αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να πάρεις την σωστή απόφαση όταν είσαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

Πως να πάρεις την σωστή απόφαση όταν είσαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις στη ζωή μας: Τότε που είμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, και δεν ξέρουμε ποιον δρόμο πρέπει να επιλέξουμε. Πολλές φορές μάλιστα, ακριβώς επειδή δεν είμαστε σίγουροι για το ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε, καταλήγουμε να μπαίνουμε σε μια κατάσταση «παράλυσης», και να μην παίρνουμε καμία απόφαση. ‘Η να το αναβάλουμε για όλο και πιο πίσω χρονικά.

Πως πρέπει να κινηθείς λοιπόν; «Πρώτα από όλα, έχει να κάνει με την αυτογνωσία, και το πόσο διατεθειμένος είσαι να δώσεις σημασία σε εσένα», λέει η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη, μιλώντας στο It’s Posssible.

Και συμπληρώνει: «Συνήθως, όταν θέτεις ένα ερώτημα στον εαυτό σου, για παράδειγμα ‘να πάω εκεί ή να μην πάω’, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θες να πας. Αφού αν ήθελες 100% να πας, η απάντηση θα ήταν κατευθείαν θετική».

Πολλές φορές δεν ακούμε την εσωτερική μας φωνή. Έχουμε μάθει να την βάζουμε λίγο στην άκρη- επειδή ίσως δεν την εμπιστευόμαστε και πάρα πολύ.

«Ένα δεύτερο σημαντικό point, είναι ότι φοβόμαστε τι θα γίνει αν κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Και ένα τρίτο πράγμα που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι ως άνθρωποι θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων. Προσπαθούμε να προβλέψουμε με κάθε λεπτομέρεια τι θα συμβεί στο μέλλον, κάτι που είναι αδύνατο να το πετύχεις», εξηγεί η Μ. Μισύρη.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει πάντα το «τι θα πουν οι άλλοι». Κάνουμε επιλογές χωρίς να τις θέλουμε, επειδή απλά θεωρούμε ότι αυτές είναι αποδεκτές από τον περίγυρο μας ή από την κοινωνία γενικότερα. Το αποτέλεσμα είναι να παραβλέπουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Και τελικά τι μπορείς να κάνεις; «Σε πολλές καταστάσεις, δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα», σημειώνει η coach. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να κάνεις όντως την επιλογή που θες και να αποδειχτεί στην συνέχεια ότι είναι λάθος. Ακόμα κι έτσι όμως, «είδες στην πράξη ότι ήταν λάθος και έμαθες καλύτερα τον εαυτό σου. Και δεν θα ζεις πάντα με το ερώτημα ‘τι θα γινόταν αν το έκανα’», εξηγεί η ίδια.

«Η ίσως πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: Θέλω;. Στον εαυτό σου. Χωρίς να σκέφτεσαι τι θέλουν οι άλλοι ή τι ‘συμφέρει περισσότερο’. Σε συμφέρει σίγουρα να είσαι καλά, και μια τέτοια επιλογή θα σε φέρει εκεί που θες μακροπρόθεσμα», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − twelve =