αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 5 φράσεις για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι

Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 5 φράσεις για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι

Όλοι προσπαθούμε να είμαστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί με τους ανθρώπους γύρω μας. Αλλά μερικές φορές, αυτό μπορεί να μας ρίξει στην παγίδα και να αφήσουμε τους άλλους να περάσουν τα προσωπικά μας όρια.

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί — και νιώθεις κουρασμένος, αγχωμένος και ειλικρινά, λίγο αγανακτισμένος επειδή δεν ήξερες πώς να πεις «όχι» ή να βάλεις όρια χωρίς να νιώθεις ότι είσαι ο κακός της παρέας. Λοιπόν, πώς επιτυγχάνεται μια ισορροπία;

Η παρακάτω λίστα μπορεί να σε βοηθήσει. Σε αυτή θα δεις 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι.

1) «Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω, αλλά έχω ήδη άλλες δεσμεύσεις»

Όλοι μας έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε κάποιον, ενώ ήδη έχουμε πολλές εργασίες στην πλάτη μας. Και είναι λάθος

Το «Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω, αλλά έχω ήδη άλλες δεσμεύσεις», σας επιτρέπει να εκφράσετε την προθυμία σας να βοηθήσετε, ενώ ταυτόχρονα διεκδικείτε με σεβασμό τα όριά σας.

Είναι μια απαλή υπενθύμιση στο άλλο άτομο ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και έχει ήδη υπολογιστεί, χωρίς να τον κάνει να αισθάνεται ότι το αίτημά του είναι ασήμαντο.

Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να διατηρήσουν το δικό τους πρόγραμμα και την ψυχική τους ευεξία χωρίς να αποξενώνουν τους άλλους. Δεν είναι απλώς ένα ωμό «όχι», αλλά ένα πιο ευγενικό «Μακάρι να μπορούσα, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή».

2) «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το σκεφτώ. Μπορούμε να το ξαναδούμε αργότερα;»

Η πίεση για λήψη μιας γρήγορης απόφασης μπορεί να είναι συντριπτική, σωστά;

Μερικές φορές, το πιο έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην αποφασίσετε αμέσως.

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το σκεφτώ. Μπορούμε να το ξαναδούμε αργότερα;» είναι μια φράση που σου αγοράζει τον χρόνο που χρειάζεσαι χωρίς να προσβάλει τον άλλον.

Δεν λες όχι, αλλά ούτε παρορμητικά λες ναι. Αυτό που κάνετε είναι να δείχνετε σεβασμό — τόσο για την πρόταση όσο και για τη δική σας διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να δώσουν στον εαυτό τους τον διανοητικό χώρο για να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί συχνά σε καλύτερες αποφάσεις και λιγότερη λύπη στη γραμμή. Επιπλέον, δείχνει στους άλλους ότι παίρνετε στα σοβαρά τις προτάσεις τους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σας.

3) «Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορώ να του δώσω την προσοχή που του αξίζει αυτή τη στιγμή»

Μια άλλη δύσκολη κατάσταση είναι εκείνη η στιγμή που κάποιος που σας ενδιαφέρει χρειάζεται κάτι, ακόμα και απλά να τον ακούσετε, αλλά δεν έχετε χρόνο.

Είναι σκληρό, αλλά θυμηθείτε, δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορώ να του δώσω την προσοχή που του αξίζει αυτή τη στιγμή», είναι μια φράση που θα σε βοηθήσει εδώ.

Αναγνωρίζετε την ανάγκη του άλλου ατόμου για υποστήριξη ενώ είστε διαφανείς σχετικά με το δικό πλαίσιο στην παρούσα στιγμή.

4) «Ας βρούμε μια λύση που να λειτουργεί και για τους δυο μας»

Αυτή η απλή αλλά ουσιαστική φράση είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα σε τεταμένες ή φορτισμένες καταστάσεις. Μετακινεί τη συζήτηση από ένα σενάριο νίκης-ήττας σε μια συλλογική προσπάθεια.

Δεν απορρίπτεις απλώς αυτό που δεν σου ταιριάζει. Προσκαλείς το άλλο άτομο σε μία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.

Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να διατηρήσουν τη σχέση προστατεύοντας τα δικά τους όρια. Είναι ένα μήνυμα προς το άλλο άτομο ότι εκτιμάτε τη συνεργασία αρκετά ώστε να αφιερώσετε χρόνο στην εύρεση ενός συμβιβασμού.

Ουσιαστικά λες: «Νοιάζομαι για τις ανάγκες σου, αλλά έχω και τις δικές μου. Ας δουλέψουμε μαζί για να βρούμε έναν τρόπο που καλύπτει και τους δύο».

5) «Αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο νιώθω άνετα, αλλά είμαι ανοιχτός στο να συζητήσω εναλλακτικές»

Έχετε βρεθεί ποτέ σε σημείο όπου αισθάνεστε ότι σας πιέζουν προς κάτι που απλά δεν σας ταιριάζει;

Θέλεις να διατηρήσεις τη σχέση, αλλά θέλεις επίσης να μείνεις πιστός στον εαυτό σου. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η φράση «Αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο νιώθω άνετα, αλλά είμαι ανοιχτός να συζητήσω εναλλακτικές».

Αυτή η φράση είναι ένα… masterclass στη διπλωματία. Βάζετε ένα ξεκάθαρο όριο δηλώνοντας τι δεν αισθάνεστε άνετα, ωστόσο αφήνετε επίσης την πόρτα ορθάνοιχτη για περαιτέρω συζήτηση.

Δεν είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». είναι ένα «όχι σε αυτό, αλλά ας συνεχίσουμε να συζητάμε».

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η φράση επιτυγχάνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτοσεβασμού και ανοιχτότητας.

Ξεκαθαρίζετε ότι οι αξίες σας είναι αδιαπραγμάτευτες, αλλά εκφράζετε επίσης την προθυμία σας να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν. Είναι win-win, πραγματικά. Προστατεύετε τα δικά σας όρια ενώ δίνετε στον άλλο χώρο να βρει μια εναλλακτική που θα μπορούσε να σας ταιριάζει και στους δύο. Και έτσι χτίζετε όχι απλώς συμφωνία, αλλά πραγματική κατανόηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − seven =