αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣτην Μυτιλήνη φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Στην Μυτιλήνη φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία, από ένα χωριό της Μυτιλήνης. Με μία ιδέα που μάλλον δεν έχεις ξανά δει. Ο Χρήστος Βερβέρης και η Ειρήνη Μουτσογιάννη είναι οι άνθρωποι πίσω από το Koukos de Lab. Και φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς. Οι δυο τους μιλούν σήμερα στο It’s Possible και ξεδιπλώνουν όλη την ιστορία τους.

Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια από ένα χωριό της Μυτιλήνης. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό; Τι θετικά και τι αρνητικά είδατε στην πορεία;

Το εργαστήριο μας ιδρύθηκε στο Μεγαλοχώρι, ένα μικρό χωριό της Μυτιλήνης, από όπου καταγόμαστε. Εκεί κατασκευάζουμε έπιπλα και αντικείμενα από κουκούτσι ελιάς, ως οικολογικό προϊόν. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με το “Koukos de Lab” από αυτό, καθώς περιστοιχίζεται από την άγρια φύση του νησιού. Η Λέσβος αποτελεί μέρος της έμπνευσής μας, με τα χρώματα, τα μοτίβα, τον φυσικό πλούτο της αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι είναι συνδεμένοι με την φύση και την παράδοση.

Τι προϊόντα περιλαμβάνει το brand σας αυτή τη στιγμή και πως κατασκευάζονται αυτά;

Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι με το παραδοσιακό παγκάκι της Λέσβου, που συναντούσαμε σε παλιά καφενεία και εκκλησίες. Η ιδέα μας για το κουκούτσι ως κατασκευαστικό υλικό, και συγκεκριμένα το «Lesvos Bench» ταξίδεψε στην Biennale του Λονδίνου με τίτλο «Design in an Age of Crisis» και αγκαλιάστηκε από ένα ευρύ κοινό. Έπειτα αρχίσαμε να σχεδιάζουμε κι άλλα προϊόντα όπως το στρογγυλό τραπεζάκι «Round Coffee Table», το σκαμπό «Lesvos Stool», και μοριοσανίδες από το υλικό μας με τις οποίες μπορούμε να επενδύσουμε δάπεδα, τοίχους και ντουλάπια.

Η κατασκευή τους περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο το κουκούτσι ελιάς, καθώς επίσης χρησιμοποιούμε και είδη ξύλου όπως ο δρυς. Μετά την πλήρη αποξήρανση του πυρήνα της ελιάς, δηλαδή του υλικού μέσα στο κουκούτσι, ξεκινάει η διαδικασία της παραγωγής όπου χρησιμοποιούνται διάφορα binders για την τελική κατασκευή της μοριοσανίδας.

Μέχρι ποιες τοποθεσίες έχουν φτάσει τα έπιπλα σας έως τώρα;

Η ζήτηση των προϊόντων μας προέρχεται από διάφορα σημεία της Ευρώπης, και φυσικά από την Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε επίσης με πολλές βιβλιοθήκες νέων υλικών και πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται για το υλικό μας. Δείγματα του υλικού μας έχει ζητηθεί και σταλεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το ξεκίνημα της επιχείρησης σας συνέπεσε και με την πανδημία. Πως το διαχειριστήκατε όλο αυτό και τι χρήσιμα μαθήματα προέκυψαν σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η εποχή της πανδημίας, μας έδωσε τον χρόνο να σκεφτούμε και να εμπνευστούμε το εγχείρημα μας, γυρνώντας στην Μυτιλήνη. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μια συγκυρία που μας έδωσε την ευκαιρία να ενταχθούμε κάπως και εμείς στο κίνημα του slow design. Όταν όλος ο κόσμος αναγκάστηκε να κάνει μία παύση από την γρήγορη ροή της καθημερινότητας, βρέθηκε να έχει στα χέρια του χρόνο. Εμείς αξιοποιήσαμε αυτό τον χρόνο ώστε να στήσουμε το εργαστήριο μας και να σχεδιάσουμε έπιπλα τα οποία θα συνδυάζουν την ανάγκη μας για βιώσιμες λύσεις, το μοντέρνο σχέδιο και ταυτόχρονα την παράδοση. Αναμφίβολα ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους, ωστόσο προσπαθήσαμε να στρέψουμε την ενέργειά μας σε κάτι το οποίο έχει νόημα για εμάς, θα μας έδινε κίνητρο και θα αποτελούσε τον δρόμο για την υλοποίηση της δημιουργικότητάς μας.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας;

Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε κι άλλα έπιπλα και αντικείμενα με βάση το κυρίαρχο υλικό μας, το κουκούτσι, τα οποία θα ανακοινωθούν κατά την νέα φθινοπωρινή σεζόν. ‘Έχουμε στόχο να συμμετάσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις σχεδιασμού επίπλων και αρχιτεκτονικής τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πιστεύουμε πως η συνεργασία/συνέργεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νοοτροπίας μας. Επιθυμούμε να γνωριστούμε με κόσμο που ενδιαφέρεται για το σχέδιο και να ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες για πιο βιώσιμες λύσεις με πυξίδα την αγάπη μας για το φυσικό μας περιβάλλον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 11 =