αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνική πλατφόρμα που συνδέει εργαζομένους και στελέχη, με πιστοποιημένους business coaches

Η Ελληνική πλατφόρμα που συνδέει εργαζομένους και στελέχη, με πιστοποιημένους business coaches

«Αυτό που είδαμε είναι ότι ένα από τα προβλήματα στα εργασιακά περιβάλλοντα είναι η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα 7/10 εργαζόμενους θέλουν να αλλάξουν εργασία και ένας από τους βασικότερους λόγους πέρα από τις μη ικανοποιητικές απολαβές είναι η έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης και εξέλιξης», εξηγούν η Κατερίνα Λάζαρη και η Λένια Αναστασοπούλου. Οι δυο τους εργάζονταν σε μεγάλες εταιρίες.

Κάπως έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την δική τους λύση. «Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την FindYourCoach, την πρώτη πλατφόρμα για business coaching στην Ελλάδα και να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εξελιχθούν στην καριέρα τους», σημειώνουν. Μία Ελληνική πλατφόρμα που συνδέει εργαζομένους και στελέχη, με πιστοποιημένους business coaches.

Οι δύο ιδρύτριες μιλούν στο It’s Possible και εξηγούν πως ακριβώς λειτουργεί αυτό που έχουν δημιουργήσει, σε ποια πεδία χρειάζονται επαγγελματικές συμβουλές οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, ενώ απαντούν και στο ερώτημα για το εάν έχουν… μαζευτεί πολλοί coaches πλέον στη χώρα μας.

Πως γνωριστήκατε οι ιδρύτριες μεταξύ σας και πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Γνωριστήκαμε πριν από 13 χρόνια σε μια φοιτητική ΜΚΟ, την AIESEC στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δουλέψαμε μαζί εθελοντικά στην ίδια ομάδα και έκτοτε έχουμε παραμείνει φίλες.

Η ιδέα προέκυψε μόλις πέρσι. Δουλεύαμε και οι δυο μας σε μεγάλες εταιρείες για αρκετά χρόνια και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να γίνουν οι χώροι εργασίας περισσότερο παραγωγικοί αλλά και ταυτόχρονα υγιείς και βιώσιμοι.

Αυτό που είδαμε είναι ότι ένα από τα προβλήματα στα εργασιακά περιβάλλοντα είναι η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα 7/10 εργαζόμενους θέλουν να αλλάξουν εργασία και ένας από τους βασικότερους λόγους πέρα από τις μη ικανοποιητικές απολαβές είναι η έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης και εξέλιξης.

Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την FindYourCoach, την πρώτη πλατφόρμα για business coaching στην Ελλάδα και να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εξελιχθούν στην καριέρα τους.

To coaching είναι η σύμπραξη σε μία διαδικασία σκέψης που εμπνέει τους συμμετέχοντες να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Διαφέρει από την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική, το mentoring και την εκπαίδευση και έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική επιστήμη και πρακτική που απελευθερώνει και αναπτύσσει τις ικανότητες των ανθρώπων.

Με απλά λόγια, πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την πλατφόρμα σας σήμερα;

Η πλατφόρμα μας απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και συνδέει τους εργαζόμενους/ στελέχη της με πιστοποιημένους business coaches.

Εφόσον η επιχείρηση έχει αποφασίσει ότι θέλει να προσφέρει την υπηρεσία αυτή σε κάποια από τα στελέχη της, το κάθε στέλεχος μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  1. εγγράφεται στην πλατφόρμα
  2. συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το εργασιακό προφίλ και της ανάγκες του
  3. με βάση αυτό, του προτείνουμε τους 3 καταλληλότερους business coaches
  4. επιλέγει τον/ την coach που θέλει να προχωρήσει σε συνεδρίες
  5. ξεκινά με μία πρώτη δωρεάν συνάντηση γνωριμίας για να επιβεβαιώσει την επιλογή του/ της coach
  6. τέλος προχωρά κανονικά στις διαδικτυακές 1:1 συνεδρίες του

Σε κάθε συνεργασία coaching ακολουθείται ένας ορισμένος αριθμός συναντήσεων, με δομημένα βήματα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το στέλεχος.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τους coaches;

Όλοι οι coaches του δικτύου μας πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να είναι πιστοποιημένοι από κάποιον από τους παγκόσμιους φορείς

Coaching (πχ. ICF, EMCC)

  • Να έχουν τουλάχιστον 300 ώρες εμπειρίας σε business coaching
  • Να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία καθώς όλη η υπηρεσία είναι διαδικτυακή
  • Να ταιριάζουν με τις αξίες μας (ποιότητα, εστίαση στον άνθρωπο, growth mindset)

Εφόσον πληρούνται αυτά τα κριτήρια υπάρχει μία συγκεκριμένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης για τον κάθε υποψήφιο coach με συνέντευξη και case studies και εξασφαλίζουμε ότι μέσα από το δίκτυο μας καλύπτουμε ένα μεγάλο εύρος εξειδίκευσης σε διάφορα θέματα.

Τέλος, υπάρχει και διαρκής διαδικασία αξιολόγησης και ανατροφοδότησης για τους coaches από τα στελέχη με τα οποία συνεργάζονται.

Βλέποντας το ευρύτερο τοπίο στην Ελλάδα, ακούμε και την άποψη που λέει ότι έχουν μαζευτεί… πολλοί coaches στην αγορά. Αφού κάθε τόσο εμφανίζεται και κάποιος/α που αυτοπαρουσιάζεται ως coach, expert, σύμβουλος κλπ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πράγματι αυτό είναι αλήθεια. Αρχικά, πιστεύουμε πως υπάρχει μία θολή εικόνα στην αγορά σχετικά με το τι σημαίνει επαγγελματίας coach, τι εχέγγυα χρειάζεται δηλαδή να έχει κάποιος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την εκπαίδευση που έχει ολοκληρώσει ο coach, να είναι πιστοποιημένος/ διαπιστευμένος από κάποιον επίσημο φορέα αλλά και την εργασιακή του εμπειρία στο αντικείμενο. Τέλος, μία συνθήκη που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι πως στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να είναι επαγγελματίας coach.

Αυτό είναι και ένα σημείο το οποίο αναλαμβάνουμε σαν πλατφόρμα, την επιλογή των κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών.

Με βάση την εικόνα και τα στατιστικά στοιχεία που έχετε, σε ποια πεδία βλέπετε ότι χρειάζονται επαγγελματικές συμβουλές οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελληνική αγορά;

Με την εμπειρία μας μέχρι σήμερα έχουμε αναγνωρίσει τα παρακάτω πεδία:

  • Δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπων/ ομάδας. Οι περισσότεροι

επαγγελματίες γίνονται καλοί στο γνωστικό τους αντικείμενο και όταν λαμβάνουν θέση μάνατζερ, τη διαχείριση άλλων ανθρώπων δηλαδή, συχνά χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη.

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες. Από τα συχνότερα θέματα που

αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εταιρικά περιβάλλοντα είναι η αναποτελεσματική επικοινωνία.

  • Διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων. Αυτό εντοπίζεται περισσότερο σε χαμηλότερες ιεραρχικές βαθμίδες αλλά παραμένει ένα θέμα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την αποδοτικότητα στα εργασιακά περιβάλλοντα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − eleven =