αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας CEO εξηγεί: Ξεκίνησα 4ημερη εργασία στην εταιρία μου μέσα στην πανδημία. Τώρα το κάνουμε μόνιμα

Ένας CEO εξηγεί: Ξεκίνησα 4ημερη εργασία στην εταιρία μου μέσα στην πανδημία. Τώρα το κάνουμε μόνιμα

Πολλές εταιρείες που έχουν υιοθετήσει την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα βλέπουν θετικά αυτό το μοντέλο- και θεωρούν ότι μπορεί να τους ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές εργοδότες.

Για την Procurify με έδρα το Βανκούβερ, η «μικρή» εβδομάδα εργασίας ήταν μια λύση για τη μείωση του κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως πολλές επιχειρήσεις, η εταιρεία λογισμικού διαχείρισης δαπανών έπρεπε να βρει γρήγορα τρόπους για να μειώσει τα γενικά έξοδα όταν χτύπησε η πανδημία το 2020, λέει στο CNBC ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Aman Mann.

Επρεπε να μειώσουν τις δαπάνες κατά 25% έως 30%, λέει ο Mann, και αντί να προβούν σε απολύσεις, πρότεινε τη μείωση των μισθών όλων κατά 20%. Το αντάλλαγμα; Οι εργαζόμενοι θα εργάζονταν 32 ώρες ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Θυμάται ότι έφερε τη λύση στο προσωπικό του. «Ήταν ένα αρκετά ομόφωνο «ναι» σε όλα τα επίπεδα», λέει, «εκτός από ένα άτομο που δεν μπορούσε να είναι μέρος αυτού και επέλεξε να αποχωρήσει».

Ο στόχος ήταν να βοηθηθεί το προσωπικό σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και να μειωθεί η εξουθένωση, λέει. Ήταν ένα απρόβλεπτο πείραμα, προσθέτει: «Δεν είχα καταλάβει πως ακριβώς θα ήταν».

Μετά από 3 μήνες, ο Mann λέει ότι οι προϋπολογισμοί της εταιρείας επέστρεψαν στο φυσιολογικό και μπόρεσαν να επαναφέρουν τους μισθούς όλων στο 100%.

Αλλά αντί να επιστρέψει σε μια παραδοσιακή πενθήμερη εβδομάδα, η Procurify υιοθέτησε οριστικά το 4ημερο!

«Άρχισα να βλέπω μια μεγάλη αλλαγή σε αυτό που μας συνέβαινε κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών», λέει ο CEO. «Η συγκέντρωση, η εστίαση, η ενέργεια, η νοοτροπία όλων άλλαξαν. Ήταν τόσο καταπληκτική εμπειρία να το βλέπεις και αποφάσισα ότι δεν θα πάμε πίσω. Θα μείνουμε στις τέσσερις μέρες και θα το μάθουμε».

Όπως σημειώνει το CNBC, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει μεγάλα οφέλη για την παραγωγικότητα, το ηθικό, τα επίπεδα άγχους και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με πρόσφατα παγκόσμια πειράματα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων και των ατόμων που αναζητούν εργασία, συγκεκριμένα το 81%, υποστηρίζει μια τετραήμερη εργασία και 1 στα 3 άτομα θα εγκατέλειπε την τρέχουσα εργασία του για μία άλλη που εμπεριέχει το 4ημερο μοντέλο.

Όπως εξηγεί ο CEO, σε ένα τέτοιο μοντέλο η ιεράρχηση, η εστίαση και τα εργαλεία είναι σημαντικά, για να «τρέχει» σωστά.

Συνολικά, είναι αισιόδοξος για το ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα γίνει το νέο στάνταρ στον επιχειρηματικό κόσμο. Καθώς περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, ο Mann πιστεύει ότι η εβδομάδα εργασίας θα υπαγορεύεται λιγότερο από έναν καθορισμένο αριθμό ωρών και περισσότερο για τους «σωστούς στόχους που επιτυγχάνουμε ως ομάδα».

Σήμερα, η Procurify έχει περίπου 180 υπαλλήλους και το φθινόπωρο του 2023 ολοκλήρωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νανώ Παπαϊωάννου είναι μία copywriter που βγάζει χρήματα από το δωμάτιο του σπιτιού της

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =