αρχικηVIRALΠέντε tips για να ξεπεράσεις το στρες εν ώρα πτήσης

Πέντε tips για να ξεπεράσεις το στρες εν ώρα πτήσης

Αν η ιδέα της επιβίβασης στο αεροπλάνο σε κάνει να ιδρώνεις, ίσως πάσχεις από το στρες της πτήσης. Μία πτήση μπορεί να είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία και υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το στρες που αισθάνεσαι και να την απολαύσεις. Ακόμα κι αν ταξιδεύεις με άλλους, η αυτοφροντίδα είναι σημαντική γιατί πρέπει πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου πριν βοηθήσεις τους άλλους. Ακολουθούν 5 τρόποι για να ηρεμήσεις πριν απογειωθείς:

1.Φαντάσου ότι είσαι κάπου αλλού

Αν νιώθεις ανησυχία ή άγχος εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεσαι στον αέρα, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια σου για μερικά λεπτά και απλά φαντάσου ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού. Αυτό το θεραπευτικό εργαλείο ονομάζεται “οπτικοποίηση” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου σε στρεσογόνες συνθήκες. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από τον κλινική ψυχολόγο Elisha Goldstein, Ph.D, τα άτομα που αφιερώνουν 5 λεπτά στην οπτικοποίηση όταν βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις, ανακουφίζονται σημαντικά από τα αισθήματα άγχους.

2.Γράψε με το άλλο σου χέρι

Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά μόλις επιβιβαστείς, βγάλε ένα χαρτί και ένα μολύβι και προσπάθησε να γράψεις το όνομα σου με το άλλο σου χέρι, όχι δηλαδή με το κυρίαρχο. Ο Captain Ron Nielson, πιλότος για πάνω από 40 χρόνια, υποστηρίζει ότι αυτή η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις πριν την απογείωση. Το μυαλό σου αναγκάζεται να εστιάσει σε κάτι που απαιτεί όλη σου την προσοχή, μακριά από τις αγχωτικές σκέψεις.

3.Κάνε μία διανοητική πρόβα

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Nancy Mramor Ph.D., η χαλάρωση πριν την απογείωση απαιτεί λίγη προετοιμασία ή αλλιώς “πνευματική πρόβα”, όπως την αποκαλεί. “Ένα άτομο χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να μειώσει το άγχος”, υποστηρίζει η Dr. Mramor. “Αν γνωρίζει κάποιος πώς να χαλαρώνει γενικά, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.”. Σύμφωνα με την Dr. Mramor, τα άτομα πρέπει να προσπαθήσουν ενεργά να απομακρύνουν όλους τους αρνητικούς συσχετισμούς με την πτήση. Αν είχαν μία τραυματική εμπειρία, ίσως χρειαστούν βοήθεια για να “σπάσουν” τους συσχετισμούς και να θέσουν εκ νέου τις προσδοκίες τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια θεραπευτικών μεθόδων, όπως μετρώντας αντίστροφα ή μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να κατεβαίνει σκάλες. Εστιάζοντας την προσοχή σου σε συγκεκριμένες κινήσεις, μπορείς να απεγκλωβιστείς από την νοοτροπία σου και να συγκεντρωθείς σε κάτι τελείως διαφορετικό.

4.Απόρριψε τα “Τι θα γινόταν αν…”

Συχνά ενισχύουμε τις αγχωτικές σκέψεις εσωτερικά σκεφτόμενοι διαρκώς “τι θα γινόταν αν…”. Αντί για αυτό, δοκίμασε να καταγράψεις 2-3 φόβους σου για να τους βγάλεις από το μυαλό σου. Εστίασε στα καλά στη ζωή σου και σκέψου για τι είσαι ευγνώμων. Μην σκέφτεσαι “τι θα γινόταν αν…” και επίλεξε τη θετικότητα διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου.

5.Μην αναπνέεις πολύ βαθιά

Η συνήθης συμβουλή είναι να παίρνουμε βαθιές ανάσες, αλλά σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Patricia Ladis, οι υπερβολικά βαθιές αναπνοές μπορεί να σου προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο άγχος, όταν βρίσκεσαι ήδη σε κατάσταση πανικού. Η εναλλακτική; Προσπάθησε να παίρνεις ήρεμες, απαλές αναπνοές. Ο αργός ρυθμός των μικρών αναπνοών θα κάνει το σώμα σου να χαλαρώσει και θα σε βάλει σε μία ήρεμη κατάσταση.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 4 =