αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που ξέρουν την αξία τους

Επτά συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που ξέρουν την αξία τους

Είναι σημαντικό να ξέρεις την αξία σου. Θα σου φανεί χρήσιμο στο επαγγελματικό περιβάλλον αλλά και στην προσωπική ζωή σου. To έχουμε ξανά πει: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σε σαμποτάρει. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να μαστίζεται από συνεχείς αμφιβολίες που του λένε ότι δεν είναι αρκετά καλό, αρκετά έξυπνο, αρκετά όμορφο ή ικανό.

Όσοι ξέρουν την αξία τους, εφαρμόζουν μερικές απλές συνήθειες. Που τους βοηθούν να κινηθούν καλύτερα στις καταστάσεις της καθημερινότητας.

1) Ξέρουν να λένε «όχι»

Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να πουν όχι.

Έχουν όρια που δεν θα περάσουν και πράγματα που δεν θα κάνουν.

Ενώ οι άνθρωποι που είναι λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό τους συχνά λυγίζουν στην πίεση ή κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν, ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν το κάνει.

Είτε πρόκειται για ραντεβού με κάποιον/α που δεν θέλουν, είτε για δουλειά που δεν τους ενδιαφέρει ή να πάνε σε μια εκδήλωση που δεν θέλουν, ο άντρας ή η γυναίκα με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν φοβάται να πει όχι. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον και να μην σε ενοχλήσει ξανά για το ίδιο θέμα.

2) Κάνουν συζητήσεις με αέρα σιγουριάς

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση αποφεύγουν να αποδυναμώνουν αυτά που λένε.

Αυτό σημαίνει ότι μιλούν με σταθερή φωνή και εκφράζονται άμεσα.

Λέξεις όπως «ίσως», «υποθέτω», «κάπως», «δεν ξέρω» είναι πολύ σπάνια στις προτάσεις τους.

Αυτοί οι τύποι λέξερων είναι σίγουρα σημάδια ανασφάλειας. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την αξία τους απλά λένε αυτό που έχουν να πουν.

3) Δυνατή γλώσσα σώματος

Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση φέρονται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Στέκονται όρθια, περπατούν με αυτοπεποίθηση και κοιτούν τους ανθρώπους στα μάτια.

Διατηρούν τα πόδια τους ανοιχτά μέχρι τους ώμους και ρίχνουν τους ώμους τους πίσω, έτοιμοι να συναντήσουν τον κόσμο χωρίς ντροπή και φόβο. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε τρικ της γλώσσας του σώματος για να πετυχαίνεις τον σκοπό σου.

4) Μένουν προσγειωμένοι, είτε κερδίζουν είτε χάνουν

Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν βασίζουν την αξία τους σε εξωτερικές απόψεις ή γεγονότα.

Ένας αθλητής με υψηλή αυτοεκτίμηση που θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει ένα πρωτάθλημα κολύμβησης για το οποίο προπονείται για δύο χρόνια δεν αισθάνεται λιγότερη αυτοεκτίμηση αν χάσει. Απλώς νιώθει απογοητευμένος που έχασε και ακόμα πιο αποφασισμένος να κερδίσει την επόμενη φορά!

Αυτό είναι το θέμα με τους ανθρώπους που εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους: Δεν εξαρτάται από το αν θα πάρουν αυτό που θέλουν ή αν θα κερδίσουν. Η αξία τους δεν αλλάζει.

5) Γνωρίζουν τα δικά τους λάθη και εργάζονται πάνω σε αυτά

Το άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση γνωρίζει τα ελαττώματα του και προσπαθεί να τα βελτιώσει.

Το να καταλαβαίνει κανείς πού υστερεί δεν είναι ντροπιαστικό- για κάποιον που πραγματικά εκτιμά τον εαυτό του. Επειδή δεν πλήττει την βασική του αξία.

Θα μπορούσατε να είστε ένας απαίσιος δημόσιος ομιλητής και να έχετε άλλα ελαττώματα. Κανένα από αυτά τα ελαττώματα δεν θα σας έκανε λιγότερο πολύτιμο άτομο: Είναι απλώς ελαττώματα στα οποία πρέπει να δουλέψετε.

Έτσι το βλέπουν οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση: Ναι, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δουλέψω στη ζωή μου, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία μου.

6) Λύνουν προβλήματα όταν μπορούν

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση προσπαθούν να είναι ικανοί. Διορθώνουν ό,τι μπορούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά μέτωπο.

Εάν οι άνθρωποι τους χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα, θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τους αρέσει να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να μπορούν να βοηθούν τους ανθρώπους.

6) Ζητούν βοήθεια αν τη χρειάζονται

Εάν και όταν δεν ξέρει πώς να επιλύσει μια κατάσταση ή να διορθώσει αυτό που δεν πάει καλά, ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση θα ζητήσει βοήθεια.

Το ‘εγώ’ τους δεν τους εμποδίζει, γιατί δεν χρειάζονται αυτή την εξωτερική επικύρωση.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορεί να προσπαθήσουν να επισκευάσουν έναν βουλωμένο νεροχύτη, το άτομο που εκτιμά πραγματικά τον εαυτό του είναι πρόθυμο να πει ότι απλά δεν είναι σίγουρο και να πληρώσει κάποιον να κάνει την δουλειά.

Θα βοηθήσουν αν ξέρουν πώς να το κάνουν, αλλά επίσης δεν φοβούνται να ζητήσουν ένα χέρι βοήθειας εάν κάποιος άλλος είναι πιο έμπειρος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 4 =