αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Υπόσχομαι ότι θα αλλάξω»: 5 φράσεις που θα χρησιμοποιήσει ένας ναρκισσιστής για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου

«Υπόσχομαι ότι θα αλλάξω»: 5 φράσεις που θα χρησιμοποιήσει ένας ναρκισσιστής για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου

Έχετε νιώσει ποτέ σύγχυση ή ανασφάλεια σε μια σχέση ή συνεργασία; Αν ναι, μπορεί να έχετε συναντήσει έναν ναρκισσιστή.

Οι ναρκισσιστές είναι καλοί στο να ξεγελούν τους ανθρώπους με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Λένε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Να νιώθεις σημαντικός.

Αλλά συχνά, απλώς προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 πράγματα που λένε συνήθως οι ναρκισσιστές για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

Η γνώση αυτών των φράσεων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή και να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

«Κανείς δεν με καταλαβαίνει όπως εσύ»

Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση για να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε μια αποκλειστική εικόνα… της ψυχής τους. Έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί έναν βαθύ, αχώριστο δεσμό μεταξύ σας.

Το ενδιαφέρον γεγονός εδώ είναι ότι οι ναρκισσιστές συχνά δημιουργούν έναν «ψεύτικο εαυτό» ή μια περσόνα που πιστεύουν ότι είναι πιο συμπαθής ή αποδεκτή. Όταν λένε ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει, είναι πιθανό να αναφέρονται σε αυτήν την προσεκτικά φτιαγμένη περσόνα.

Να είστε προσεκτικοί εάν κάποιος σπεύδει να μοιραστεί τα βαθύτερα μυστικά του ή ισχυριστεί ότι τον καταλαβαίνετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο – μπορεί να είναι σημάδι χειραγώγησης.

«Πέρασα πολύ δύσκολα στο παρελθόν»

Αυτή η φράση έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει τα κορδόνια της καρδιάς σας. Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά το παρελθόν τους ή ένα δύσκολο γεγονός της ζωής τους ως τρόπο για να προκαλέσουν συμπάθεια ή να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Μπορεί να μιλήσουν για το πώς τους έχουν κακομεταχειριστεί, πως έχουν παρεξηγηθεί ή αδικηθεί στο παρελθόν, όλα αυτά για να σας κάνουν να βγάλετε ενσυναίσθηση για αυτούς.

Είναι ένας τρόπος να σε κάνει να τους δεις ως θύμα, ακόμα κι όταν δεν είναι.

Ενώ είναι στην ανθρώπινη φύση να νιώθει κάποιος συμπόνια και να θέλει να βοηθήσει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι είχαν αγώνες και οι προηγούμενες δυσκολίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την παρούσα επιβλαβή συμπεριφορά. Διατηρείτε πάντα τα όριά σας και μην αφήνετε κανέναν να χειραγωγήσει την καλοσύνη σας.

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Προσέξτε κάτι σχετικά με αυτήν τη συγγνώμη. Δεν ακούγεται πραγματικά ότι ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις τους, αλλά μάλλον για το πώς νιώθετε για αυτές.

Αυτή είναι μια κλασική μη συγγνώμη που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές. Είναι μια κομψή κίνηση γιατί μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ξανά τα συναισθήματά σας και να αναρωτηθείτε αν αντιδράτε υπερβολικά.

Αλλά εδώ είναι η ωμή αλήθεια: Τα συναισθήματά σας είναι λογικά. Αν κάποιος σας πλήγωσε ή σας στενοχώρησε, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του, όχι για την αντίδρασή σας. Μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε ότι τα συναισθήματά σας δεν δικαιολογούνται.

«Αντιδράς υπερβολικά»

Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές και ονομάζεται gaslighting, όπου σας χειραγωγούν ώστε να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας.

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

«Υπόσχομαι ότι θα αλλάξω»

Αυτή είναι μια κλασική γραμμή που προέρχεται από τους ναρκισσιστές όταν τους έχουν πιάσει στα πράσα ή τους κριτικάρουν για τη συμπεριφορά τους.

Θα δώσουν μεγάλες υποσχέσεις για αλλαγή και βελτίωση, κάνοντας οτιδήποτε για να σας εμποδίσουν να φύγετε ή να βάλετε όρια.

Αλλά εδώ είναι η ωμή αλήθεια: Η αλλαγή είναι μια δύσκολη, μακρά διαδικασία που απαιτεί αληθινή αυτογνωσία και δέσμευση. Δεν μπορεί να γίνει υπόσχεση σε μια στιγμή απλά για να αποφευχθούν οι συνέπειες.

Πάντα να κρίνετε τους ανθρώπους από τις ενέργειές τους με την πάροδο του χρόνου, όχι από τα λόγια τους σε μια στιγμή πανικού. Η πλοήγηση στις σχέσεις με ναρκισσιστές μπορεί να είναι σκληρή και συναισθηματικά κουραστική.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 14 =