αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 4 πρώτα λάθη που κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε, μόλις νιώσουμε ανασφάλεια

Τα 4 πρώτα λάθη που κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε, μόλις νιώσουμε ανασφάλεια

Η ανασφάλεια είναι ένα από τα πιο κοινά ανθρώπινα συναισθήματα – και είναι πολύ πιο έντονη σε μερικούς ανθρώπους.

Όταν η ανασφάλεια αφήνεται ανεξέλεγκτη, μπορεί να είναι εξουθενωτική, επηρεάζοντας αρνητικά εμάς και την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπίσετε πρώτα τα σημάδια. Τώρα θα δούμε τα 4 πρώτα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι χωρίς να το καταλάβουν, μόλις νιώσουν ανασφάλεια.

Μπορεί και εσείς να πέσετε σε αυτές τις παγίδες. Μόλις αρχίσετε να αναγνωρίζετε αυτές τις συμπεριφορές, μπορείτε να κινηθείτε ανάλογα.

1) Επιζητούν άμεση αποδοχή

Σε όλους μας αρέσει ο έπαινος που και που – αλλά δεν μας αρέσει τόσο πολύ όσο κάποιος που είναι βαθιά ανασφαλής.

Το ανασφαλές άτομο έχει τη συνήθεια να ψαρεύει… για κομπλιμέντα. Η αποδοχή τους δίνει μια φευγαλέα τόνωση της αυτοεκτίμησης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσφέρει στους ανασφαλείς ανθρώπους έναν τρόπο για να αποκτήσουν εύκολη και άμεση ευχαρίστηση που προκαλείται από την ντοπαμίνη, μέσα από τα likes.

Σίγουρα, όλοι δημοσιεύουμε κομμάτια της ζωής μας στο Instagram ή στο TikTok, αλλά το ανασφαλές άτομο τείνει να το παρακάνει μέσω της υπερβολικής κοινοποίησης, της υπερβολής ή της ανάρτησης υπερβολικών selfies.

Το να είστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας, είτε πρόκειται για ένα γεύμα που φτιάξατε είτε για μια επιχείρηση που ανοίξατε, σίγουρα αξίζει να το μοιραστείτε. Αλλά όταν το κάνετε υπερβολικά, και χωρίς διακριτικότητα, επικοινωνείτε με την υπόλοιπη ανθρωπότητα την ανασφάλειά σας.

2) Συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους

Το άτομο που έχει πραγματικά αυτοπεποίθηση κερδίζει ικανοποίηση από μέσα.

Το πώς τα πάνε οι άλλοι στη ζωή σε σύγκριση με αυτούς δεν έχει σημασία. Εφόσον είναι ευτυχισμένοι, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

Δυστυχώς, αυτό το είδος συναισθήματος δεν έχει μεγάλη απήχηση… στο ανασφαλές άτομο. Η ζωή για αυτούς είναι ένας αέναος ανταγωνισμός. Αντί να χαίρονται για την επιτυχία ενός φίλου, για παράδειγμα, θα βράζουν κρυφά από φθόνο, θα δυσανασχετούν που ο άλλος είναι «μπροστά» στη ζωή.

3) Αποφεύγουν τα ρίσκα

Το ανασφαλές άτομο δεν εγκαταλείπει συχνά τη ζώνη άνεσής του.

Έχουν βαθιά ριζωμένο φόβο για την αποτυχία, την απόρριψη και την αμηχανία— έτσι παίρνουν ενεργά μέτρα για να αποφύγουν να ρισκάρουν ή να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αυτό τους τρώει σιγά σιγά.

Το να βλέπεις άλλους ανθρώπους να κάνουν εξαιρετικά, διασκεδαστικά πράγματα, ενώ δεν μπορείς διανοητικά να κάνεις το άλμα και να συμμετάσχεις, είναι επώδυνο.

Η αλήθεια είναι ότι ένα σημαντικό επίτευγμα στη ζωή, θα εμπεριέχει εγγενώς κάποιο ρίσκο. Η επιτυχία σε αυτή τη ζωή δεν είναι ποτέ σίγουρη.

Δείτε μερικούς από τους μεγάλους καινοτόμους της ιστορίας: Ντα Βίντσι, Τζομπς, Έντισον. Νομίζεις ότι έφτασαν σε τέτοια τεράστια ύψη στη ζωή με το να κάθονται άπραγοι και να παίζουν πάντα «στα σίγουρα»; Όχι, είχαν αρκετή πίστη στον εαυτό τους για να ρισκάρουν, παρόλο που η αποτυχία ήταν πάντα ένα πιθανό σενάριο.

Έτσι, αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη μετριότητα, είναι προς το συμφέρον σας να αρχίσετε να παίρνετε το ρίσκα.

4) Γίνονται… χαλί για τους άλλους

Όταν ζεις για να ευχαριστείς τους άλλους, οι άλλοι τείνουν να επωφελούνται. Οι ανασφαλείς άνθρωποι συχνά θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους μόνο και μόνο για να φαίνονται ευχάριστοι.

Είναι τόσο απασχολημένοι με το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, που σπάνια υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Ίσως στο χώρο εργασίας, οι ανώτεροί σας να σας χαρακτηρίζουν ως πράους και χωρίς ισχυρογνωμοσύνη, με αποτέλεσμα… να εργάζεστε περισσότερες ώρες με ελάχιστα χρήματα.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αδυναμία, συχνά δεν διστάζουν να την εκμεταλλευτούν, καταπατώντας τα όριά σας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 13 =