αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTo Diorama Fund επένδυσε 71 εκατ. ευρώ σε 7 ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις

To Diorama Fund επένδυσε 71 εκατ. ευρώ σε 7 ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Μονόδρομος είναι για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι συγχωνεύσεις και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από επενδυτικά κεφάλαια. Παρά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω μείωσης του εργατικού κόστους, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση του μεγέθους τους, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στον διεθνή καταμερισμό.

Αυτό εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Deca Investments, που διαχειρίζονται το επενδυτικό ταμείο Diorama, το οποίο με κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ, έχει επενδύσει 71 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε επτά ελληνικές μη εισηγμένες επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επενδυτικής επιτροπής του fund Diorama Νίκο Νανόπουλο, στόχος για το προσεχές διάστημα είναι νέες επενδύσεις ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ανοικτή είναι η προοπτική να δημιουργηθεί ένα ακόμη private equity fund, το οποίο θα επενδύει σε μεγαλύτερες εταιρείες. Εχοντας αξιολογήσει μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι του Diorama fund εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κύμα πωλήσεων, καθώς σημαντικός αριθμός οικογενειακών επιχειρήσεων θα υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει μέρος της περιουσίας του στο πλαίσιο ευρύτερων συγκεντρώσεων. Στρατηγική του Diorama είναι οι επενδύσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και με παράλληλη εμπλοκή στη διοίκηση της επιχείρησης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να βοηθηθούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Οι επενδύσεις του Diorama είναι:

• 7 εκατ. ευρώ μέσω μειοψηφικής συμμετοχής στην Atlas Tapes, καθετοποιημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοκόλλητων ταινιών και εξάγει άνω του 80% των πωλήσεών της.

• 15 εκατ. ευρώ μέσω πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Damavand, που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα.

• 12 εκατ. ευρώ μέσω μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία InternetQ, που δραστηριοποιείται στην παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets (music streaming) και έχει αναπτύξει λογισμικό για διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising).

• Απόκτηση του 100% της Adam Pack, που ασχολείται με την παραγωγή χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής χάρτινων συσκευασιών gable tops και πωμάτων που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία φρέσκου γάλακτος και χυμών, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα (περίπου 40% των συνολικών πωλήσεων).

• 6 εκατ. ευρώ μέσω μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Axel Accessories, που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με πωλήσεις σε 45 χώρες.

• 15 εκατ. ευρώ μέσω μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Viva Wallet Holdings, που μέσω της Viva Payments αποτελεί το πρώτο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing) και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές.

• 5 εκατ. ευρώ μέσω μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Lariplast, που ασχολείται με την παραγωγή πλαστικών υλικών μιας χρήσης και εξάγει σε 20 χώρες πάνω από το 70% των συνολικών πωλήσεών της.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =