αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜελέτη «Future of Jobs»: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια

Μελέτη «Future of Jobs»: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια

Αλλαγές έρχονται στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την μελέτη «Future of Jobs 2023» του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ από τα 673 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υπολογίζονται στην παρούσα έκθεση αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 69 εκατομμύρια και μείωση κατά 83 εκατομμύρια. Αυτό αντιστοιχεί σε καθαρή μείωση 14 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ή 2% της τρέχουσας απασχόλησης.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι θα απαιτηθεί να επανεκπαιδευτούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να δοθεί μια ανακατεύθυνση στην καριέρα τους.

Χαρακτηριστικό των αλλαγών που συνδέονται με την τεχνολογική πρόοδο είναι το γεγονός πως αναμένουμε την επόμενη πενταετία αύξηση της ζήτησης για ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης κατά 40% λόγω του μετασχηματισμού της βιομηχανίας.

Πάνω από το 85% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν πως η υιοθέτηση νέων και πρωτοποριακών τεχνολογιών αλλά και η διεύρυνση της ψηφιακής πρόσβασης θα αποτελέσουν μέρος του μετασχηματισμούς τους όπως και η ευρύτερη εφαρμογή ενεργειών προς το περιβάλλον, τη στάση τους προς την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

Η ανάλυση των δεδομένων καταλήγει στην πρόβλεψη πως οι γεωργικές τεχνολογίες, οι ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές, το εμπόριο (ηλεκτρονικό και ψηφιακό) καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές στην αγορά εργασίας, με σημαντικά ποσοστά εταιρειών να προβλέπουν μετατόπιση θέσεων εργασίας στους οργανισμούς τους. Όλες οι τεχνολογίες, εκτός από δύο, αναμένεται να αποτελέσουν πηγές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία. Οι δύο είναι: τα ανθρωποειδή ρομπότ και τα μη ανθρωποειδή ρομπότ.

Ποια επαγγέλματα θα εξαφανιστούν

Οι ερωτηθέντες στη φετινή έρευνα για το μέλλον των θέσεων εργασίας αναμένουν υψηλότερη του μέσου όρου μεταβολή στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις μεταφορές και στους κλάδους μέσων ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, και χαμηλότερη του μέσου όρου μεταβολή στη μεταποίηση καθώς και στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.

Οι μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι μηχανικοί εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα δουν άνθιση καθώς οι οικονομίες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότητες που σχετίζονται με την τήρηση αρχείων και τη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των ταμιών και των υπαλλήλων έκδοσης εισιτηρίων, των υπαλλήλων καταχώρισης δεδομένων, λογιστικής, τήρησης βιβλίων και μισθοδοσίας και των διοικητικών και εκτελεστικών γραμματέων, κυρίως λόγω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης, θα δουν φθίνουσα πορεία της ζήτησης και σταδιακά θα οδηγηθούν εκτός αγοράς.

Μάλιστα, οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν 26 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας έως το 2027.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 1 =