αρχικηVIRALΜια ψυχολόγος λέει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το ακατάστατο σπίτι. Και παραθέτει την «μέθοδο των πέντε»

Μια ψυχολόγος λέει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το ακατάστατο σπίτι. Και παραθέτει την «μέθοδο των πέντε»

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα τακτοποιημένο σπίτι. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολη αποστολή… στην γρήγορη εποχή που ζούμε. Η η K.C. Davis, ψυχολόγος και συγγραφέας του best seller «How to Keep House While Drowning», λέει ότι δεν πρέπει να αγχώνεσαι με το ακατάστατο σπίτι.

Η ίδια άνοιξε την συζήτηση στα social media. Χάρη στις συμβουλές που δίνει στο TikTok, για τις δουλειές του σπιτιού και την ψυχική υγεία, έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια followers.

Η μητέρα δύο παιδιών από το Χιούστον, άρχισε πριν από δύο χρόνια να μιλά στα social media για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τη φροντίδα του σπιτιού. Ήταν στις αρχές της πανδημίας και το δεύτερο παιδί της μόλις είχε γεννηθεί.

Τώρα λέει πως θέλει οι followers της να καταλάβουν πως ένα ακατάστατο σπίτι δεν είναι λόγος για να ντρέπεται κάποιος. «Θέλω να σταματήσουν να φροντίζουν το σπίτι τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που φροντίζει τους ίδιους», αναφέρει. Η Washington Post της ζήτησε να δώσει μερικές συμβουλές, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Ένα λειτουργικό σπίτι

Το λειτουργικό σπίτι, σύμφωνα με την Davis, είναι εκείνο που επιτρέπει σε εσάς και στην οικογένειά σας να ζήσετε και να λειτουργείτε άνετα εντός του, όχι κάποιο που ταιριάζει στο πώς ορίζει κάποιος άλλος το «καθαρό».

«Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως η κατάσταση του σπιτιού μας κατά κάποιο τρόπο ότι δείχνει πόσο αξίζει κάποιος», λέει.

Κάτι, που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη φροντίδα του σπιτιού. Όταν αντιμετωπίζετε ζητήματα ψυχικής υγείας, έχετε πολλή δουλειά, φροντίζετε τα παιδιά ή όλα αυτά μαζί, το να μην μπορείτε να ασχολείστε διαρκώς με το σπίτι μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Όταν μένετε πίσω, νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Και αυτό, στη συνέχεια, κάνει ακόμη πιο δύσκολο να πάρετε τα πράγματα από την αρχή, εξηγεί.

@domesticblisters

what would change if instead of cleaning your house you just reset it? #strugglecare#mentalhealth#ADHD#caretasks#cleaning#cleantok#timelapse

♬ Good Vibes (Instrumental) – Ellen Once Again

Τα βασικά

Αν ο νεροχύτης και ο πάγκος της κουζίνας είναι διαρκώς γεμάτος πιάτα, ή τα παιχνίδια των παιδιών βρίσκονται σκορπισμένα σε όλο το σπίτι, η Davis συμβουλεύει να επιλέξετε 1-5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα, είτε μόλις ξυπνήσετε, είτε πριν πέσετε για ύπνο.

Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων, το καθάρισμα των πάγκων της κουζίνας ή το στρώσιμο του κρεβατιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα την επόμενη ημέρα. «Και μην ανησυχείτε για όλα τα άλλα», λέει. Ξεκινώντας με τα απλά, εξηγεί, είναι το κλειδί για να μην τα παρατήσετε. Γιατί η μισή δουλειά είναι αυτή η ψυχική, συναισθηματική μάχη, συμπληρώνει. «Σας αξίζει να περπατήσετε μέχρι το μπάνιο χωρίς να σκοντάψετε και να πέσετε. Και αυτό αρκεί για σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

@domesticblisters

Replying to @eatravelovee continuing my super ugly renovations just to spite you all #strugglecare #homereno #playrooms #homedecor #interiordesign

♬ OMG – White Gangster

H μέθοδος των πέντε

«Πάντα συστήνω τη μέθοδο των πέντε, ως ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις, γιατί για μένα αυτό είναι το εργαλείο προκειμένου οι χώροι να γίνουν ταχύτερα κατοικήσιμοι», λέει η Davis.

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει να συγκεντρώνεσαι σε πέντε κατηγορίες αντικειμένων που καταλήγουν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο: σκουπίδια, πιάτα, άπλυτα ρούχα, πράγματα που έχουν θέση και πράγματα που δεν έχουν. Αν περιοριστείς σε αυτές τις πέντε κατηγορίες, θα νιώσεις λιγότερο φορτωμένος και πιο ικανός να αντιμετωπίσεις την ακαταστασία, λέει. Η ίδια συνιστά η αρχή να γίνει με τα σκουπίδια. Μαζέψτε τα σε μια σακούλα ή στοίβα και προχωρήστε στην επόμενη κατηγορία, τα άπλυτα ρούχα.

Κι αν το σπίτι είναι ιδιαίτερα καθαρό σπίτι, με τίμημα την εξάντληση;

Αν κρατάτε το σπίτι οργανωμένο και νιώθετε εξουθένωση από την πίεση για να συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο η Davis λέει: «Πετάξετε το βιβλίο με τους κανόνες». Επαναξιολογήστε αυτά που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργικότητα, όπως να σκουπίζετε κάθε ημέρα, ή να διπλώνετε τα ρούχα προτού τα βάλετε στα συρτάρια.

Για παράδειγμα, η ίδια διαπίστωσε πως το τελευταίο δεν λειτουργούσε για την περίπτωση της δικής της οικογένειας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει δύο παιδιά. Έτσι, υιοθέτησε ένα σύστημα που δεν διπλώνει τα ρούχα, αλλά τα ξεχωρίζει σε καλάθια για κάθε μέλος της οικογένειας και στη συνέχεια κρεμάει τα υπόλοιπα στην κοινή ντουλάπα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =