δεν θα μπουν ποτέ στα ντουλάπια αποθήκευσης αρχείων μνήμης του εγκεφάλου σας», λέει ο Δρ Γκάρι Σμολ, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του UCLA Longevity Center στο Semel Institute for Neuroscience & Human Behavior, στο CNBC. Ο ίδιος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των “The Memory Bible: An Innovative Strategy for Keeping Your Brain Young” και “iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind”.

2. Επαναλάβετε το όνομα του ατόμου που μόλις γνωρίσατε

Ένας άλλο τρικ που θα σας βοηθήσει να θυμάστε το όνομα ενός ατόμου είναι να βρείτε έναν τρόπο να το επαναλάβετε αμέσως αφού το μάθετε για πρώτη φορά.

Για να θυμάστε το όνομα κάποιου, πρέπει να εστιάσετε σε αυτό για τουλάχιστον ένα έως δύο δευτερόλεπτα. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επαναλάβετε αμέσως το όνομα και να σφίξετε το χέρι του ατόμου. Αν συστηθείς με κάποιον που λέγεται Τζον, θα πεις κάτι με την έννοια: «Χαίρομαι που σε γνώρισα, Τζον», ενώ του σφίγγεις το χέρι». Αυτό σας αναγκάζει να εστιάσετε και να δώσετε προσοχή στο όνομα. Πολλές φορές, όταν κάποιος μας συστήνεται, δεν δίνουμε καθόλου σημασία στο όνομα.

3. Εστιάστε σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προσώπου

«Διαλέξτε ένα χαρακτηριστικό του προσώπου που μπορεί να είναι εύκολο να θυμάστε. Κοιτάξτε το πρόσωπο του ατόμου και αναζητήστε το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είτε πρόκειται για μικρή μύτη, μεγάλα αυτιά, ασυνήθιστο χτένισμα ή βαθιά λακκάκια. Συχνά το πρώτο χαρακτηριστικό που παρατηρείτε είναι το πιο εύκολο να το ανακαλέσετε αργότερα», λέει ο Σμολ.

Η σύνδεση ενός ονόματος με ένα οπτικό χαρακτηριστικό βοηθά να «κολλήσει» το όνομα στη μνήμη σας.

4. Συνδέστε το νέο όνομα με κάτι/κάποιον που ήδη γνωρίζετε

Η σύνδεση ενός νέου ονόματος με ένα άτομο ή αντικείμενο που είναι ήδη αποθηκευμένο στη μνήμη σας είναι ένας άλλος τρόπος για να αποθηκεύσετε ένα νέο όνομα στη μνήμη σας.

Σκεφτείτε μια σύνδεση μεταξύ του ονόματος του ατόμου και οτιδήποτε γνωρίζετε ήδη. Πραγματικά οτιδήποτε. Το όνομα Τζον μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε τον Τζον Λένον ή μπορεί απλώς να έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που ονομάζεται επίσης Τζον. Η σύνδεση μεταξύ του ονόματος και κυριολεκτικά οτιδήποτε γνωρίζετε ήδη, θα βοηθήσει πραγματικά το όνομα να μείνει καλά στο μυαλό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =