αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως η 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως η 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι ένα θέμα το οποίο το βλέπουμε να συζητείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τελικά, μπορεί η κλασική 5ημερη εργασία να μετατραπεί σε 4ημερη; Σε βίντεο του το World Economic Forum παραθέτει το καλό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, η 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στηριζόμενη στις νέες τεχνολογίες. Αφού τα ρομπότ θα κάνουν πολλά από τα tasks που σήμερα κάνουν οι άνθρωποι. Άρα η ανθρώπινη παρουσία δεν θα είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με το WEF, οι μισθοί των εργαζομένων δεν θα μειωθούν αν συμβεί μια τέτοια αλλαγή. Εξηγώντας πάντως ότι η 4ημερη εργασία θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε κάποια επαγγέλματα, όπως αυτό της νοσοκόμας.

Το παράδειγμα από τη Νέα Ζηλανδία

Μια εταιρία από την Νέα Ζηλανδία εφάρμοσε το 4ημερο μοντέλο. Η Perpetual Guardian διαχειρίζεται καταπιστεύματα (κληρονομιές) και ακίνητη περιουσία, ενώ διαθέτει 240 εργαζομένους.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα «πείραμα» 2 μηνών. Τι περιελάμβανε αυτό: 4ημερη εργασία. Ναι, η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, για 2 μήνες. Αντί για την κλασική εβδομάδα 5 ημερών. Κατά την διάρκεια του «πειράματος» οι αμοιβές των εργαζομένων έμειναν ίδιες. Με απλά λόγια, όλοι δούλευαν 4 ημέρες και πληρώνονταν για 5 ημέρες, όπως σημειώνει το αμερικανικό CNBC.

Οι ομάδες της εταιρίας, είχαν μάλιστα στην διάθεση τους 1 μήνα για να προετοιμαστούν και να διαμορφώσουν τα νέα πλάνα τους, πριν την έναρξη του «πειράματος». Τα αποτελέσματα τελικά ήταν τόσο θετικά, που η εταιρία σκέφτεται να εφαρμόσει μόνιμα το μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα επίπεδα του άγχους τους μειώθηκαν κατά 7%. Παράλληλα, το 78% των εργαζομένων λέει ότι μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής, δουλεύοντας 4 ημέρες την εβδομάδα. Στο 5ημερο, το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 54%.

Το επίσης σημαντικό; Η απόδοση των ομάδων δεν έπεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι εργαζόμενοι έγιναν καλύτεροι στην δουλειά τους και «πιστοί» στην εταιρία, μέσα από το μοντέλο των 4 ημερών.

Καταγράφηκε επίσης ένα αυξημένο επίπεδο ομαδικής εργασίας και συνεργασίας. «Οι εργαζόμενοι λένε πώς ένιωθαν μια αμοιβαία προθυμία να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», τονίζει η εταιρία. Ενώ παράλληλα, επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι θεωρούν την 4ήμερη εργασία ως «δώρο», δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν το «κάτι παραπάνω» στην δουλειά τους, έτσι ώστε να ευχαριστήσουν την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.

The 4-day week could soon be possible…

Long weekends could be the new norm. Read more: https://wef.ch/2p6LARz

Gepostet von World Economic Forum am Samstag, 15. September 2018

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =