αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε έξυπνες κινήσεις για να βγάζεις αυτοπεποίθηση όταν μιλάς μπροστά σε κόσμο

Πέντε έξυπνες κινήσεις για να βγάζεις αυτοπεποίθηση όταν μιλάς μπροστά σε κόσμο

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Το να μιλάς δημόσια μπορεί να είναι μια τρομακτική εργασία. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα λόγια που λες, αλλά και με το πώς κουβαλάς τον εαυτό σου.

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί και η γλώσσα του σώματος παίζει τεράστιο ρόλο στην απεικόνιση αυτής της αυτοπεποίθησης.

Ο τρόπος που στέκεστε, κινείτε τα χέρια σας ή ακόμα και γέρνετε το κεφάλι σας μπορεί να μιλήσει πολύ για τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σας. Και η ομορφιά του είναι ότι όλα αυτά είναι πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να εξασκήσετε.

1) Ευθεία στάση

Βασικό στοιχείο για να φαίνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας είναι ο τρόπος που στέκεστε.

Η στάση του σώματος συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι σε εσάς. Το να κάθεστε χαλαροί μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αβέβαιοι ή αδιάφοροι, κάτι που δεν είναι η εντύπωση που θέλετε να δώσετε όταν μιλάτε δημόσια.

Το να στέκεσαι με ευθεία στάση δεν σημαίνει να φουσκώνεις το στήθος σου ή να στέκεσαι «ξύλινα». Αντίθετα, πρόκειται για την υιοθέτηση μιας φυσικής, όρθιας στάσης που εκπέμπει έναν αέρα σιγουριάς.

Σκεφτείτε να ευθυγραμμίσετε τη σπονδυλική σας στήλη, να κρατάτε τους ώμους σας προς τα πίσω και το κεφάλι σας ψηλά. Αυτή η στάση όχι μόνο σας κάνει να φαίνεστε πιο σίγουροι μπροστά στους άλλους, αλλά σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Η εξάσκηση κάνει τέλειο. Ξεκινήστε ενσωματώνοντας αυτή τη στάση στην καθημερινή σας ρουτίνα και σύντομα, θα γίνει δεύτερη φύση όποτε βρίσκεστε μπροστά σε κοινό.

2) Διατηρήστε οπτική επαφή

Η οπτική επαφή είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο όσον αφορά τη μετάδοση εμπιστοσύνης.

Αν τα μάτια ξεφεύγουν τριγύρω στο δωμάτιο, αποφεύγοντας να κοιτάξεις απευθείας τους άλλους, μάλλον στέλνεις το μήνυμα ότι είσαι νευρικός και αβέβαιος.

Κοίταξέ τους στα μάτια. Δείχνει ότι δεν φοβάσαι.

Είναι εκπληκτικό πώς μια τόσο απλή πράξη μπορεί να έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο στα επίπεδα αυτοπεποίθησής σας.

3) Χρησιμοποιήστε ανοιχτές χειρονομίες

Τα χέρια μας είναι ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματός μας. Μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τα επίπεδα αυτοπεποίθησής μας, μερικές φορές ακόμη περισσότερα από τα λόγια μας.

Οι ανοιχτές χειρονομίες, όπου οι παλάμες σας φαίνονται και τα χέρια σας είναι χαλαρά, μπορούν να σηματοδοτήσουν ειλικρίνεια και ανοιχτότητα. Αυτό μπορεί να κάνει το κοινό σας να αισθάνεται πιο άνετα και με τη σειρά του να σας κάνει να φαίνεστε πιο σίγουροι.

Αντίθετα, οι κλειστές χειρονομίες, όπως σταυρωμένα χέρια ή σφιγμένες γροθιές, μπορούν να δώσουν μια εντύπωση αμυντικότητας ή νευρικότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη από το περιοδικό Social Psychological and Personality Science διαπίστωσε ότι οι ομιλητές που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες χειρονομίες γίνονται αντιληπτοί ως πιο χαρισματικοί από το κοινό τους.

Όταν μιλάτε δημόσια, μην ξεχνάτε να προσέχετε τις κινήσεις των χεριών σας. Χρησιμοποιήστε τα για να τονίσετε συγκεκριμένα σημεία και να μεταδώσετε το πάθος για το θέμα σας. Είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να προσελκύσετε το κοινό σας.

4) Χαμογέλα ειλικρινά

Ένα χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει πολύ στη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας. Αλλά δεν είναι οποιοδήποτε χαμόγελο που κάνει το κόλπο. Είναι τα γνήσια, ζεστά χαμόγελα που μπορούν να χαλαρώσουν τόσο εσάς όσο και το κοινό σας.

Όταν χαμογελάτε ειλικρινά, απελευθερώνονται ενδορφίνες – είναι οι ορμόνες της «θετικής αίσθησης», οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας και να σας κάνουν να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, ένα γνήσιο χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος και να κάνει το κοινό σας πιο δεκτικό σε αυτό που λέτε.

5) Μίλα αργά

Το να μιλάμε πολύ γρήγορα είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε πολλοί από εμάς όταν είμαστε νευρικοί. Ειδικά όταν μιλάμε μπροστά σε πολλά άτομα. Το αποτέλεσμα; Ένα μπερδεμένο κοινό.

Επιβραδύνοντας, όχι μόνο μπορείς να διατυπώσεις πιο καθαρά τις απόψεις σου, αλλά νιώθεις και περισσότερο έλεγχο και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κάντε παύσεις μεταξύ των βασικών σημείων. Αυτό δίνει στο κοινό σας χρόνο να απορροφήσει αυτό που λέτε και σας δίνει επίσης ένα χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας.

Η δημόσια ομιλία δεν είναι αγώνας δρόμου. Στόχος είναι η αποτελεσματική μετάδοση του μηνύματός σας. Πάρτε το χρόνο σας, αναπνεύστε και μιλήστε με ρυθμό που είναι άνετος τόσο για εσάς όσο και για το κοινό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =