αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ο εργοδότης κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του»: 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

«Ο εργοδότης κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του»: 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

Όλοι έχουμε συνυπάρξει με ένα αφεντικό ή έναν συνάδελφο βγαλμένο… από την κόλαση. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να σε σαμποτάρουν και να καταστρέψουν το πάθος από μέσα σου.

Το να σέρνετε τα πόδια σας στη δουλειά κάθε μέρα είναι αρκετά αγχωτικό και σίγουρα θα σας φθείρει ψυχολογικά σε βάθος χρόνου. Εδώ είναι λοιπόν 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας. Αν βλέπεις κάποια από αυτά, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσεις άλλη επαγγελματική στέγη.

1. Πίεση συνεχώς

Μάλλον γνωρίζετε αυτό το σενάριο. Είναι όταν υπάρχει συνεχής πίεση από πάνω προς τα κάτω. Για να βγει όλο και περισσότερος όγκος δουλειάς, για να έρθουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Συχνά μάλιστα, αυτή η πίεση δεν συνοδεύεται και από τους ανάλογους μισθούς.

Πίεση μπορεί να προκύψει και από συναδέλφους οι οποίοι είναι ακραία ανταγωνιστικοί και έτοιμοι να… πατήσουν πάνω σε άλλους για να προχωρήσουν. Η χρήση της πίεσης από τους συναδέλφους δείχνει ότι το εργασιακό περιβάλλον αυτού του οργανισμού είναι ανταγωνιστικό σε βαθμό εχθρικό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται την ανάγκη να συγκρίνονται μεταξύ τους, καθώς ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στην εταιρεία.

2. Αμέτρητα meeting…

Και αυτό μάλλον σου έχει τύχει. Σε πολλές εταιρίες τα meetings είναι… αμέτρητα. Είναι η κλασική φράση που λέει: «Κάναμε meetings και συζητήσαμε για 5 ώρες και αποφασίσαμε… να τα ξανά συζητήσουμε».

3. Το κουτσομπολιό αφθονεί

Ένας υποστηρικτικός εργασιακός χώρος έχει ένα αφεντικό που λέει, “Από τώρα, δεν θέλω να ακούσω άλλη αρνητική λέξη για άλλους συναδέλφους.” Οι τοξικοί χώροι εργασίας, από την άλλη πλευρά, αγκαλιάζουν το κουτσομπολιό ως μέρος της κουλτούρας τους. Οι συνάδελφοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μιλώντας για το πόσο αναποτελεσματικός είναι ένας συνάδελφος από το να καταβάλλουν οι ίδιοι προσπάθεια στη δουλειά.

4. Οι άνθρωποι διεκδικούν credit εκεί που δεν το αξίζουν

Ένας συνάδελφος κερδίζει το βραβείο «Εργαζόμενος του Μήνα». Ίσως το αξίζει, γιατί συνέβαλε πολύ κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ένα άτομο σπάνια κερδίζει ένα βραβείο μόνο με την προσπάθειά του – θα είχε την υποστήριξη άλλων. Οι καλοί υπάλληλοι είναι πρόθυμοι να δώσουν εύσημα σε αυτούς που τους υποστηρίζουν. Κατανοούν την αξία της κοινής επιτυχίας.

5. Ο κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας έχει πολλούς που… δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τα λάθη τους. Οι άνθρωποι αναγκάζουν τους άλλους να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη τους από το φόβο της επίπληξης ή ακόμα και της απολυσης. Αλλα συχνά, αυτός που ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους είναι… ο ίδιος ο εργοδότης.

Αντίθετα, ένας μη τοξικός χώρος εργασίας έχει ομάδες ανθρώπων έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη για τις ελλείψεις. Γνωρίζουν ότι οι ανώτεροί τους θα τους δώσουν την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να προχωρήσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + seven =