αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να απαντήσεις όταν κάποιος σου δίνει συμβουλές που ποτέ δεν ζήτησες

Πέντε τρόποι για να απαντήσεις όταν κάποιος σου δίνει συμβουλές που ποτέ δεν ζήτησες

Ζούμε στην εποχή όπου όλοι… έχουν άποψη και δίνουν συμβουλές. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να σου δίνει συμβουλές, χωρίς καν να το ζητήσεις.

Εξ ορισμού, η “μη ζητηθείσα συμβουλή” είναι μία συμβουλή που κανείς δεν ζήτησε και κατ’ επέκταση είναι συμβουλή που οι άνθρωποι σπάνια θέλουν.

Μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε, από μέλη της οικογένειας ή φίλους έως εντελώς άγνωστους, αλλά σχεδόν πάντα ξεκινά με το «πρέπει…».

Σε θεμελιώδες επίπεδο, οι άνθρωποι γενικά θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται οι ίδιοι, αντί να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το άλλο άτομο… δεν είναι εκείνοι. Μπορεί να έχει διαφορετικές ιδέες για το τι να επιλέξει και πώς να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί.

Όπως ίσως έχετε μαντέψει, η αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμβουλών μπορεί να είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Δεν υπάρχει μια ενιαία τακτική που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Όσοι δίνουν ανεπιθύμητες συμβουλές θα έχουν διαφορετικές προσωπικότητες καθώς και διαφορετικές σχέσεις μαζί σας.

Παρακάτω είναι μερικές από τις προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανταποκριθείτε σε αυτού του είδους τις ανεπιθύμητες, μη ζητηθείσες συμβουλές. Προσαρμόστε τη διατύπωση για να ταιριάζει φυσικά στην προσωπικότητά σας και καθορίστε ποια θα ήταν η καλύτερη για κάθε μεμονωμένο σενάριο.

1. Αλλάξτε θέμα

Αυτό λειτουργεί καλά με μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ή φίλους που η προσοχή του μπορεί εύκολα να στραφεί αλλού. Εάν και όταν βρεθείτε σε μια θέση όπου σας προσφέρουν συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε ή να κάνετε -συμβουλές που συχνά είναι εντελώς ακατάλληλες ή ακόμα και ενοχλητικές- απλώς αλλάξτε το θέμα για να ανακατευθύνετε την εστίασή τους.

Σε καταστάσεις όπως αυτή, αλλάξτε το θέμα σε κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, όσο πιο περίεργο ή γεμάτο συναισθήματα είναι το νέο θέμα, τόσο το καλύτερο.

2. Πείτε τους ότι, αν και εκτιμάτε τη βοήθειά τους, θέλετε να το λύσετε μόνοι σας

Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τους γονείς και τους μεγαλύτερους συγγενείς που θέλουν να προσπαθήσουν να σας γλιτώσουν από τις δυσκολίες, λέγοντάς σας τι πρέπει να κάνετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνονται άγχος για το τι περνάτε και να θέλουν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των πραγμάτων για χάρη της δικής τους ευημερίας όσο και της δικής σας.

Μοιάζει μάλλον με εκείνους τους γονείς που δεν αφήνουν ποτέ τα παιδιά τους να κάνουν τίποτα μόνα τους. Ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με έναν έφηβο που δεν μπορεί να δέσει μόνος του τα παπούτσια του γιατί δεν του επέτρεψαν ποτέ να προσπαθήσει, να αποτύχειν και να μάθει από τα δικά του λάθη.

3. «Ξέρω περισσότερα από εσένα»

Μπορεί το άτομο να έχει γνωστική προκατάληψη- μια υπερβολική αίσθηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Λόγω της λανθασμένης αυτοεκτίμησής του, συνήθως ένα τέτοιο άτομο αισθάνεται την επιτακτική ανάγκη να πει στους άλλους τι πρέπει να κάνουν. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο δεν ρωτά άλλον ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας του σε ένα θέμα και επομένως προτείνει πράγματα που πιστεύει ότι πρέπει να κάνει.

4. Αγνοήστε τον

Ανάλογα με το ποιος δίνει τη συμβουλή, η αγνόησή μπορεί να είναι μια εξαιρετική απάντηση. Ειδικά αν κάποιος σου δίνει συχνά συμβουλές χωρίς να του το ζητήσεις.

Πολύ συχνά, ένα άτομο θα προσφέρει συμβουλές σε άλλους σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την δική του ζωή. Μπορεί να έχετε ξανασυναντήσει αυτή τη συμπεριφορά, όπως όταν ένας μόνος φίλος προσφέρει συμβουλές για το πώς να προσεγγίσετε κάποιον που σας αρέσει ή όταν οι χρόνια άνεργοι σας δίνουν συμβουλές για το τι να πείτε σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Δεδομένου ότι έχουν τόσο μικρό έλεγχο σε οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο τους, παρεμβαίνουν και προσπαθούν να εμπλακούν στον δικό σας.

Ως εκ τούτου, μπορείτε απλά να απομακρυνθείτε από αυτούς όταν αρχίσουν να σας προσφέρουν συμβουλές ή να τους ενημερώσετε ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτά που έχουν να πουν. Πιθανότατα θα προσβληθούν, ειδικά αν πρόκειται για έναν μεγαλύτερο φίλο ή συγγενή που αγαπά την άποψη του, αλλά μείνετε σταθεροί στην απάντησή σας. Εάν και όποτε θέλετε τη συμβουλή τους, θα τους ενημερώσετε.

5. «Σε ρώτησα;»

Επαναλάβετε αυτή την ερώτηση ξανά και ξανά. Εντάξει, αυτό είναι λίγο επιθετικό, αλλά το μήνυμα είναι αυτό που μετράει.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσφέρουν αυτές τις συμβουλές δεν σκέφτονται αν το άλλο άτομο ήθελε πράγματι αυτή τη συμβουλή ή όχι.

Κάθε φορά που προσπαθούν να προσφέρουν μια δικαιολογία για το γιατί θεώρησαν ότι η συμβουλή τους ήταν απολύτως απαραίτητη, υπενθυμίστε τους ότι δεν ρωτήσατε. Θα δείτε αμυντικότητα ή ακόμη και θυμό, καθώς αναμφίβολα αισθάνονται ότι ο τρόπος που κάνουν τα πράγματα είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 3 =