αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Δημήτρης Λαμπριανίδης δουλεύει από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη για εταιρία στο Λονδίνο

Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης δουλεύει από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη για εταιρία στο Λονδίνο

Πλέον μπορείς να δουλέψεις για μια εταιρία… ακόμα και στην άλλη άκρη της Γης. Από το σπίτι σου στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή κάποιο μικρό Ελληνικό χωριό. Τα τεχνολογικά εργαλεία άλλωστε δίνουν πλέον αυτή την δυνατότητα.

Ήδη υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και Ελληνίδες που δουλεύουν remote για εταιρίες του εξωτερικού, με καλύτερες προοπτικές και μισθούς από αυτούς που ενδεχομένως θα έβρισκαν επί ελληνικού εδάφους. Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, software engineer, δουλεύει από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη για εταιρία στο Λονδίνο. Σήμερα μιλά στο It’s Posssible και εξηγεί πως είναι να δουλεύεις με αυτό τον τρόπο, πως μπορεί κάποιος να βρει μια τέτοια remote θέση, ενώ μιλά και για τους προσφερόμενους μισθούς.

Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν και πως φτάσατε να δουλεύετε remote από την Θεσσαλονίκη για εταιρία στο Λονδίνο;

Πριν από μια δεκαετία περίπου αποχώρησα από την οικογενειακή μας διαφημιστική επιχείρηση και αφού απασχολήθηκα για πέντε χρόνια σε εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών ξεκίνησα να ψάχνομαι στο διαδίκτυο για τρόπους που θα μπορούσα να βγάλω χρήματα online. Τότε ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο των social media και του digital marketing ο οποίος με απορρόφησε τα επόμενα τρία χρόνια περίπου. Ξεκίνησα μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορούσα παρακολουθώντας online courses και συμμετέχοντας σε διάφορα forum με αποτέλεσμα να εργαστώ ως freelancer στον χώρο, σε γνωστό digital marketing agency της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια και τέλος ως digital marketing manager μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείας της Μακεδονίας.

Η μεγάλη μου αγάπη όμως ήταν πάντα οι τεχνολογίες αιχμής και ο προγραμματισμός έτσι προσπαθούσα πάντα να ασχολούμαι όσο μπορώ παρακολουθώντας σχετικά online courses και φτιάχνοντας κατά καιρούς μικρά ερασιτεχνικά projects. Η πρώτη μου επαφή με τις υπηρεσίες cloud της amazon πριν από 4 χρόνια περίπου ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο αφού πραγματικά ενθουσιάστηκα με το αντικείμενο και αποφάσισα να μελετήσω σοβαρά και να αποκτήσω ένα cloud certificate.

Μόλις πήρα το πιστοποιητικό ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο που εργάζεται στην εταιρεία που εργάζομαι τώρα με πρότεινε για τη θέση του junior software engineer αλλά δυστυχώς τότε λόγω Brexit η εταιρεία ήταν διστακτική και δεν προχωρήσαμε. Τελικά οι συνθήκες ωρίμασαν την Άνοιξη του ’22 όταν και μου δόθηκε η ευκαιρία για συνέντευξη και τώρα 1,5 χρόνο μετά εργάζομαι στη συγκεκριμένη εταιρία που εδρεύει στο Λονδίνο ως software engineer.

Τι μισθοί «παίζουν» αυτή την στιγμή για τέτοιες full-remote tech θέσεις εργασίας και σε τι ειδικότητές βλέπετε να υπάρχει ζήτηση;

Οι συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο είναι κάτι πρωτόγνωρο για όποιους έχουν εργαστεί και σε άλλους κλάδους και προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί διέξοδο από την ελληνική πραγματικότητα.

Oι ειδικότητες που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο είναι: Software Engineer, Cloud Engineer, DevOps Engineer, Data Scientist και Cyber Security Consultant. Οι πολυεθνικές που έχουν έρθει στην χώρα μας έχουν ανεβάσει τόσο τη ζήτηση όσο και τους μισθούς με αποτέλεσμα μια entry level θέση στην Ελλάδα να πληρώνει περίπου 950€ – 1000€ καθαρά. Mid – senior θέσεις πληρώνονται περίπου στα 1600 – 1800€ ενώ senior positions αποφέρουν από 2500€ και πάνω. Υπόψιν ότι το remote ή το hybrid μοντέλο εργασίας τείνει να γίνει το στάνταρ στον κλάδο οπότε είτε η εταιρεία που εργάζεσαι εδρεύει στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αμερική, θα δουλεύεις κυρίως από το σπίτι. Οι εταιρείες του εξωτερικού πληρώνουν αρκετά περισσότερα.

Πως μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μια τέτοια θέση;

Προσωπικά πιστεύω πως είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μια μοναδική ιστορική συγκυρία όπου η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο είναι τόσο μεγάλη που πλέον οι εταιρείες διεθνώς προσανατολίζονται στην πρόσληψη και εκπαίδευση career changers (όπως και στην περίπτωσή μου) χωρίς οι σχετικές σπουδές να αποτελούν προαπαιτούμενο. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να κάνει αυτή την αλλαγή στη ζωή του είναι η θέληση για μάθηση. Όλο το υλικό που θα χρειαστεί είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο είτε δωρεάν είτε σε πολύ χαμηλές τιμές. Με 10€ για παράδειγμα στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα online courses μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα μάθημα που θα τον βοηθήσει να χτίσει καλές βάσεις σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού και όχι μόνο. Με την κατάλληλη καθοδήγηση θα έλεγα ότι χρειάζονται περίπου 4 – 6 μήνες μελέτης ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.

Εκτός από την προσωπική προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει και το networking όπως και σε όλες τις δουλειές άλλωστε. Γνωρίζοντας κάποιον άνθρωπο που εργάζεται ήδη σε μια εταιρεία τεχνολογίας θα βοηθήσει για να δοθεί μια ευκαιρία για συνέντευξη.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει αλλαγή καριέρας και να μπει σε αυτόν τον απίστευτα δυναμικό κλάδο εργασίας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να τον ή την καθοδηγήσω προσωπικά μέσω προσωπικών coaching sessions.

Τι τεχνικό εξοπλισμό πρέπει να έχει κάποιος στο σπίτι του για να δουλέψει με αυτόν τον τρόπο;

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι μια καλή σύνδεση ίντερνετ στο σπίτι του. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως laptop, οθόνη και software παρέχεται από την εκάστοτε εταιρεία.

Πλέον πως είναι η καθημερινότητα σας δουλεύοντας από το σπίτι σας στην Θεσσαλονίκη για εταιρία του εξωτερικού;

Υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία γενικά και ευελιξία ωραρίου. H εταιρεία που εργάζομαι δεν είναι μεγάλη, έχει περίπου 60 άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προσωπικές σχέσεις και άψογη συνεννόηση. Γενικά η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική από αυτή μιας ελληνικής εταιρείας, υπάρχει μεγάλος σεβασμός στην προσπάθεια και τον χρόνο που αφιερώνει ο καθένας μας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι τα έξοδα μετακίνησης από και προς την εργασία αποτελούν πλέον παρελθόν.

Θα έλεγα ότι χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή στη διατροφή γιατί ξεφεύγεις εύκολα όταν έχεις όλη την ημέρα τόσο κοντά το ψυγείο σου!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =