αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ απλή τακτική για να γίνεις το πιο ενδιαφέρον άτομο στο δωμάτιο

Η απλή τακτική για να γίνεις το πιο ενδιαφέρον άτομο στο δωμάτιο

Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε τον σεβασμό και την συμπάθεια των άλλων. Και κάτι ακόμα: Θέλουμε να μας θεωρούν ενδιαφέροντες. Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά;

Στο βιβλίο How to Win Friends and Influence People, ο Dale Carnegie αφηγείται την εποχή που γνώρισε έναν διακεκριμένο βοτανολόγο σε ένα δείπνο. Όλο το βράδυ, γράφει ο Carnegie, καθόταν στην καρέκλα του, γοητευμένος από τις ιστορίες του βοτανολόγου για εξωτικά φυτά και πειράματα στον κήπο. Ο Carnegie τον κράτησε απασχολημένο με ερωτήσεις σχετικά με τα δικά του προβλήματα κηπουρικής και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη βοήθειά του. Όταν ήρθε η ώρα να φύγει, ο βοτανολόγος στράφηκε στον οικοδεσπότη του δείπνου και επαίνεσε τον Carnegie ως ττον «πιο ενδιαφέροντα συνομιλητή».

Αυτή η ιστορία απεικονίζει θαυμάσια ένα σημαντικό ”κλειδί” για την οικοδόμηση σεβασμού και επιρροής: Για να ενδιαφέρονται οι άλλοι για αυτά που έχετε να πείτε, πρέπει πρώτα να ενδιαφέρεστε για αυτούς.

Και πώς ακριβώς το κάνεις αυτό;

Για να δείξεις ότι θεωρείς κάποιο άτομο ενδιαφέρον, κάνε ερωτήσεις — όχι με επεμβατικό ή αδιάκριτο τρόπο, αλλά από περιέργεια.

Από που είσαι;
Πως ξεκίνησες;
Πού θα ήθελες να πας;
Τι σε ενδιαφέρει;
Ποιο είναι το κρυφό σου ταλέντο;
Τι θα ήθελες να μάθεις;

«Αν φιλοδοξείς να γίνεις καλός συνομιλητής», συμβουλεύει ο Carnegie, «να είσαι προσεκτικός ακροατής… Να θυμάσαι ότι τα άτομα με τα οποία μιλάς ενδιαφέρονται 100 φορές περισσότερο για τον εαυτό τους, τα θέλω και τα προβλήματά τους παρά για εσένα και τα προβλήματά σου».

Οι συμβουλές του Carnegie ήταν πολύτιμες όταν τις έγραψε, αλλά είναι ακόμη πιο επίκαιρες σήμερα. Απλώς κοιτάξτε γύρω σας την επόμενη φορά που θα είστε σε ένα εστιατόριο και παρατηρήστε πόσοι άνθρωποι κοιτάζουν… τα τηλέφωνά τους αντί να μιλούν και να ακούν ο ένας τον άλλον.

Αντίθετα, όταν αντιμετωπίζετε τον συνομιλητή σας ως το πιο ενδιαφέρον άτομο στο δωμάτιο – έχοντας περιέργεια να ακούσετε τις σκέψεις και τις απόψεις του – ξεχωρίζετε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Sam Altman μοιράστηκε την «πιο συχνή συμβουλή» που δίνει στους ανθρώπους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 2 =