αρχικηVIRALΟι ψυχολόγοι λένε ότι αυτές οι 4 συνήθειες μας κάνουν πιο νευρικούς

Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτές οι 4 συνήθειες μας κάνουν πιο νευρικούς

Το έχουμε ξανά πει: Οι συνήθειες που έχουμε καθημερινά μπορούν να μας οδηγήσουν στο σωστό μονοπάτι ή να μας σαμποτάρουν.

Και δες το σημαντικό εδώ: Από τη στιγμή που σχηματίζονται αυτά τα μοτίβα, σπάνια τα σκεφτόμαστε δεύτερη φορά, οπότε είναι δύσκολο να δούμε τα αποτελέσματά τους. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά χωρίς να σκεφτούμε πώς μας επηρεάζει.

Τώρα θα δούμε 4 συνήθειες μας κάνουν πιο νευρικούς. Πόσες από αυτές έχεις;

Αποφυγή καταστάσεων

Παρόμοια με την αναβλητικότητα είναι η αποφυγή. Οι ψυχολόγοι λένε πως μία από τις βασικότερες συμπεριφορές που εντείνουν το άγχος είναι το να μην δοκιμάζουμε καν κάτι ή να το αποφεύγουμε (μέχρι τελικά να γίνει χειρότερο). Πολύ σοβαρός παράγοντας σε αυτό είναι και το κυνήγι της τελειότητας που αναφέραμε παραπάνω.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα αντίθετο με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το άγχος γίνεται χειρότερο όταν αποφεύγεις την κατάσταση, το μέρος ή τους ανθρώπους που προκαλούν το άγχος σου», λέει η Jennifer Anders, ψυχολόγος. «Η αποφυγή τροφοδοτεί τον κύκλο του άγχους και ενισχύει την απόκριση ορμονών που το επιδεινώνουν».

Ακαταστασία

Επιστημονικές έρευνες συνεχίζουν να συνδέουν τους ακατάστατους χώρους, με τα πολλά αντικείμενα με το άγχος, τη νευρικότητα και την κατάθλιψη.

«Η ακαταστασία δημιουργεί περιττά ερεθίσματα για τον εγκέφαλό σας και αυξάνει τα αισθήματα ενοχής, εκνευρισμού ή ντροπής, καθώς αναζητάτε τα κλειδιά σας μέσα στον χαμό του συρταριού δίπλα στην πόρτα», λέει η ψυχολόγος.

Ίσως μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ακαταστασία και τη συλλογή πολλών αντικειμένων στο σπίτι είναι να αντικαταστήσετε τη νοοτροπία «καταναλωτή» με αυτή της «εμπειρίας». Μετατοπίστε την εστίασή σας από το να ξοδεύετε χρήματα και να αποκτάτε αντικείμενα στις εμπειρίες και στη σύνδεση με ανθρώπους. Περάστε χρόνο στη φύση και συνομιλήστε με εκείνους που αγαπάτε. Αυτές οι εμπειρίες δεν κοστίζουν τίποτα, μειώνουν το άγχος και εμπλουτίσουν τη ζωή σας με τρόπους που η ακαταστασία δεν θα το κάνει ποτέ.

Τι διατροφή κάνεις;

Λένε πως το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας, κι αν σκεφτείτε το πόσες φορές σας πονά η κοιλιά σας όταν πιέζεστε, τότε δεν θα ρίξετε άδικο στην επιστήμη. Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στην ισορροπία των καλών και των κακών βακτηρίων στο έντερο που με τη σειρά της παίζει ρόλο στο πώς αλλάζει το παιχνίδι με συναισθήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Επενδύστε σε πιο υγιεινές τροφές και γεύματα που προετοιμάζετε εσείς οι ίδιες στο σπίτι. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας, καθώς και η σωστή ενυδάτωση συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική μας υγεία.

Αρνητικές σκέψεις

Ίσως η πιο δύσκολη συνήθεια για να καταπολεμήσουμε. Όλοι έχουμε μια εσωτερική φωνή που χρησιμεύει ως ένας συνεχής σχολιασμός για τις εμπειρίες μας κάθε στιγμή. Όταν αυτά τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα και αρνητικά, τότε, ναι, θα συμβάλλουν στο άγχος.

Για να τις καταπολεμήσετε, αρχικά, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας όλες τις σκέψεις στο μυαλό σας. Είναι αρνητικές ή θετικές, βοηθητικές ή επιβλαβείς; Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις σκόπιμα με θετικές επιβεβαιώσεις. Την ίδια στιγμή προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε, καθώς οι σκέψεις που γίνονται λόγια παίζουν καταστροφικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε τρικ για να βγάλεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + two =