αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία νευροεπιστήμονας εξηγεί: «Μελετώ το μυαλό 25 χρόνια. Εδώ είναι οι 4 συνήθειες που χαλάνε την μνήμη σου»

Μία νευροεπιστήμονας εξηγεί: «Μελετώ το μυαλό 25 χρόνια. Εδώ είναι οι 4 συνήθειες που χαλάνε την μνήμη σου»

«Ως νευροεπιστήμονας, έχω περάσει τα τελευταία 25 χρόνια ερευνώντας την επιστήμη της μνήμης. Μια αστεία ερώτηση που λαμβάνω πολύ από τους ανθρώπους είναι: «Μήπως γίνομαι πιο χαζός όσο μεγαλώνω;». Δεν κατηγορώ κανέναν που το αναρωτιέται αυτό. Πολλοί από εμάς ξεχνάμε σημαντικά πράγματα, με αυξανόμενη συχνότητα,α με την πάροδο του χρόνου» γράφει στο CNBC η νευροεπιστήμονας Charan Ranganath.

Και εξηγεί ότι μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη φθορά, αποφεύγοντας τέσσερις κοινές συνήθειες που καταστρέφουν τη μνήμη μας καθώς μεγαλώνουμε.

1. Multitasking

«Βασιζόμαστε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός για να δώσουμε προσοχή στον κόσμο γύρω μας. Δυστυχώς, η προμετωπιαία λειτουργία και η ικανότητά μας να εστιάζουμε, συχνά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το multitasking το κάνει χειρότερο. Εξουδετερώνει τη μνήμη και φθήρει τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, μειώνοντας τους πόρους που κανονικά θα μας βοηθούσαν να σχηματίσουμε δυνατές αναμνήσεις» εξηγεί.

Κάντε μία εργασία κάθε φορά λοιπόν. Και αφήστε στην άκρη τους περισπασμούς.

2. Δεν δίνετε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου που έχουμε, συχνά μειώνεται με την ηλικία, για διάφορους λόγους. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί από φάρμακα, αλκοόλ και στρες.

Αλλά όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας δουλεύει σκληρά. ”Ξεπλένει” τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενεργοποιούνται επίσης οι μνήμες και δημιουργούνται συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών γεγονότων που έχουμε βιώσει.

Η στέρηση ύπνου είναι καταστροφική για τον προμετωπιαίο φλοιό και οδηγεί σε κατακερματισμένες αναμνήσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε χρόνο μπροστά σε οθόνες, τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ ακριβώς πριν τον ύπνο. Εάν έχετε μια άσχημη νύχτα ύπνου, ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

3. Μονότονες δραστηριότητες

Θυμόμαστε γεγονότα συνδέοντας πληροφορίες για το τι συνέβη, πότε συνέβη και πού συνέβη. Κάτι που συνδέεται μοναδικά με έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, όπως ένα τραγούδι που έχετε να το ακούσετε από το γυμνάσιο ή η μυρωδιά ενός πιάτου που μαγείρευε η γιαγιά σας, μπορεί να ξυπνήσει μια ζωντανή ανάμνηση.

Αυτό λειτουργεί μόνο εάν έχετε εμπειρίες που σχετίζονται με διακριτά πλαίσια — όχι τόσο με μονότονες εμπειρίες.

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας: Μπορείτε να βρεθείτε με πολύ λίγες αναμνήσεις από μια εβδομάδα που ξοδεύτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα γραφείο εναλλάσσοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βίντεο TikTok. Επομένως, σκεφτείτε να διαφοροποιήσετε τις ρουτίνες σας.

Κάντε μια βόλτα. Μιλήστε με ανθρώπους. Το να περνάτε χρόνο με μια ποικιλία ανθρώπων, να πηγαίνετε σε διαφορετικά μέρη και να δοκιμάζετε νέες εμπειρίες, θα σας προσφέρουν ευκαιρίες για να δημιουργήσετε μόνιμες αναμνήσεις.

4. Το να έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση… για την ικανότητά σας να θυμάστε πράγματα

Εάν προσπαθείτε να κάνετε κάτι που περιλαμβάνει απομνημόνευση, όπως όταν σας συστήνουν μια ομάδα ανθρώπων ή προσπαθείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, ξεκινήστε αποδεχόμενοι ότι είναι πιθανό να υπερεκτιμήσετε πόσα θα θυμάστε.

Το δεύτερο βήμα είναι να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάνει λάθος.

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας: Αντί να απομνημονεύσετε την πληροφορία, η πιο αποτελεσματική μάθηση συμβαίνει υπό συνθήκες όπου δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε μια ανάμνηση και μετά να λάβουμε την απάντηση που αναζητούμε.

Για παράδειγμα, λίγα λεπτά αφού μάθετε κάτι, τεστάρετε τον εαυτό σας σε αυτό. Στη συνέχεια, κάντε το ξανά μια ώρα αργότερα. Όσο περισσότερο συνεχίσετε αυτές τις προσπάθειες, τόσο το καλύτερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 1 =