αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τακτικές με τις οποίες ένα άτομο ρίχνει σιγά-σιγά την αυτοεκτίμηση σου. Χωρίς καν να το καταλάβεις

Πέντε τακτικές με τις οποίες ένα άτομο ρίχνει σιγά-σιγά την αυτοεκτίμηση σου. Χωρίς καν να το καταλάβεις

Οι άνθρωποι δεν είναι εύκολο να χειραγωγηθούν αν έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό οι χειραγωγοί αρέσκονται να φθείρουν τα θύματά τους ρίχνοντας σιγά- σιγά την αυτοεκτίμησή τους.

Και είναι πολύ καλοί σε αυτό! Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι το κάνουν μέχρι να είναι πολύ αργά και η ψυχική σας υγεία θα έχει ήδη καταρρεύσει.

Πρέπει να γνωρίζετε τις τακτικές τους εάν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εδώ είναι 5 τρόποι με τους οποίους οι χειριστικοί άνθρωποι εξαφανίζουν σιγά- σιγά την αυτοεκτίμησή σας.

Μειώνουν τα επιτεύγματά σας

Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορεί να συμπεριφέρονται καλά και να φαίνονται καλοπροαίρετοι, αλλά πάντα θέλουν να τους βλέπετε ως κάποιον «ανώτερο» σας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Γιατί; Γιατί τότε μπορεί απλώς να φτάσεις να νιώθετε ότι αξίζεις.

Δεν το θέλουν αυτό γιατί τότε τους κάνει πιο δύσκολο να παίξουν με τα συναισθήματά σας και να σας ελέγξουν. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν κερδίσετε ένα βραβείο ή πετύχετε ένα ορόσημο που κυνηγάτε για χρόνια, θα συμπεριφέρονται σαν να μην είναι καθόλου μεγάλη υπόθεση.

Θα πουν πράγματα όπως “Συγχαρητήρια, τώρα είναι ώρα να κάνουμε περισσότερα!” ή “Μόλις ξεκίνησες!”.

Αυτό μπορεί να φαίνεται εντάξει στην αρχή. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο η στάση τους θα επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας. Σου αφήνει την αίσθηση ότι δεν κάνεις ποτέ αρκετά.

Σας κάνουν να νιώθετε ότι οι ανάγκες τους είναι πιο σημαντικές από τις δικές σας

Όταν έχεις να κάνεις με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να νιώθεις ότι εσύ και οι ανάγκες σου είναι πάντα… δεύτερη προτεραιότητα. Θα σας δημιουργήσουν ενοχές για να ακυρώσετε το ραντεβού σας για το δείπνο σας, για να τους κάνετε παρέα.

Δεν σας δίνουν σημασία ακόμα και όταν μοιράζεστε κάτι σημαντικό για τη ζωή σας. Αντίθετα, θα βρουν έναν τρόπο να στρέψουν ξανά τη συζήτηση προς αυτούς. Και αν είναι κάποιος κοντά σας – ή τουλάχιστον, κάποιος με τον οποίο πρέπει να αλληλεπιδράτε συχνά – αυτό μπορεί εύκολα να καταλήξει να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σας.

Μπορεί ακόμη και να καταλήξουν να σας πείσουν ότι οι ανάγκες σας δεν είναι καθόλου σημαντικές!

Εστιάζουν στα ελαττώματά σας

Δεν έχει σημασία γι’ αυτούς ότι κάνατε τα πράγματα σωστά εννέα στις δέκα φορές. Θα εστιάσουν στη μία φορά που απέτυχες!

Θα συνεχίσουν να σας υπενθυμίζουν αυτό το λάθος.

Δεν έχει σημασία ακόμη και αν τα ελαττώματά σας είναι πράγματα που ειλικρινά δεν έχετε κανέναν έλεγχο, όπως ας πούμε, αν είστε απλώς ντροπαλοί ή αν έχετε διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια. Θα σας κάνουν να νιώσετε άσχημα για αυτό.

Συνήθως το κάνουν αυτό όταν θέλουν να σας χειραγωγήσουν. «Κάνεις λάθη! Θα πρέπει πάντα να με συμβουλεύεστε από εδώ και πέρα». Ή «Είσαι πάντα τόσο ντροπαλός. Εγγραφείτε στο workshop μου για να βελτιώσετε τον εαυτό σας».

Αμφισβητούν τις αποφάσεις σου

Δεν είναι εύκολο να έχεις κοντά σου κάποιον που συνεχώς αναρωτιέται «Είσαι σίγουρος;» ή «Μα δεν είναι ανόητη κίνηση;» κάθε φορά που παίρνεις μια απόφαση μόνος σου.

Και φυσικά θα σας θυμίζουν πάντα ττα λάθη που έχετε κάνει στο παρελθόν.

Με την πάροδο του χρόνου ένα τέτοιο άτομο θα σας οδηγήσει τελικά να αναρωτιέστε αν είστε πραγματικά ικανοί να πάρετε καλές αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας επηρεάσει ακόμα κι αν ξέρετε τι είδους άτομο είναι, δυστυχώς.

Gaslight

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι χειριστές αποκτούν τον έλεγχο πάνω σας είναι να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την αντίληψή σας για την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τι γίνεται αν είστε απλώς παρανοϊκοί; Τι γίνεται αν στην δεν σκέφτεσαι σωστά;

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =