αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι Σουηδοί έγιναν ξαφνικά… λιγότερο εχθρικοί προς την ιδέα της ένταξης στο Ευρώ

Γιατί οι Σουηδοί έγιναν ξαφνικά… λιγότερο εχθρικοί προς την ιδέα της ένταξης στο Ευρώ

Ο σουηδικός πληθυσμός έχει γίνει λιγότερο εχθρικός στην ιδέα της υιοθέτησης του ευρώ καθώς η κορώνα διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά της.

Έρευνα της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι το 30,6% τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στήριξης του ενιαιού ευρωπαϊκού νομίσματος από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη νομισματική ένωση. Το 50,5% εξακολουθεί να αντιτίθεται στην εγκατάλειψη της σουηδικής κορόνας, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δεν έχει άποψη για το ποιο θα πρέπει να είναι το νόμισμα της χώρας.

Η σταθερή πτώση της κορόνας έχει καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά και ενώ έχει τονώσει τις εξαγωγές, έχει επίσης γεννήσει ανησυχία πως οι μεταποιητικές βιομηχανίες που σήμερα επωφελούνται από το φθηνό νόμισμα δεν θα έχουν επαρκές κίνητρο για να βελτιωθούν και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.

Για πρώτη φορά επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, όπως ο Κρίστερ Γκάρντλε της Cevian Capital, υποστηρίζουν δημοσίως την ιδέα ένταξης στην Ευρωζώνη, αν και η διάθεση για κάτι τέτοιο στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μόνο ένα κόμμα της Βουλής, οι Φιλελεύθεροι, θέλουν να εξεταστεί το ζήτημα. Αν και συμμετέχουν στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν να ανοίξει επίσημη συζήτηση για κάτι τέτοιο. Η Καρίν Κάρλσμπρο, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, τόνισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη προκειμένου η Σουηδία να έχει «μία θέση στο τραπέζι των κρίσιμων αποφάσεων», αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή ενότητα. Σημείωσε ακόμη ότι οι συνεχείς διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία της κορόνας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα σουηδικά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σουηδοί απέρριψαν με δημοψήφισμα το 2003 την ένταξη στην Ευρωζώνη και η κοινή γνώμη στη χώρα ήταν διαχρονικά εξαιρετικά αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + twenty =