αρχικηVIRALΠέντε λόγοι για τους οποίους δεν έχεις πολλούς φίλους

Πέντε λόγοι για τους οποίους δεν έχεις πολλούς φίλους

Εάν είστε εσωστρεφής ή μοναχικός άνθρωπος, μπορεί να έχετε έναν εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο.

Αν και τα πάτε καλά με αυτό, μερικές φορές, εξακολουθείτε να νιώθετε ότι κάτι λείπει και αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε φίλους.

Αν στη ζωή σας λείπουν οι φιλίες, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε την αιτία. Μόνο τότε θα ξέρετε τι να κάνετε για αυτό- και πώς να κάνετε νέους φίλους.

Εδώ είναι 5 πιθανοί λόγοι του προβλήματος.

1. Περιστάσεις ζωής

Η απώλεια φίλων είναι αναπόφευκτη στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους. Οπότε πιθανώς ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο δεν έχετε φίλους είναι η φυσική πορεία της ζωής.

Οι φίλοι σας από το σχολείο/πανεπιστήμιο μπορεί να έχουν δημιουργήσει οικογένειες και νιώθετε ότι δεν έχετε πολλά κοινά πια μαζί τους. Μπορεί να έχουν μετακομίσει σε διαφορετική πόλη και δεν μπορείτε να τους δείτε τόσο συχνά όσο πριν. Τα πολυάσχολα προγράμματα επίσης δεν βοηθούν στη διατήρηση παλιών φιλιών.

Επίσης, τα ενδιαφέροντα και οι στόχοι μας στη ζωή αλλάζουν επίσης καθώς μεγαλώνουμε, οπότε μπορεί να νιώθετε ότι η σύνδεση με τους φίλους σας δεν είναι όπως παλιά.

Μερικές φορές, οι συνθήκες της ζωής απομακρύνουν τους φίλους σας και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό.

2. Οι φιλίες σας στερούνται βάθους

Μια άλλη τυπική αιτία είναι ότι οι κοινωνικές σας σχέσεις είναι πολύ επιφανειακές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε εσωστρεφής, επειδή αυτός ο τύπος προσωπικότητας εκτιμά πάνω απ’ όλα την ουσιαστική επικοινωνία.

Επομένως, εάν περιτριγυρίζεστε από άτομα που δεν μοιράζονται τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας στη ζωή, και όλες οι συζητήσεις σας περιστρέφονται γύρω από θέματα ρουτίνας και καθημερινότητας, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι κάτι σημαντικό λείπει από τη ζωή σας. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτά τα άτομα να μην είναι φίλοι σας και να είναι απλώς προσωρινές γνωριμίες που δεν θα διαρκέσουν.

Μπορεί να διατηρήσετε έναν μεγάλο αριθμό επαφών, ειδικά αν είστε έφηβος ή νεαρός ενήλικας. Σε αυτή την ηλικία, υποτίθεται ότι έχουμε μια ενεργή κοινωνική ζωή και κάνουμε παρέα με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Αλλά αυτό που τελικά έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των φίλων σας, αλλά η ποιότητα. Μπορεί να αισθάνεστε μόνοι επειδή έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχετε πραγματικούς φίλους και οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν είναι απλώς περαστικοί στη ζωή σας.

3. Δεν δίνετε σε άλλους την ευκαιρία να σας γνωρίσουν

Οι άλλοι δεν φταίνε πάντα για το γεγονός ότι δεν έχεις φίλους. Συχνά έχει να κάνει με τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Όταν είσαι υπερβολικά κλειστό άτομο, απλά δεν δίνεις την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους να γίνουν μέρος της ζωής σου. Πολλοί εσωστρεφείς, κοινωνικά ανήσυχοι άνθρωποι και όσοι έχουν ιστορικό κακοποίησης, ψυχικής ασθένειας ή ψυχολογικού τραύματος, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν και να ανοιχτούν σε άλλους.

Είναι απολύτως λογικό να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την προσέγγιση άλλων ανθρώπων όταν έχετε πληγωθεί ή προδοθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από τα φυσικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας – οι εσωστρεφείς και οι μοναχικοί τύποι τείνουν να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το άνοιγμα σε νέους ανθρώπους.

4. Πρέπει να βελτιώσετε τις κοινωνικές και επικοινωνιακές σας δεξιότητες

Η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν έχουν φίλους.

Μερικοί από εμάς είναι τυχεροί που έχουν μια έμφυτη ικανότητα να συνδέονται εύκολα με άλλα ανθρώπινα όντα, αλλά δεν είναι όλοι εξοπλισμένοι με αυτό το ταλέντο.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο πρόβλημα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να στέλνετε λάθος μηνύματα σε άλλα άτομα. Για παράδειγμα, δεν ενδιαφέρεστε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ή μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να έχετε την τάση να παραπονιέστε όλη την ώρα και να είστε υπερβολικά αρνητικοί- και άλλοι άνθρωποι το βρίσκουν ενοχλητικό.

Αυτές οι μικρές συνήθειες μπορεί εύκολα να απομακρύνουν τους άλλους και εσείς να μην το συνειδητοποιείτε καν.

Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα επικοινωνίας σας, είναι πάντα δυνατό να ενισχύσετε την ικανότητά σας να συνδεθείτε με άλλους.

5. Υποφέρετε από ανασφάλεια και φόβο απόρριψης

Ένα ανασφαλές άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους επειδή ζητήματα αυτοεκτίμησης και παράλογοι φόβοι διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, εάν υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και φόβο απόρριψης, μπορεί να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν και κανείς δεν θέλει να είναι φίλος μαζί σας, οπότε δεν αξίζει καν να προσπαθήσετε.

Οι ανασφάλειες δεν επηρεάζουν μόνο τους εφήβους – μπορεί να τις έχουν και οι ενήλικες. Καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κάνεις φίλους καθώς μεγαλώνεις, κάποια στιγμή μπορεί να τα παρατήσεις. Μπορεί να πιστεύετε ότι όλοι έχουν ήδη έναν καθιερωμένο κοινωνικό κύκλο σε αυτήν την ηλικία, οπότε γιατί να σας αφήσουν να μπείτε σε αυτόν;

Αλλά στην πραγματικότητα, στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να κάνουν γνωριμίες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το ίδιο ισχύει και για τον φόβο της απόρριψης ή της κρίσης. Όταν η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή, έχετε την τάση να σκέφτεστε ότι όλοι είναι απασχολημένοι- αναζητώντας τα ελαττώματα στη συμπεριφορά, την ομιλία ή την εμφάνισή σας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =