αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓλώσσα του σώματος: 5 μικρές κινήσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι απόμακρος (ακόμα κι αν δεν είσαι)

Γλώσσα του σώματος: 5 μικρές κινήσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι απόμακρος (ακόμα κι αν δεν είσαι)

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μια κοινωνική αλληλεπίδραση ή συνέντευξη για δουλειά πήγε καλά, αλλά μετά… η άλλη πλευρά δεν επικοινώνησε ποτέ ξανά μαζί σου;

Ίσως τους πλησιάσατε ξανά αργότερα, αλλά τελικά λάβατε μια δικαιολογία ή απόρριψη – ή χειρότερα – καμία απάντηση.

Μην ανησυχείτε, σε όλους έχει τύχει. Ειδικά αν είστε ντροπαλός, εσωστρεφής ή γενικά έχετε πρόβλημα στην πλοήγηση στις κοινωνικές καταστάσεις.

Όλο αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήσατε ασυνείδητα σημάδια της γλώσσας του σώματος που μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε απόμακροι, κλειστοί ή μερικές φορές ακόμη και εχθρικοί. Εδώ είναι 5 από αυτά.

1) Μονότονη φωνή

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι απλώς λέμε τα πράγματα με λογικό τρόπο και ότι το άλλο άτομο ακολουθεί την εσωτερική μας σειρά σκέψης.

Αλλά στην πραγματικότητα, μια μονότονη ομιλία μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια σε μια συζήτηση.

Σκέψου το: Ο ρυθμός και ο τόνος της φωνής σου είναι σαν όργανο. Μπορεί είτε να συγκινήσει κάποιον είτε να τον κοιμίσει!

Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερο ενθουσιασμό και έμφαση στα πράγματα που λέτε. Δεν χρειάζεται να γίνετε ψεύτικο ή διαφορετικό άτομο, αλλά να θυμάστε ότι ο τόνος της ομιλίας σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε ενθουσιασμένοι από την παρουσία του άλλου – είτε ότι πραγματικά δεν θέλετε να είστε εκεί.

2) Έλλειψη έκφρασης προσώπου

Ακριβώς όπως ο τόνος της φωνής σας, οι άνθρωποι υποσυνείδητα δίνουν μεγάλη προσοχή στο πρόσωπό σας για να ”διαβάσουν” τα συναισθήματα πέρα από αυτό που λέτε.

Εάν το πρόσωπό σας δεν κινείται πολύ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, μπορεί να κάνετε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη γλώσσα του σώματος που σας κάνουν να φαίνεστε απομακρυσμένοι, ακόμα κι αν λέτε όλα τα σωστά πράγματα.

3) Κοιτάς… αλλού

Στην εποχή των smartphones, είναι συχνά εύκολο να πέσεις σε αυτό το λάθος. Έχουμε κυριολεκτικά ένα εργαλείο που μπορεί εύκολα να γίνει αντιπερισπασμός στα χέρια μας όπου κι αν πάμε. Το να κοιτάτε το τηλέφωνό σας πολύ συχνά, να στέλνετε γραπτά μηνύματα ή να ασχολείστε με το Facebook μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να το θεωρηθείτε αγενείς.

Αλλά τα τηλέφωνα δεν είναι ο μόνος ένοχος – μπορεί επίσης να κοιτάτε γύρω από το δωμάτιο, να μιλάτε με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ή να κάνετε μια άλλη εργασία ενώ μιλάει ο συνομιλητής σας.

Ίσως δεν θέλετε να είστε αγενείς, απλώς πιστεύετε ότι είστε ικανοί να κάνετε πολλές εργασίες ή δυσκολεύεστε να εστιάσετε την προσοχή σας για πολύ.

Λάβετε υπόψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μηνύματα, η εργασία και τα email σας μπορούν να περιμένουν για αργότερα. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και εστιάσει στη live συζήτηση σας όταν συναντήσετε κάποιον.

4) Δεν υπάρχει αρκετή οπτική επαφή

Τώρα, αφού δεν κοιτάτε πλέον το τηλέφωνό σας, μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί για να αποφύγετε αυτό το επόμενο κοινό λάθος στη γλώσσα του σώματος: Nα μην κρατάτε οπτική επαφή.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υποδηλώνει ειλικρίνεια και αξιοπιστία και ενισχύει τον κοινωνικό δεσμό.

Αν κοιτάτε κάτω, μακριά ή σε κάτι άλλο ενώ μιλάτε, αυτό δείχνει στο άλλο άτομο ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να πιστεύουν ότι θα θέλατε να ήσασταν κάπου αλλού, ότι σκέφτεστε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέτε ή μπορεί γενικά να σας βρίσκουν ανέντιμο.

5) Κλειστή γλώσσα του σώματος

Μπορεί να συνηθίζεις να έχεις σταυρωμένα τα χέρια σου όταν μιλάς με ανθρώπους γιατί απλά σου φαίνεται φυσικό

Στην πραγματικότητα όμως δημιουργείς… ένα φράγμα ανάμεσα σε εσένα και στους άλλους. Αυτό σε κάνει να φαίνεσαι εντελώς κλειστός και να μην συνδέεσαι μαζί τους κοινωνικά.

Το να κρατάτε ένα αντικείμενο, όπως η τσάντα σας, στην αγκαλιά σας ανάμεσα σε εσάς και σε αυτούς έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν δεν ξέρετε τι να κάνετε με τα χέρια σας, δοκιμάστε να τα χαλαρώσετε και να τα βάλετε στο πλάι σας ή ανοιχτά μπροστά σας. Για να δημιουργήσετε ανοιχτό χώρο ανάμεσα στα σώματά σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eleven =