αρχικηVIRALO επιστημονικός «κανόνας του 42%» που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος

O επιστημονικός «κανόνας του 42%» που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος

Πόση ξεκούραση είναι επιτρεπτή; Σύμφωνα με την επιστήμη, το 42%. Αυτό είναι το ποσοστό της ώρες που χρειάζεται το σώμα και μυαλό σου για να ξεκουραστεί. Μιλάμε δηλαδή για 10 ώρες το 24ωρο. Δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό κάθε μέρα, καλό θα ήταν όμως μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα να ξεκουράζεσαι τόσο πολύ.

Τι επιλογές έχεις για να «γεμίσεις» αυτό το 42%:

• Περίπου 8 ώρες ύπνου. (Υπολόγισε μία ώρα πάνω ή μία ώρα κάτω.)

• 20 με 30 λεπτά μη αγχωτικής συζήτησης με τον/την σύντροφό σου ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

• 30 λεπτά σωματικής άσκησης. Με παρέα ή όχι, πρέπει να γυμναστείς αρκετά. Η σωματική άσκηση πιάνεται ως “ξεκούραση” διότι καλυτερεύει την ποιότητα του ύπνου σου και μειώνει τα επίπεδα του στρες.

• 30 λεπτά που πρέπει να αφιερώσεις στο φαγητό. “30 λεπτά;” θα αναρωτιέσαι σίγουρα. Μη φρικάρεις όμως. Μιλάμε για όλα τα γεύματα της ημέρας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα ψώνια, το μαγείρεμα, το φαγητό και φυσικά δεν χρειάζεται να είναι μαζεμένα. Αυτό το μισάωρο μπορεί να γίνει με παρέα ή και όχι, ή να συνδυαστεί με το να βλέπεις τηλεόραση. Την ώρα που δουλεύεις ή ακόμα και την ώρα που ακούς μουσική. Κράτα την ώρα του φαγητού σου τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μιας και αυτό μετράει σαν ξεκούραση, διότι παρέχει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό. Κάτι σαν διαλογισμό.

• Και τέλος, 30 λεπτά ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Για μερικούς ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι ο λίγο παραπάνω χρόνος για σωματική άσκηση. Για κάποιους άλλους μπορεί να είναι η προετοιμασία τους ώστε να πάνε για ύπνο. Για άλλους πάλι, μπορεί να είναι ο χρόνος που θα περάσουν έξω ή μιλώντας στο κινητό. Ή και ο χρόνος για να ετοιμαστούν ή να αλλάξουν ρούχα μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο μέσος όρος των πραγμάτων, μιας και όπως παρατήρησες μερικά από αυτά τα πράγματα τα κάνεις για παραπάνω από μία φορές μέσα στη μέρα. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από κάποιους άλλους -μιας και ο ύπνος είναι κατά 40% κληρονομήσιμος και μπορεί να διαφέρει ακόμα και ανάμεσα σε δίδυμα αδέρφια.

Αν σκέφτεσαι ότι μπορείς να τα καταφέρεις και με λιγότερη ώρα, έχεις δίκιο. Μπορείς να τα καταφέρεις, αλλά το σώμα και το μυαλό σου δεν θα είναι τίποτα λιγότερα από κουρασμένα. Θα υπάρξουν πολλοί περίοδοι στη ζωή σου που δεν θα έχεις καν χρόνο να κοιμηθείς. Ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι; Καθόλου ύπνος για σένα. Καινούργιο σκυλί; Θα ξυπνάς ανά τέσσερις ώρες. Έχεις τρεις δουλειές και ταυτόχρονα σπουδάζεις; Με το ζόρι πέντε ώρες ύπνου.

Πηγή: savoirville.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =