αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία έξυπνη μέθοδος για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, όταν είσαι μπροστά σε πολλές επιλογές

Μία έξυπνη μέθοδος για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, όταν είσαι μπροστά σε πολλές επιλογές

Όταν είστε μπροστά σε μια απόφαση, συνήθως πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές επιλογές. Μπορεί να σκέφτεστε μερικά διαθέσιμα σπίτια, πολλά ζευγάρια γυαλιά ή projects που η ομάδα σας πρόκειται να πραγματοποιήσει στη δουλειά. Η σύγκριση των επιλογών φαίνεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να επισημάνετε τα εκάστοτε δυνατά και αδύνατα σημεία.

Δυστυχώς όμως, συχνά υπάρχουν προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση.

Πρώτον, όταν συγκρίνετε επιλογές, είστε προκατειλημμένοι να εστιάσετε σε πράγματα… που συγκρίνονται. Συγκρίνοντας π.χ. σπίτια, μπορείτε να εστιάσετε στον αριθμό των υπνοδωματίων, στα τετραγωνικά μέτρα ή στην απόσταση από την εργασία. Κάθε μία από τις παραμέτρους έχει μια αξία. Όταν ένα σπίτι όμως έχει μια ιδιότητα που κανένα από τα άλλα δεν έχει, τότε η σύγκριση μπερδεύεται. Για παράδειγμα, εάν ένα σπίτι έχει αίθουσα πισίνα και τα άλλα όχι, αυτό είναι πιο δύσκολο να μπει στη διαδικασία σύγκριση. Ένα άλλο σπίτι μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό κ.ο.κ.

Είναι συχνά πιο εύκολο να αξιολογήσετε πτυχές των αποφάσεων όταν έχετε ένα σημείο σύγκρισης. Μπορεί να μην γνωρίζετε εάν τα 100 τετραγωνικά είναι ένα καλό μέγεθος για ένα σπίτι, αλλά αν το ένα σπίτι είναι 100 τετραγωνικά και το άλλο είναι 65 τετραγωνικά, αυτό παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Είναι συχνά πιο εύκολο να δικαιολογήσετε την επιλογή ενός πράγματος έναντι ενός άλλου, όταν μπορείτε να εστιάσετε σε συγκρίσιμες πτυχές των επιλογών.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που είναι πιο εύκολο να συγκριθούν μεταξύ των επιλογών μπορεί να μην είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό της ικανοποίησής σας μετά την απόφαση. Και προσοχή: Όταν κάνετε μια επιλογή, αυτή είναι που έχετε πλέον. Οι επιλογές που δεν επιλέξατε, έχουν φύγει.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Για πραγματικά σημαντικές αποφάσεις, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο εστιάζοντας σε κάθε επιλογή ξεχωριστά και να φανταστείτε το πλαίσιο στο οποίο πρόκειται να ζήσετε με αυτήν την επιλογή. Έτσι, για παράδειγμα, αντί να συγκρίνετε τα σπίτια δομικά, σκεφτείτε τι θα κάνετε σε αυτά. Αυτό σας οδηγεί να εστιάσετε σε διαφορετικές πληροφορίες από τις αρχικές σας συγκρίσεις;

Ομοίως, εάν επιλέγετε μεταξύ projects που θα τρέξετε, λάβετε υπόψη τα στοιχεία αυτών των έργων που τα καθιστούν άξια υλοποίησης (ή όχι).

Όταν εξετάζετε κάθε επιλογή μεμονωμένα, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πτυχές αυτών των επιλογών που δεν καταλαβαίνετε τόσο καλά και πρέπει να λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Είναι πολύ καλύτερο να συλλέξετε αυτές τις πληροφορίες πριν επιλέξετε κάτι, από το να περιμένετε μέχρι να κάνετε μια επιλογή και να συνειδητοποιήσετε ότι υπήρχαν βασικές πτυχές της που δεν είχατε δει.

Η εξέταση επιλογών μεμονωμένα μπορεί να είναι πολύτιμη, αλλά είναι επίπονη.

Εάν επιλέγετε ζαχαρωτά, μια γρήγορη και εύκολη απόφαση είναι καλή, γιατί ακόμα και μια μέτρια εμπειρία ζαχαρωτών εξακολουθεί να είναι μια καλή εμπειρία. Αλλά όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη δουλειά που απαιτείται για να κατανοήσετε και να αξιολογήσετε κάθε επιλογή ξεχωριστά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 9 =