αρχικηVIRALΠέντε τρόποι με τους οποίους ένας τοξικός άνθρωπος θα εκμεταλλευτεί την καλοσύνη σου

Πέντε τρόποι με τους οποίους ένας τοξικός άνθρωπος θα εκμεταλλευτεί την καλοσύνη σου

Νιώσατε ποτέ ότι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σας αποστραγγίζουν την ενέργεια από μέσα σας; Πάντα παίρνουν και σπάνια δίνουν;

Λοιπόν, πιθανότατα υπάρχει λόγος που αισθάνεστε έτσι. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την καλοσύνη των άλλων προς όφελός τους.

Ας δούμε 5 τρόπους με τους οποίους κάποιοι μπορεί να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας.

1. Παιχνίδια ενοχής

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είναι μάστερ στο να σε κάνει να νιώθεις ένοχος, έτσι δεν είναι;

Να πώς συμβαίνει συνήθως: Θα έρθουν σε εσάς με ένα πρόβλημα (ένα πρόβλημα που είναι συνήθως δικό τους) και με κάποιο τρόπο, στο τέλος της συζήτησης, θα νιώθετε ότι είναι δικό σας λάθος. Έχουν μεταφέρει το βάρος στους ώμους σας και τώρα νιώθετε ένοχοι για κάτι με το οποίο δεν είχατε καμία σχέση.

Θα ασκήσουν αυτή τη συναισθηματική πίεση διακριτικά, τυλίγοντάς τη με φράσεις όπως «Αν ήσουν εκεί» ή «Θα καταλάβαινες αν ήσουν στη θέση μου». Και κάπως έτσι, σας έχουν παγιδεύσει σε ένα παιχνίδι ενοχής, κάνοντας σας να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσετε ή να διορθώσετε τα προβλήματά τους. Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Τα προβλήματά τους δεν είναι δική σας ευθύνη. Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί, αλλά μην τους αφήνετε να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι για τα λάθη τους.

2. Παράπονα συνεχώς

Όλοι έχουμε έναν φίλο ή συνάδελφο που παραπονιέται για τα πάντα – τον καιρό, τη δουλειά του, τους γείτονές του.

Και το χειρότερο; Περιμένει να τα ακούς όλα, όλη την ώρα. Κάθε συζήτηση είναι σαν να σε ρουφάει σε μια δίνη αρνητικότητας.

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο που χρησιμοποιούν οι τοξικοί άνθρωποι: Παραπονιούνται ασταμάτητα και περιμένουν από εσάς να είστε το ηχείο τους. Θέλουν τη συμπάθεια και την προσοχή σας, εξαντλώντας την ενέργειά σας στη διαδικασία αυτή.

3. Κανένας σεβασμός για εσάς

Όταν πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους, τα προσωπικά σας όρια μπορεί επίσης να είναι… αόρατα. Έχουν αυτή την παράξενη συνήθεια να ξεπερνούν τις γραμμές και να εισβάλλουν στον προσωπικό σας χώρο.

Είτε εμφανίζονται απροειδοποίητα, είτε καλούν σε περίεργες ώρες είτε απαιτούν το χρόνο και την προσοχή σας χωρίς να λάβουν υπόψη τις ανάγκες ή τις δεσμεύσεις σας – απλώς δεν σέβονται τα όριά σας.

Τα άτομα που δεν σέβονται τα όρια συχνά προσπαθούν να διεκδικήσουν τον έλεγχο ή την εξουσία σε μια σχέση. Αγνοούν τα όρια, για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την άνεση ή τις προτιμήσεις του άλλου.

Τα προσωπικά σας όρια είναι σημαντικά. Είναι οι γραμμές που προστατεύουν τον ψυχικό και συναισθηματικό σας χώρο.

4. Σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

Έχει έναν τρόπο να διαστρεβλώνει γεγονότα και συζητήσεις, κάνοντάς σε να αμφιβάλλω για τη δική σου μνήμη.

Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις που αρνιέται εντελώς πράγματα που θυμάσαι ξεκάθαρα ότι έχει πει. Ή ξεχνά… τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Έχουμε μιλήσει αναλυτικά και για το Gaslighting. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

5. Σου αδειάζουν… τα προβλήματά τους

Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να σας συμπεριφέρονται σαν το προσωπικό τους ημερολόγιο ή χειρότερα, τη συναισθηματική… χωματερή τους. Θα ξεφορτώνουν τα προβλήματά τους πάνω σας, συχνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματά σας ή εάν είστε σε θέση να αναλάβετε τις συναισθηματικές τους αποσκευές.

Η συνεχής απορρόφηση του άγχους και της συναισθηματικής αναταραχής των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κόπωση από συμπόνια». Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα υπερβολικής κόπωσης, κατάθλιψης, ακόμη και εξουθένωσης.

Αν και είναι υπέροχο να είστε υποστηρικτικοί και να ακούτε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι δουλειά σας να φέρετε συνεχώς το βάρος της συναισθηματικής αναταραχής κάποιου άλλου. Έχετε τα δικά σας συναισθήματα και ευημερία να φροντίσετε επίσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 4 =