αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ χώρα των Βαλκανίων που έχει γεμίσει… με πλαστά ευρώ- Κανείς δεν δίνει σημασία πλέον

Η χώρα των Βαλκανίων που έχει γεμίσει… με πλαστά ευρώ- Κανείς δεν δίνει σημασία πλέον

Σε ένα καφέ στην πρωτεύουσα του Κοσόβου την Πρίστινα, το προσωπικό σταμάτησε να ελέγχει εάν τα κέρματα των 2 ευρώ που παίρνουν από τους πελάτες τους είναι γνήσια ή όχι. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το Reuters τα πλαστά κέρματα των 2 ευρώ αλλά και τα χαρτονομίσματα, που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα είναι τόσα πολλά, που πλέον κανείς δεν ασχολείται.

Σε καθημερινή βάση όλοι δίνουν και παίρνουν ευρώ χωρίς να ελέγχουν την αυθεντικότητά τους.

«Στην αρχή όλοι ανησυχούσαν και έλεγχαν αν τα κέρματα των 2 ευρώ είναι πλαστά ή όχι. Τώρα δεν ελέγχουμε πια… μπορεί να παίρνουμε ψεύτικα χρήματα ή να δίνουμε. Είναι το ίδιο», είπε ο σερβιτόρος σε καφέ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το Κόσοβο και το γειτονικό Μαυροβούνιο δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, αλλά χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους, με τη διαφορά, ότι όσα κυκλοφορούν εκεί, δεν είναι αυθεντικά.

Και φυσικά, ο μεγάλος φόβος είναι ότι τα πλαστά ευρώ δεν μένουν αποκλειστικά στις δύο μικρές αυτές Βαλκανικές χώρες αλλά «κυκλοφορούν» κι αλλού.

Η αστυνομία στην Πρίστινα, εντόπισε και κατέσχεσε πάνω από 30.000 πλαστά κέρματα των 2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 4.451 την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η ποιότητα των πλαστών νομισμάτων έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Η Vjollca Mavriqi, ειδική σε θέματα πλαστογραφίας, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι «παλιότερα τα πλαστά νομίσματα δεν ήταν μαγνητικά αλλά τώρα είναι ενώ και το βάρος τους είναι πλέον το ίδιο με τα γνήσια».

Το 2022, έφτασαν στα δικαστήρια 804 υποθέσεις για πλαστογραφία ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 486. Τον Απρίλιο συνέλαβαν έναν άνδρα και μια γυναίκα που προσπαθούσαν να φέρουν 10.600 πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βόρεια Μακεδονία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + four =