αρχικηVIRALΤέσσερα αγενή πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να λες. Και έχουν να κάνουν με την ηλικία

Τέσσερα αγενή πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να λες. Και έχουν να κάνουν με την ηλικία

Θα το δεις να συμβαίνει σε επαγγελματικές μαζώξεις ή ακόμα και σε φιλικά δείπνα. Είναι σχόλια για την ηλικία, τα οποια βασίζονται σε συγκεκριμένα στερεότυπα. Κάποιος θα πει: «Φαίνεσαι υπέροχος για την ηλικία σου». Κάποιος άλλος θα σχολιάσει: «Παρά είσαι μεγάλος για να το κάνεις αυτό.

Η πρωτοποριακή έρευνα της Becca Levy στο Πανεπιστήμιο Yale φωτίζει τις απτές επιπτώσεις τέτοιων στερεοτύπων στην υγεία. Το έργο του Levy έχει αποδείξει με συνέπεια ότι οι αρνητικές απόψεις για τη γήρανση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σωματική μας ευεξία. Σε μια μελέτη ορόσημο, η ομάδα της ανακάλυψε μια εκπληκτική συσχέτιση μεταξύ των αρνητικών στερεοτύπων των νέων σχετικά με τη γήρανση και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων τα επόμενα 38 χρόνια. Αντίθετα, η καλλιέργεια θετικών απόψεων για τη γήρανση βρέθηκε ότι μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

«Φαίνεσαι υπέροχος για την ηλικία σου». Αυτή η φαινομενικά αθώα παρατήρηση εστιάζει στην ηλικία, υπονοώντας ότι η γήρανση είναι ανεπιθύμητη και ότι η αξία συνδέεται με τη νεανικότητα. Συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία.

«Είναι πολύ μεγάλος/η για να το κάνει αυτό». Τέτοιες δηλώσεις υποτιμούν σοβαρά τους που είναι πιο μεγάλης ηλικίας (ή όχι και τοσο) και διαιωνίζουν ξεπερασμένες ιδέες για το πώς «πρέπει» να μοιάζει κάποιος σε κάθε ηλικία. Ας ενθαρρύνουμε και ας γιορτάσουμε τα διαφορετικά ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε ικανοποιητικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Συμπεριφέρσου σύμφωνα με την ηλικία σου». Αυτή η φράση συχνά στοχεύει να ρυθμίσει τη συμπεριφορά που θεωρείται ακατάλληλη… για την ηλικία κάποιου, ενισχύοντας άκαμπτους και ξεπερασμένους κανόνες. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τα άτομα να αγκαλιάσουν τον αυθεντικό τους εαυτό σε κάθε ηλικία.

«Οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα». Αγγλική φράση που υποδηλώνει λανθασμένα ότι τα ηλικιωμένα άτομα είναι εγγενώς αντίθετα με τη μάθηση ή τις νέες εμπειρίες. Η έρευνα δείχνει ότι η αντίσταση στην αλλαγή αφορά λιγότερο την ηλικία και περισσότερο το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος ατομικά. Ας αλλάξουμε την αφήγηση για να γιορτάσουμε το συνεχείς δυνατότητες ανάπτυξης και μάθησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 1 =