αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πέντε μαθήματα που έμαθα δουλεύοντας ως barwoman»: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

«Πέντε μαθήματα που έμαθα δουλεύοντας ως barwoman»: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

Ο Steve Jobs έλεγε: «creativity is just connecting things». Ο ίδιος είναι γνωστός για τα φαινομενικά άσχετα μαθήματα που έκανε σε όλη του την ζωή. Κάποτε ξεκίνησε να κάνει μαθήματα καλλιγραφίας μόνο και μόνο επειδή «τον ενδιέφερε». Δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του. Στην συνέχεια όμως, εκείνα τα μαθήματα χρησίμεψαν για να φτιάξει την γραμματοσειρά του Macintosh. Όλα μπορούν να «συνδεθούν». Και ίσως εκεί είναι το μυστικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου σχεδιάγραμμα από «κουκίδες» και στην συνέχεια να τις ενώσεις.

Χρήσιμα μαθήματα μπορούν να προκύψουν μέσα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η Μαρία Μισύρη σήμερα είναι Business & Life Coach, αλλά πίσω στο 2013 δούλευε ως barwoman για να καλύψει τα έξοδα της.

Μάλιστα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ήρθε αντιμέτωπη με ένα απρόσμενο σκηνικό. «Οι κήλες στην σπονδυλική μου στήλη που μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχαν δημιούργησαν φλεγμονή με αποτέλεσμα το δεξί μου χέρι να φουσκώσει και να μη μπορώ να το κουνήσω καθόλου. Αυτό συνέβη 6 Ιουλίου. Στην καρδιά του καλοκαιριού. Το μπαρ τότε ξεκινούσε να δουλεύει φουλ. Εμένα αυτή η δουλειά ήταν η μόνη πηγή εισοδήματος μου και τα έξοδα έτρεχαν ασταμάτητα. Εγώ είχα μόνο το αριστερό μου χέρι διαθέσιμο. Δεν γινόταν να σταματήσω και βάλθηκα να αποδείξω ότι μπορώ να συνεχίσω μόνο με το αριστερό. Πάντα ένιωθα ότι πρέπει να συνεχίζω και να μη το βάζω κάτω» θυμάται η ίδια.

Και συμπληρώνει: «Ο εργοδότης μου ευτυχώς με εμπιστεύτηκε. Με άλλαξε μπαρ και με πήγε στο μικρό. Συνέχισα έτσι μέχρι και τον 15 Αύγουστο. Το χέρι έκανε σχεδόν ένα μήνα και κάτι να επανέλθει. Τρόμαξα πολύ εκείνες τις μέρες. Τόσο καιρό έλεγα ό,τι και να είναι θα το βγάλω. Θα δουλέψω και θα το βγάλω. Τρόμαξα πολύ γιατί κατάλαβα ότι όσο και να θέλεις να δουλέψεις υπάρχει περίπτωση κάτι να γίνει και να σου τα ανατρέψει όλα. Αυτή είναι η ζωή. Αλλά πάντα υπάρχει λόγος… Ταλαιπωρήθηκα πολύ εκείνο το καλοκαίρι. Έπρεπε να λουστώ με το αριστερό, να χτενιστώ, να βαφτώ, να οδηγήσω, να δουλέψω, να πλύνω τα δόντια μου, να ντυθώ. Εμπειρία ζωής. Συνέχισα γιατί είπα μέσα μου ότι αυτό δεν είναι για πάντα».

Την συναντήσαμε τώρα. Η ίδια μιλώντας στο It’s Possible παραθέτει 5 μαθήματα που έμαθε δουλεύοντας ως barwoman. Και της χρησίμευσαν στην συνέχεια της διαδρομής της.

1. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να βγεις από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και να συνεχίσεις το όνειρο σου

«Αυτό υπάρχει στη ζωή γενικότερα αλλά δεν το σκεφτόμαστε. Μπορεί μία επιλογή να εμπεριέχει ρίσκο, αλλά πίσω από το ρίσκο υπάρχει πάντα μία λύση. Και μπορείς να ορθοποδήσεις. Αν εστιάσεις στο να βρεις την λύση, θα βάλεις στην άκρη τον όποιο φόβο και θα προχωρήσεις» εξηγεί η ίδια.

2. Όταν ξέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις, απλά συνεχίζεις κάνοντας όλο και πιο αποτελεσματικές τις κινήσεις σου δουλεύοντας πιο γρήγορα

Όπως θυμάται η Μ. Μισύρη: «Όταν δούλευα πίσω από το μπαρ έμαθα αποτελεσματικά την σειρά όλων των κινήσεων που έπρεπε να κάνω και μπορούσα να δουλεύω πίσω από το μπαρ μόνη μου χωρίς την βοήθεια κανενός άλλου. Και να βγάζω παραγγελίες για ένα 3όροφο μαγαζί. Έμαθα λοιπόν ότι στη δουλειά όταν έχεις σύστημα και ξέρεις ακριβώς τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις, μπορείς να δουλέψεις γρήγορα και αποτελεσματικά».

3. Όταν έχεις τα μάτια και τα αφτιά σου ανοιχτά, βλέπεις και ακούς όλους και όλα και δεν χάνεις ευκαιρία

Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα και αφήνουμε το μυαλό μας να αποσπαστεί την ώρα που δουλεύουμε. Σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Αν όμως έχεις το μυαλό σου εστιασμένο στην δουλειά την ώρα που εργάζεσαι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις τις ευκαιρίες που προκύπτουν. «Όταν δούλευα ως barwoman είχαν την πρόθεση να έχω τα μάτια μου και τα αφτιά μου ανοιχτά. Όταν έμπαινα πίσω από το μπαρ έλεγα «τώρα είμαι πίσω από το μπαρ. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορώ. Θα τους ακούσω όλους και θα προσπαθήσω να τους ευχαριστήσω. Είναι άνθρωποι που έχουν έρθει εδώ για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και να χαλαρώσουν. Δεν χρειάζεται να ζητάνε μία barwoman 45 φορές ή να αργεί ο λογαριασμός και να μην μπορούν να φύγουν. Πράγματα που τα έχω ζήσει και εγώ ως πελάτισσα σε άλλα μαγαζιά» εξηγεί και συμπληρώνει ότι εδώ υπάρχει και ένα μάθημα μάρκετινγκ: Σε οποιαδήποτε δουλειά, είναι χρήσιμο να προσπαθείς να λύσεις προβλήματα που έχεις βιώσει και εσύ στη ζωή σου. Να βλέπεις την κατάσταση και από τις δύο μεριές και να δίνεις την καλύτερη λύση που μπορείς.

4. Σε κάποια πράγματα δεν πρέπει να σπαταλάς ενέργεια. Είναι οκ να κανείς ότι δεν βλέπεις

«Όταν ακούς ένα επικριτικό σχόλιο από έναν εργοδότη ή οποιονδήποτε άλλο, και νιώθεις ότι αυτό δεν σε αντιπροσωπεύει, δεν χρειάζεται να το παίρνεις προσωπικά. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο τη στιγμή της κρίσης, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το εξής: Όταν κάποιος σε κρίνει αρνητικά και νιώθεις ότι αυτό δεν σου ταιριάζει, ουσιαστικά δεν σε ξέρει. Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει», εξηγεί η Μ. Μισύρη. Κάτι που φυσικά ισχύει σε όλες τις δουλειές ή ακόμα και στον κόσμο των social media όπου όλοι… έχουν γνώμη για όλα. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις την ενέργεια σου κάτι τι που συμβαίνει ή σε κάτι που είπε κάποιος.

5. Όταν βάζεις τα όρια σου πρώτα συζητώντας με τον εαυτό σου, κανένας δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είσαι

«Ακόμα και όταν είσαι πίσω από το μπαρ, ξέρεις ποιος ή ποια είσαι. Ξέρεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Ξέρεις που μπορείς να πεις ναι και που όχι. Όταν τα έχεις ξεκαθαρίσει αυτά από την αρχή, δεν χαλάς την ζαχαρένια σου την ώρα που δουλεύεις. Και δεν μπαίνεις σε διλήμματα, με κίνδυνο να καταπατήσεις τις αξίες σου. Μέσα από το μπαρ αυτό το βίωσα αρκετά ως ανάγκη. Να μπορείς να βάζεις, δηλαδή, τα όρια σου εκ των προτέρων και όχι την στιγμή της κρίσης», λέει η Μ. Μισύρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =