αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτό είναι το πρώτο βήμα για να αυξήσεις τον πλούτο σου: Εξηγεί μια οικονομική σύμβουλος

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αυξήσεις τον πλούτο σου: Εξηγεί μια οικονομική σύμβουλος

Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείς να βρεις αμέτρητες οικονομικές συμβουλές. Οι περισσότερες εκ των οποίων είναι πιο εύκολο να ειπωθούν παρά να γίνουν.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν το σημείο αναφοράς για την επιτυχία είναι τόσο υψηλό, μπορεί να νιώθεις ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή ακόμα και άσκοπο να αρχίσεις να σκαρφαλώνεις προς αυτό.

Αλλά όπως λέει και η παροιμία, κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα μικρό βήμα. Και όταν πρόκειται για χρήματα, οι μικρές κινήσεις προς τα εμπρός αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό είναι συχνά σημαντικό να ξεκινήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Ακόμα κι αν ξεκινάς με μικρά βήματα.

«Το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση πλούτου είναι να αρχίσετε να δημιουργείτε ισχυρές συνήθειες για να παραμένετε συνεπείς με τα αποταμιευτικά και επενδυτικά σας σχέδια», λέει στο CNBC η πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος, Chelsea Ransom-Cooper. Εδώ είναι τρεις από αυτές τις συνήθειες που μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως και που μπορούν να σας βάλουν σε μια πορεία προς την οικοδόμηση πλούτου.

1. Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας

Ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχετε εισόδημα κάθε μήνα, το να παρακολουθείτε πόσα πρέπει να ξοδέψετε για τις βασικές ανάγκες σας και πόσα ξοδεύετε για οτιδήποτε άλλο, είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη σχεδόν οποιουδήποτε οικονομικού στόχου.

«Ενώ η εξοικονόμηση ή η επένδυση 5 $ το μήνα μπορεί να αποδώσει με την πάροδο του χρόνου, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες μπορούν εύκολα να χαλάσουν όλη την πρόοδο που σημειώνεται με την εξοικονόμηση ‘σπιθαμή προς σπιθαμή’», λέει στο CNBC ο Billy Hatton, ένας πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος με έδρα στις ΗΠΑ.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε κάθε ένα ευρώ που ξοδεύετε. Αλλα είναι χρήσιμο να έχεις μια συνολική εικόνα.

2. Φτιάξε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Εάν υπάρχει κάτι σίγουρο στη ζωή όσον αφορά τα χρήματα, είναι ότι θα συναντήσετε οικονομικές εκπλήξεις — πιθανότατα αρκετές στη διάρκεια της ζωής σας. Μερικές φορές είναι σχετικά μικρές, σαν να σκάει λάστιχο. Άλλες, όπως η απώλεια της δουλειάς σας, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραστικά την οικονομική σας εικόνα.

Για να προετοιμαστείτε για απροσδόκητα έξοδα, μεγάλα και μικρά, αρχίστε να αφήνετε στην άκρη χρήματα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην έχετε αρκετά μετρητά στη διάθεσή σας για να περάσετε την επόμενη ”βροχερή” μέρα σας, αλλά οι ειδικοί στα χρήματα συμφωνούν ότι ακόμα και λίγα χρήματα είναι καλύτερο από το τίποτα.

«Ενώ η συμβατική σοφία υποστηρίζει τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης, υποστηρίζω επίμονα ότι οποιοδήποτε ποσό είναι καλύτερο… από το κανένα», είπε πρόσφατα στο CNBC ο Will Kellar, CFP, συνεργάτης και επικεφαλής σύμβουλος της Human Investing.

3. Επένδυση με το βλέμμα στο μέλλον

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι πρέπει να είστε ήδη πλούσιοι για να κερδίσετε χρήματα μέσω επενδύσεων. Όπως και με το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας, το να επενδύσετε έστω και λίγα χρήματα με σύνεση μπορεί να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Ο χρόνος που επενδύεται στην αγορά είναι σχεδόν εξίσου πολύτιμος με το χρηματικό ποσό που διαθέτετε, επομένως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό.

Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική σας επένδυση, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη σας όταν αρχίσουν να έρχονται. Αλλά οι μικρές, σταθερές συνεισφορές μπορούν να αυξηθούν σε μεγάλα ποσά με την πάροδο του χρόνου όταν επενδύετε. Αντί απλά να αποταμιεύετε χρήματα.

Για παράδειγμα, αν ένας 27χρονος έβαζε μόνο 20 $ το μήνα στην άκρη και τα εξοικονομούσε σε μετρητά, θα είχε 9.600 $ στην ηλικία των 67 ετών. Αν όμως επένδυε αυτά τα 20 $ το μήνα, το υπόλοιπό του θα αυξανόταν στα 70.771 $. χρονικό διάστημα, υποθέτοντας μια ετήσια απόδοση 8%.

«Αξίζει τον κόπο να αρχίσετε να επενδύετε ένα μικρό ποσό όπως $5 ή $20 το μήνα, επειδή δημιουργείτε μια συνήθεια», λέει η Ransom-Cooper.

Όπως κάθε συνήθεια, οι τακτικές επενδύσεις χρειάζονται λίγο χρόνο και επανάληψη για να παραμείνουν πραγματικά στο πρόγραμμα σου, οπότε ακόμα κι αν είναι μικρό το ποσό, το να μπεις σε αυτή τη ρουτίνα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 9 =