αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Πως να απαντήσεις στους γονείς σου όταν σου λένε «τι δουλειά πρέπει να κάνεις»

Μία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Πως να απαντήσεις στους γονείς σου όταν σου λένε «τι δουλειά πρέπει να κάνεις»

Πρόσφατα γράφαμε για την ιστορία του συνιδρυτή και CEO της Airbnb, Brian Chesky. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, όταν ξεκίναγε την εταιρία, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα πετύχει. Ακόμα και η μητέρα του… είναι απαισιόδοξη.

Σε εκείνη την χρονική στιγμή, o Chesky ήταν ένας βιομηχανικός σχεδιαστής 20 ετών και πάλευε να πληρώσει ενοίκιο. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να ζήσει με τον κολεγιακό φίλο του Joe Gebbia και συνειδητοποίησαν ότι είχαν την τέλεια επιχειρηματική ιδέα αφού νοίκιασαν το σπίτι τους και τα τρία στρώματα αέρα που είχαν, κατά τη διάρκεια ενός design conference.

«Σε εκείνο το σημείο, η μαμά μου είπε, ‘Λοιπόν, υποθέτω ότι δεν έχεις πια αυτή τη δουλειά με την ασφάλιση υγείας’» είπε ο Chesky. «Και είπα, ‘Όχι, μαμά, είμαι επιχειρηματίας’. Και μου είπε, ‘Όχι, είσαι άνεργος’».

Κοιτάζοντας πίσω, ο Chesky λέει ότι η δυσφορία της μητέρας του μπορεί να ήταν δικαιολογημένη. Και οι δύο γονείς του ήταν κοινωνικοί λειτουργοί και η μητέρα του ήθελε να ακολουθήσει μία δουλειά που «σε πληρώνει πολλά χρήματα», εξηγεί.

Η επιθυμία ενός γονέα για το παιδί του να είναι επαγγελματικά επιτυχημένο και να έχει οικονομικά ανεξάρτητο, είναι κατανοητή. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε… κάποιες αυτόκλητες συμβουλές.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε για την καριέρα σας, με τους ανθρώπους ή το άτομο που σας μεγάλωσε, χωρίς να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε ό,τι προτείνουν, λέει η Thema Bryant, πρόεδρος της American Psychological Association.

«Μπορείς να διαφωνήσεις χωρίς να είσαι δυσάρεστος», λέει.

Η Bryant είναι επίσης καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine και έκανε τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο Πρόγραμμα Victims of Violence του Ιατρικού Κέντρου του Χάρβαρντ.

Δείτε πώς προτείνει να χειριστείτε τρεις συνομιλίες με επίκεντρο την καριέρα, όπως τα εξηγεί η ίδια στο CNBC.

Εάν οι γονείς σας πιστεύουν ότι η δουλειά σας είναι κακή για εσάς

«Εκτιμώ την εμπιστοσύνη σας σε μένα και την επιθυμία σας να πετύχω σπουδαία πράγματα, αλλά στην αγορά που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το καλύτερο από αυτά που είναι διαθέσιμα. Θα αναπτύξω τις δεξιότητές μου εδώ και δεν θέλω να συνεχίσω να μιλάω για το γιατί είμαι εδώ».

Εάν οι γονείς σας ρωτήσουν γιατί δεν ακούτε τις συμβουλές τους

«Ξέρω όλα τα points που έχετε θέσει. Δεν τα έχω ξεχάσει. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τα αναφέρετε. Το έχουμε ήδη συζητήσει. Κθώς προχωράμε, θα ήθελα απλώς να με εμπιστευτείτε».

Αν οι γονείς σου δεν σταματήσουν να το συζητούν

«Ξέρω πότε είναι η ώρα να φύγω και δεν θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτή τη συζήτηση. Δεν με βοηθάει. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε για αυτό».

Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς μπορούν να κάνουν υπερβολές όταν πρόκειται για επαγγελματικές συμβουλές που δίνουν στα ενήλικα παιδιά τους. Δείχνοντας ότι ακούσατε, αλλά και τονίζοντας ότι οι επαγγελματικές σας επιλογές είναι στο χέρι σας, δείχνετε ότι τους σέβεστε αλλά και τιμάτε τον εαυτό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − eight =