αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Δεν ξέρω»: 5 φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι άπειρος στη δουλειά

«Δεν ξέρω»: 5 φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι άπειρος στη δουλειά

Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι expert στη δουλειά σου από την πρώτη ημέρα. Δεν έχει σημασία όμως πόση εμπειρία (ή γκρίζα μαλλιά) έχετε σε σύγκριση με όλους τους άλλους. Σε προσέλαβαν για να κάνεις μια δουλειά και να συνεργαστείς με τους ανθρώπους γύρω σου. Όσο περισσότερο μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ίσο, τόσο περισσότερο θα σας φέρονται σαν τέτοιο.

Αν και δεν πρέπει να πάτε στο άλλο άκρο του φάσματος και να συμπεριφέρεστε σαν να είστε πιο σημαντικοί ή έμπειροι από την υπόλοιπη ομάδα σας, δεν πρέπει ποτέ να φοβάστε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με αυτοπεποίθηση.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Ακολουθούν μερικές φράσεις που πρέπει να αποφύγετε – σας κάνουν να ακούγεστε αμέσως άπειροι. Είναι κομμάτι μίας μεγαλύτερης λίστας που παραθέτει το career site, The Muse.

1. «Δεν ξέρω».

Σίγουρα δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις όλη την ώρα. Κανείς μας δεν το κάνει. Αλλά απαντώντας στις ερωτήσεις των συναδέλφων σας ή των πελατών με «δεν ξέρω» και ένα κενό βλέμμα μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ότι δεν είστε έτοιμοι για τη δουλειά.

Εναλλακτικές λύσεις για να πούμε «δεν ξέρω»: Σύμφωνα με την αρθρογράφο του The Muse, Sara McCord, έχετε μερικές επιλογές ανάλογα με την κατάσταση. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε:

-Προσφέροντας αυτά που γνωρίζετε— για παράδειγμα, «Λοιπόν, μπορώ να σας πω ότι η αναφορά πήγε στον εκτυπωτή την Παρασκευή».

-Λέγοντας ότι ενδιαφέρεστε για τις ίδιες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον άλλο – για παράδειγμα, «Αυτή είναι ακριβώς η ερώτηση που θέλω να απαντήσω».

-Φέρνοντας κάποιον που πιθανότατα γνωρίζει αυτό που χρειάζεται ο άλλος—για παράδειγμα, «Ας φέρουμε τον Devante για επιβεβαίωση».

2. «Πρέπει να ρωτήσω το αφεντικό μου».

Δεν έχει σημασία σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε στην καριέρα σας. Ναι, ακόμα και οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο την έγκριση για σημαντικά θέματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τερματίζετε κάθε συζήτηση αφήνοντας τους άλλους να γνωρίζουν ότι δεν είστε αυτός που μπορεί να πάρει την τελική απόφαση.

Προσπαθήστε να ακούγεστε σαν ένας συνεργάτης που θέλει να βεβαιωθεί ότι όλοι είναι στην ίδια σελίδα και όχι ως ταπεινός υφιστάμενος. Για παράδειγμα: «Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα – επιτρέψτε μου να μεταφέρω τη συζήτησή μας σε δύο άτομα από την ομάδα πριν προχωρήσουμε».

3. «Είναι ΟΚ;».

Οταν παρουσιάζετε κάτι στο αφεντικό σας, σε ένα πελάτη ή αλλού. Θέλετε (ή χρειάζεστε) την έγκρισή τους, αλλά δεν θέλετε να ακούγεται σαν να μην έχετε ιδέα εάν η σύστασή σας είναι καλή ή όχι.

Παραλείψτε αυτήν τη γραμμή και πείτε κάτι που ξεκινά από την υπόθεση ότι η ιδέα σας είναι σωστή, αλλά εξακολουθεί να καθιστά σαφές ότι περιμένετε το πράσινο φως του διευθυντή σας. Για παράδειγμα: «Ενημερώστε με μέχρι την Παρασκευή αν πρέπει να προχωρήσω». Εάν το σχέδιό σας δεν είναι εντάξει, θα σας ενημερώσουν.

4. «Είμαι ο [junior-level τίτλος θέσης]».

Εδώ είναι ένα μυστικό – εάν έχετε έναν όχι και τόσο εντυπωσιακό τίτλο εργασίας (και όλοι τον είχαμε κάποτε), δεν χρειάζεται να τον μεταδώσετε σε όλους με τους οποίους συνεργάζεστε, ειδικά εάν απευθύνεστε σε πιθανούς πελάτες ή συνεργάτες που βρίσκονται ψηλότερα από εσάς.

Ξεκαθαρίστε τι κάνετε και πού εργάζεστε χωρίς να δώσετε τον τίτλο σας. Είναι ειλικρινές, αλλά σε κάνει να ακούγεσαι λίγο πιο έμπειρος. Έτσι, στο επόμενο email σας, δοκιμάστε: «Δουλεύω στο τμήμα μάρκετινγκ της Χ εταιρίας και επικοινωνώ μαζί σας για…».

5. «Είμαι διαθέσιμος όποτε σας βολεύει».

Αλήθεια, είσαι; Αν το άτομο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε σας πει ότι τον βολεύει στις 5:00 το πρωί, μάλλον θα διαφωνήσετε.

Δηλώστε μια προτίμηση για το πότε θέλετε να συναντηθείτε και, στη συνέχεια, υποδείξτε ότι είστε στην ευχάριστη θέση να κάνετε και κάποια προσαρμογή. Θα φανείτε εξίσου ευχάριστος, αλλά θα δείξετε επίσης ότι έχετε ένα σημαντικό δικό σας πρόγραμμα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε κάτι του τύπου: «Τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης είναι ιδανικά για εμένα, αν και χαίρομαι που είμαι ευέλικτος».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − six =