Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία μας βοηθάει να συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Γιατί λοιπόν μας κάνει να αισθανόμαστε συχνά τόσο μόνοι; Είναι αλήθεια ότι ένα email, ένα μήνυμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι διασκεδαστικά και μπορούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις. Ενώ λοιπόν σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι αυτό κάνουν, οι ψηφιακές σχέσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ουσιαστική και φυσική επαφή με τους γύρω μας. Γιατί υπάρχει κάτι ξεχωριστό και αναντικατάστατο στην προσωπική επαφή.
Η επιστήμη αναφέρει τα οφέλη που μας προσφέρουν οι στενοί μας φίλοι. Βελτιώνουν την διάθεσή μας ειδικά σε δύσκολες στιγμές, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας, αυξάνουν την αίσθηση του ανήκειν και μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό που αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας. Σύμφωνα με έρευνες, αν ένας φίλος σου γίνει παχύσαρκος, έχεις 57% πιθανότητες να γίνεις κι εσύ ο ίδιος. Αν ένας φίλος κόψει το κάπνισμα έχεις 36% πιθανότητες να κάνεις το ίδιο κι εσύ. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι φίλοι σου υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα αν αρχίσουν να γυμνάζονται, είναι πολύ πιθανό να κάνεις το ίδιο και εσύ. Με απλά λόγια, τα άτομα που συναναστρέφεσαι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή σου και την καθορίζουν με πολλούς τρόπους.
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί μας φίλοι; Γιατί το να κάνεις παρέα με κάποιον, δεν κάνει την σχέση σας ξεχωριστή. Τι την κάνει;
Η απάντηση έρχεται από 2000 χρόνια πριν, όπου στο έργο του Ηθικά Νικομάχεια, ο Αριστοτέλης περιγράφει τα 3 διαφορετικά είδη φιλίας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα φιλόσοφο υπάρχουν 3 είδη φιλίας:
1.Οι φιλίες που βασίζονται στη χρησιμότητα και την ωφέλεια
Σε αυτές και τα δύο μέλη κερδίζουν κάτι από την μεταξύ τους σχέση. Γίνεσαι δηλαδή φίλος με κάποιον επειδή πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει σε κάτι.
2. Οι φιλίες που βασίζονται στη διασκέδαση
Ή εκείνες με βάση ευχάριστες εμπειρίες. Κάνεις παρέα με κάποιον επειδή περνάς ωραία μαζί του.
3. Οι φιλίες που βασίζονται στην αρετή
Σε αυτήν την περίπτωση και τα δύο μέλη μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Πρόκειται για άτομα που θαυμάζεις και σέβεσαι. Μ’ αυτά τα άτομα έχετε κοινές απόψεις για το τι θεωρείτε σημαντικό στην ζωή.
Είναι συναρπαστικό ότι αιώνες πριν ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως ειδικά οι νέοι σε ηλικία συνηθίζουν να αναζητούν φιλίες που βασίζονται στην χρησιμότητα και την ωφέλεια, προκειμένου να κερδίσουν κάτι. Και όταν ο σκοπός της φιλίας επιτυγχάνεται, η φιλία διαλύεται. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.
Όλα τα είδη φιλίας απαιτούν πολλή προσπάθεια και οι πραγματικές φιλίες είναι πολύ σπάνιες, υποστηρίζει ο Αριστοτέλης και συνεχίζει λέγοντας πως μπορεί και τα 3 είδη φιλίας να έχουν πλεονεκτήματα, αλλά μόνο το τελευταίο είδος που βασίζεται στην αρετή και στις κοινές αξίες, έχει διάρκεια και ουσία. Γιατί μόνο αυτό σου προσφέρει ουσιαστική επαφή.
Τώρα σκέψου σε ποια κατηγορία ανήκουν οι δικές σου σχέσεις. Σίγουρα έχεις φιλίες που βασίζονται στις δύο πρώτες κατηγορίες, τη χρησιμότητα και τη διασκέδαση, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αμφότερες εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Οι φιλίες της τρίτης κατηγορίας είναι αυτές που έχουν ουσία και απαιτούν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρηθούν, αλλά αυτά που σου προσφέρουν είναι ανεκτίμητης αξίας.
Πηγή: Thrive Global Greece