αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε όρια που πρέπει να αρχίζεις να βάζεις όσο μεγαλώνεις

Πέντε όρια που πρέπει να αρχίζεις να βάζεις όσο μεγαλώνεις

Όταν λέτε «ναι» σε αυτό το επιπλέον project στη δουλειά όταν είστε ήδη «πνιγμένοι», μπορεί να παραμελείτε τα όριά σας.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, ο καθορισμός και η διατήρηση των ορίων γίνεται πιο κρίσιμος από ποτέ.

Τα όρια, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι απαραίτητα για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Εδώ είναι 5 όρια που πρέπει να αρχίζεις να βάζεις όσο μεγαλώνεις.

1) Προσωπικός χώρος και χρόνος

Ένα σημαντικό όριο που πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα καθώς μεγαλώνουμε είναι να ορίσουμε χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας.

Δεν είναι εγωιστικό να χρειαζόμαστε και να απαιτούμε χρόνο για αυτοφροντίδα, χαλάρωση ή απλώς να μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και πιο κρίσιμο να προστατεύουμε αυτόν τον προσωπικό χώρο από τις απαιτήσεις της εργασίας, τις κοινωνικές υποχρεώσεις, ακόμη και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Είναι εντάξει να λέτε «όχι» όταν χρειάζεται να επαναφορτίσετε ή να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες.

2) Συναισθηματικά όρια

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ένοχοι ή σκέφτονται το πώς μπορεί να αισθανθεί ή να αντιδράσει κάποιος άλλος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν συχνά τη σημασία των συναισθηματικών ορίων, τα οποία περιλαμβάνουν τη διάκριση και τον διαχωρισμό των συναισθημάτων και των ευθυνών σας από αυτά των άλλων.

Με απλά λόγια, είστε υπεύθυνοι για τα δικά σας συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας, όχι για αυτά των άλλων.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις των άλλων. Μπορούμε μόνο να ελέγξουμε τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας.

3) Πες «όχι»

Ας είμαστε ειλικρινείς: το να πεις «όχι» μπορεί να είναι δύσκολο. Συχνά ανησυχούμε μήπως απογοητεύσουμε τους άλλους ή μας δουν ως αγενείς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το να λέμε «όχι» είναι ένα από τα πιο σημαντικά όρια που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο χρόνος και η ενέργειά μας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα ξοδεύουμε σε πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν ή δεν μας κάνουν ευτυχισμένους.

Μάθε λοιπόν να λες «όχι» χωρίς ενοχές. Δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι κάτι μεγαλύτερο. Θυμήσου και το άρθρο: Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 5 φράσεις για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι.

4) Η δύναμη της επιλογής

Πάνω από όλα, να θυμάστε αυτό: Εχετε τη δύναμη της επιλογής.

Η ζωή είναι γεμάτη καταστάσεις και ανθρώπους που μπορεί να αμφισβητήσουν τα όριά σας, αλλά έχετε πάντα τη δύναμη να επιλέξετε πώς να ανταποκριθείτε.

Μπορείτε να επιλέξετε να διατηρήσετε τα όριά σας, ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Μπορείτε να επιλέξετε τη φροντίδα του εαυτού σας από το να ευχαριστείτε τους άλλους. Μπορείτε να επιλέξετε το σεβασμό από την παραμέληση. Καθώς μεγαλώνετε, θυμηθείτε αυτή τη δύναμη αυτή και χρησιμοποιήστε τη με σύνεση. Οι επιλογές σας διαμορφώνουν τη ζωή σας, επομένως κάντε τις να μετρούν.

5) Σαφήνεια στόχων

Πάντα θα λαχταρούμε για το επόμενο… λαμπερό πράγμα, αν δεν είμαστε ξεκάθαροι για το πού πάμε. Θα είναι πολύ εύκολο να αναπηδήσετε από το ένα project στο άλλο χωρίς το σωστό όραμα.

Το να είστε σαφείς, σας εξοικονομεί χρόνο. Δεν κάνετε αυτό που δεν θέλετε. Και μπορείτε να συνεχίσετε με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πελάτες, οι επιχειρηματικοί εταίροι, οι φίλοι ή η οικογένεια μπορεί να σας ζητήσουν να κάνετε κάτι που είναι εντελώς έξω από το πλάνο σου.

Το να έχετε τους στόχους σας στο πίσω μέρος του μυαλού σας θα σας βοηθήσει όταν προκύπτουν τυχαίες ερωτήσεις από τους ανθρώπους στη ζωή σας. Αυτοί οι στόχοι θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ευθυγραμμισμένοι σε ό,τι πρέπει να κάνετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 8 =