αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔύο (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις τίποτα- Η τακτική του Steve Jobs

Δύο (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις τίποτα- Η τακτική του Steve Jobs

Ζούμε σε μία γρήγορη εποχή. Όλοι είμαστε απασχολημένοι. Οι δουλειές δείχνουν να μην τελειώνουν ποτέ. Τα deadlines πιέζουν. Κι όμως μέσα σε όλο αυτό το χαοτικό τοπίο, είναι σημαντικό να κάνεις παύσεις. Και να ξοδεύεις χρόνο… για να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου», που εφάρμοζαν ο Steve Jobs και ο Albert Einstein. Όπως έχει δείξει η επιστήμη, είναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν δεν έχεις χρόνο μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου και να ξυπνάς λίγο νωρίτερα. Έτσι ώστε να έχεις αυτόν τον «νεκρό χρόνο» το πρωί, πριν ξεκινήσεις τις δουλειές σου. Μισή ή μία ώρα μπορεί να είναι αρκετή.

Αν το βάλεις στο πρόγραμμα σου θα δεις τα επίπεδα της δημιουργικότητας σου να αυξάνονται. «Η πίεση αναγκάζει τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες, ενεργοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο και αποκλείοντας μας από την ‘μεγάλη εικόνα’. Ακόμα χειρότερα, όταν είμαστε πιεσμένοι, συχνά έχουμε άγχος. Είμαστε δυσαρεστημένοι με την όλη πίεση που επηρεάζει τη διάθεσή μας και περιορίζει περαιτέρω την εστίασή μας. Ο ‘νεκρός χρόνος’, λοιπόν, μπορεί να είναι λειτουργήσει ως ένα boost για δημιουργικότητα», λέει ο Steven Kotler.

Με άλλα λόγια, o «νεκρός χρόνος» μας βοηθά να χαλαρώσουμε αρκετά για να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να έρθουν στην επιφάνεια οι μεγάλες ιδέες. Αν είσαι συνεχώς μέσα στην φασαρία και την πίεση, το πιο πιθανό είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν θα έρθουν ποτέ στο φως.

Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein, εφάρμοζαν όλο αυτό το κόνσεπτ. Ο Albert Einstein έφτασε σε μερικές από τις πιο σπουδαίες ιδέες του, μέσα σε έναν τέτοιο «νεκρό χρόνο». Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο δεν έκανε τίποτα. Απλά σκεφτόταν και επεξεργαζόταν ιδέες.

Τώρα σε ένα άρθρο του psychology today, παρουσιάζονται 2 συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους αξίζει να ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

1. Η επιβράδυνση σας βοηθά να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Με την επιβράδυνση, είμαστε δυνητικά σε θέση να αποτρέψουμε την κούραση που έρχεται μέσω των αποφάσεων. Όταν παίρνουμε πολλές αποφάσεις μέσα σε μία ημέρα, αυτό κουράζει το μυαλό μας.

Οι πιέσεις του γρήγορου κόσμου μας, μπορεί να απαιτούν τη λήψη πολλών αποφάσεων, αλλά επιβραδύνοντας συνειδητά και αφιερώνοντας χρόνο π.χ. για να απολαύσουμε μια βραδινή βόλτα στο πάρκο, προσφέρουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να ανανεωθούμε και να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας. Αυτό μας επιτρέπει στη συνέχεια να πάρουμε πιο σοφές αποφάσεις.

2. Δίνοντας χρόνο στον εγκέφαλό σας να χαλαρώσει τον βοηθάς να αποδώσει καλύτερα.

Μια μελέτη του 2020 δείχνει ότι η τεχνολογία μας κάνει να εμφανίζουμε περισσότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να κατανοούμε ο ένας τον άλλον συναισθηματικά και κοινωνικά. Η υιοθέτηση ενός πιο αργού τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη εστίαση και συνολική ψυχική ευεξία.

Μπορεί να μας κάνει και πιο δημιουργικούς. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε μία ακόμα συνήθεια του Steve Jobs. Μια από τις τακτικές που εφάρμοζε ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple, ήταν πολύ απλή: Το περπάτημα.

Ναι καλά διάβασες. Ο Steve Jobs πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είσαι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου.

Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο. Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας συζητούσαν τα επαγγελματικά θέματα που ήθελαν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 12 =