αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ«Πως να βγάλεις 438 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα, από το Fiverr»: Εξηγεί ο Νώντας Καραβίας

«Πως να βγάλεις 438 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα, από το Fiverr»: Εξηγεί ο Νώντας Καραβίας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στον κόσμο του freelancing, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Αλλά πρακτικά, πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος σήμερα και να βγάλει χρήματα; Ο Νώντας Καραβίας είναι expert στο email marketing και το marketing automation, έχοντας καταφέρει να χτίσει το δικό του πελατολόγιο, με σημαντικά έσοδα. Και ξεκίνησε από το μηδέν.

Σήμερα έχει αναπτύξει την «βεντάλια» των υπηρεσιών που προσφέρει. Μιλώντας στο It’s Possible εξηγεί πως μπορείς να βγάλεις 438 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα χρησιμοποιώντας το Fiverr, δίνει τις δικές του συμβουλές σε όποιον/α θέλει να ξεκινήσει να πουλάει υπηρεσίες χρησιμοποιώντας online πλατφόρμες για freelancers, ενώ απαντά και στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν τέτοιο ελεύθερο επαγγελματία να βρει… την ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής.

Πως αποφασίσατε να μπείτε ως freelancer σε online πλατφόρμες τύπου Fiverr; Και τι ακριβώς υπηρεσίες παρέχετε σήμερα;

Καταρχάς δουλεύω σαν marketer από το 2015. Πρωτομπήκα στο Fiverr το 2016 νομίζω, όταν μου το έδειξε ένας φίλος μου που είχε βγάλει κάποια λεφτά, και άρχισα να πειραματίζομαι. Δεν περίμενα σε καμια περίπτωση να βγάλω λεφτά από εκεί μέσα, αλλα είπα “πάμε και βλέπουμε”. Το πρώτο “gig” που πούλησα θυμάμαι ήταν κάποια templates που βοηθούσαν να δημιουργήσεις το εταιρικό σου μήνυμα. Για $5. Ακόμα το  πουλάω αυτό. Απλά το έχω εξελίξει, και πλέον προσφέρω και συμβουλευτική πάνω σε αυτό.

Σήμερα πουλάω πολλές άλλες υπηρεσίες: Έχω εξειδίκευση στο email marketing και marketing automation, και έχω τα τελευταία 2 χρονια το πιο δημοφιλές gig για το ActiveCampaign (μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες email automation). Προσφέρω καμια δεκαριά ακόμα υπηρεσίες, όλες παρεμφερείς με το email marketing (κατασκευή σελίδων, copywriting, στρατηγική, διασύνδεση software), για να μπορώ να τις πουλάω στους ήδη πελάτες μου.

Να πω επίσης ότι θα βγάλω και ένα νέο online course πολύ σύντομα.

Ας πούμε ότι κάποιος ξεκινά τώρα. Πως μπορεί να βγάλει 300 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα αξιοποιώντας το Fiverr, όπως λέτε και στο πρόσφατο Podcast σας;

Καταρχάς τώρα που το βλέπω είναι 438€, και όχι 300€. Αλλά σας πω πως έγινε με εμένα. Για 3 χρόνια – από το 2016 μέχρι το 2019 – δεν ασχολούμουν με το Fiverr. Απλά πότε-πότε ερχόταν κάποια τυχαία πώληση. Ακόμα και όταν είχα φτιάξει gigs για διαχείριση διαφημίσεων google και facebook, δεν είχε έρθει καμια πώληση, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος και δεν είχα ασχοληθεί να μάθω πώς να φτιάξω gigs που να πουλάνε.

Το ‘aha moment’ ήρθε όταν αποφάσισα να φτιάξω ένα gig όπου προσέφερα μια πολύ πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη υπηρεσία. Ξαφνικά είδα να παίρνω καθημερινά views, πολύ απλά γιατί δεν είχα ανταγωνισμό. Ήμουν ένας από τους 5-10 στην πλατφόρμα που προσέφερε τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Οποιος το έψαχνε, αναγκαστικά έπεφτε σε μένα.

Και το “150€ σε 3 χρόνια” έγινε “438€ σε ένα μήνα”. Και από τον Οκτώβριο του 2019 δεν έχει μπει μηνιαία μικρότερο ποσό στο λογαριασμό μου από το Fiverr. Οπότε η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να δώσω είναι: πρέπει να δώσεις βάση στην ερευνα του τι θα πουλήσεις. Πρέπει 1) να είσαι καλός σε αυτό 2) να είναι μια υπηρεσία που αναζητά ο κόσμος και 3) να μην έχει έντονο ανταγωνισμό. Μόλις καταλήξεις, πρέπει να κανεις μια ερευνα των top ανταγωνιστών σου και να αντιγράψεις τη συνταγή τους. Αυτή είναι η αφετηρία και το 50% της επιτυχίας.

Στην συνέχεια πως μπορεί ένας freelancer να μεγιστοποιήσει το κέρδος του;

Αν κάνεις τα παραπάνω σωστά, σημαίνει πως θα αρχίσουν να σε βλέπουν και θα αρχίσουν να σου μιλάνε καθημερινά. Κάθε βδομάδα θα παίρνεις δουλειές και για κάθε δουλειά που ολοκληρώνεις οι πελάτες σου αφήνουν reviews. Και όσο περισσότερα θετικά reviews λάβεις, τόσο πιο πολύ θα σε προωθεί και ο αλγόριθμος του Fiverr. Και μετά πάει σαν χιονοστιβάδα.

Αν το κάνεις καλα θα αρχίσεις να έχεις πιο πολλούς πελάτες από όσους μπορείς να εξυπηρετήσεις, οπότε σε αυτή τι φάση είναι έξυπνο να αρχίσεις σιγά σιγά να ανεβάζεις τις τιμές σου. Όσο τις ανεβάζεις, καταλαβαίνεις από τις αντιδράσεις του κόσμου και από την ποσότητα των views και των πωλήσεων σου το πότε έχεις παρα-ακριβύνει και το σταματας εκεί. Πλέον για την ίδια δουλεια μπορείς να έχεις πολλαπλάσιο κέρδος. Εγώ άρχισα να χρεώνω 25€/ώρα για συμβουλευτική και πλέον το κάνω με 100€/ώρα. Και το καλό είναι πως όσο πιο ακριβός είσαι τόσο πιο ποιοτικές συνεργασίες κανεις με όλο και πιο επαγγελματίες.

Τέλος, γίνεται και κάτι φαινομενικά παράδοξο όταν ακριβαίνεις τις υπηρεσίες σου: Μέχρι κάποιο ύψος  τιμής βλέπεις να έρχονται περισσότεροι – όχι λιγότεροι – πελάτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό (που οι περισσότεροι ανταγωνίζονται στην τιμή) και ξεχωρίζεις ως “ή ποιοτική επιλογή”. Δυστυχώς έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και νομίζουμε πως όλοι θέλουν το φθηνότερο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα σε Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία και Γερμανία – απ όπου είναι και οι περισσότεροι πελάτες του Fiverr. Εκεί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την ποιότητα.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει μία τέτοια δραστηριότητα; Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει με ένα laptop από το δωμάτιο του σπιτιού του;

Καλή ερώτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεσαι μόνο ένα laptop και τίποτε άλλο. Απλά πρέπει να έχεις υπόψιν σου πως αυτό το έχουν όλοι εκεί μέσα. Το ζήτημα είναι να βρεις ένα competitive edge για να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό σου. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα το τι θες να προσφέρεις πρέπει να επενδύσεις σε εξοπλισμό: είτε hardware, είτε σε software. Πχ αν κανεις voiceovers χρειάζεσαι ποιοτικό μικρόφωνο, αν φτιάχνεις video content θα χρειαστείς γρήγορο επεξεργαστή, καλή κάρτα γραφικών και camera. Εμενα με βοηθησε πολύ όταν επένδυσα σε κάποια software που δεν τα ήξερε ο κόσμος και με βοηθούσαν να κάνω τη δουλειά μου μέσα σε 10 λεπτά αντί για 10 ώρες. Οπότε αυτό μου έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στο να πάρω δουλειές και reviews πολύ γρήγορα.

Ως freelancer συνήθως είναι πιο εύκολο να παρασυρθεί κάποιος και να δουλεύει… αμέτρητες ώρες καθημερινά. Εσείς πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό; Έχετε καταφέρει να βρείτε μια σχετική ισορροπία;

Η αλήθεια είναι πως τα όρια τις δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου έχουν πάει περίπατο  τα τελευταία χρόνια σαν freelancer και υπάρχει λόγος γι αυτό. Ο λόγος είναι πως πολύ απλά αγαπώ αυτό που κάνω, όπως και οι περισσότεροι freelancers. Αγαπώ την ελευθερια που μου δίνει το freelancing και τον έλεγχο που έχω στον χρόνο μου. Το τριπάκι στο οποίο μπορεί κανείς να μπει σαν freelancer είναι να συνειδητοποιήσει πως πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο που μπορεί να το φτάσει και αυτό να τον οδηγεί σε μια ατέρμονη αναζήτηση για “όλο και περισσότερο”. Αυτό είναι που προκαλεί την ανισορροπία.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω το να “καίγεσαι” επειδή θες να φτάσεις την επιχείρησή σου στα ύψη  είναι πολύ πιο υγιές και ικανοποιητικό από το να καίγεσαι επειδή θες να κάνεις καλή εντύπωση στο αφεντικό ή να λιώνεις σε υπερωρίες για 800€. Το κάνεις από επιλογή και αγάπη στη δουλειά σου.

Προσωπικά παρασύρομαι τις περισσότερες μέρες και παραδουλεύω ακόμα. Αλλά πλέον έχω την πολυτέλεια να πω ανα πάσα στιγμή “σήμερα παίρνω άδεια”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 1 =