αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι 400% πιο παραγωγικοί από τον μέσο όσο. Εδώ είναι τα 4 «μυστικά» της επιτυχίας τους

Harvard Business Review: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι 400% πιο παραγωγικοί από τον μέσο όσο. Εδώ είναι τα 4 «μυστικά» της επιτυχίας τους

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό, «Κάνε αυτό που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη της Gallup δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα, δεν αγαπούν τη δουλειά τους.

Οι άνθρωποι θέλουν να πετύχουν, αλλά ο δρόμος προς την επιτυχία είναι θολός. Κανείς δεν ξυπνά με στόχο να είναι μέτριος, αλλά όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε, συνειδητά και ασυνείδητα, φαίνεται να μας ωθούν σε αυτό το μονοπάτι.

Όπως εξηγεί το Harvard Business Review, σε πολλές δουλειές αρκεί να είσαι «απλά καλός». Ακόμη και οι ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης βασίζονται στο αν είμαστε πάνω ή κάτω από μια μέση βαθμολογία. Ο μέσος όρος έχει γίνει ο στόχος. Αλλά οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις που ξεφεύγουν από τη μάζα είναι 400% πιο παραγωγικοί από τον μέσο εργαζόμενο.

Τι θα γινόταν αν ο μέσος όρος γινόταν το «πάτωμά» μας αντί για το «ταβάνι» μας;

«Για σχεδόν μια δεκαετία, έχω πάρει συνεντεύξεις με πολλά άτομα με υψηλές επιδόσεις, από αστροναύτες και χρυσούς Ολυμπιονίκες έως νικητές του βραβείου Νόμπελ, για το βιβλίο μου The Success Factor. Αυτό που ήταν αποκαλυπτικό είναι ότι, ανεξάρτητα από τον κλάδο τους, όλοι οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις είχαν 4 κοινά πράγματα και οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να τα προσαρμόσει στον δικό του τρόπο ζωής, όχι αντιγράφοντας τις συνήθειές τους αλλά μιμούμενοι τη νοοτροπία τους», λέει ο αρθρογράφος του HBR, Ruth Gotian.

1) Αξιοποιήστε τα εγγενή σας κίνητρα

Γιατί μπήκατε στο επάγγελμα που επιλέξατε; Το να φτάσετε στο «γιατί» πίσω από την επιλογή της καριέρας σας είναι κρίσιμο, καθώς θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τα βαθύτερα κίνητρά σας, να αποκλείσετε τους περισπασμούς και ενδεχομένως να προσαρμοστείτε με την τρέχουσα πορεία σας.

Για να αξιοποιήσετε το εγγενές σας κίνητρο, αναρωτηθείτε: Τι τροφοδοτεί την περιέργειά μου; Είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό που τροφοδοτεί την εργασία μου; Εάν εστιάζετε μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες (όπως μισθούς), πιθανότατα βρίσκεστε στην πορεία προς τo burnout.

Δεν χρειάζεται να είναι πολλά. Έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι αν οι γιατροί αφιερώνουν μόλις το 20% του χρόνου τους για να δουλέψουν σε κάτι για το οποίο είναι παθιασμένοι, μειώνεται σημαντικά το επίπεδο του burnout τους.

2) Νιώσε άνετα με την αποτυχία

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία, ενώ άλλοι φοβούνται την επιτυχία. Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις φοβούνται περισσότερο το «να μην προσπαθήσουν» παρά το να αποτύχουν. Για αυτούς, δεν είναι ερώτημα το αν μπορούν να ξεπεράσουν μια πρόκληση. Πιστεύουν πώς μπορούν. Εξετάζουν εναλλακτικές στρατηγικές και εργάζονται σκληρά για να ελέγξουν αυτά που μπορούν να ελέγξουν και αγνοούν τους περισπασμούς. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, δεν ξυπνούν όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι στις 5 το πρωί για να κάνουν τη δουλειά, ειδικά αν δεν είναι πρωινοί τύποι.

Για να επιτύχετε παρόμοια εστίαση, εξετάστε αυτήν την προσέγγιση δύο βημάτων. Μάθετε να αξιοποιείτε τις καλές σας ώρες, εκείνες που είστε πιο ικανοί να συγκεντρωθείτε, και αφιερώστε αυτόν τον χρόνο στη δουλειά σας με βαθιά εστίαση, όχι σε παθητικές εργασίες, όπως η απάντηση σε email ή ο προγραμματισμός Zoom meetings, που μπορείτε να κάνετε όταν είστε πιο «αργοί».

Δεύτερον, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο Pomodoro διαχείρισης χρόνου, η οποία σας κάνει να εργάζεστε και να κάνετε προγραμματισμένα διαλείμματα σε έναν προβλέψιμο κύκλο. Εάν η εργασία στην οποία ασχολείστε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν σας φέρνει πιο κοντά στον στόχο σας ή δεν σας δίνει τα αποτελέσματα που θέλετε, μην σταματήσετε να προσπαθείτε και μην χάσετε την συγκέντρωση σας. Αντίθετα, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε μια διαφορετική προσέγγιση.

3) Ενισχύστε τα θεμέλιά σας

Στον στρατό, οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να «προπονούνται σκληρά, για να πολεμούν εύκολα». Είναι επίσης η στρατηγική που χρησιμοποιούν οι δρομείς μαραθωνίου όταν προπονούνται σε μεγάλα υψόμετρα, έτσι ώστε το τρέξιμο στον αγώνα σε κανονικές συνθήκες να είναι πιο εύκολο.

Σκεφτείτε τις «must-have» δεξιότητες του επαγγέλματός σας και φανταστείτε πώς μπορείτε να τις αναπτύξετε ή να μάθετε να τις χτίζετε. Αντί να τα αφήσετε να σκουριάσουν, σκεφτείτε τι θα χρειαστεί για να φτάσετε στο σημείο να γίνονται όλα πιο αβίαστα Χρειάζεστε περισσότερη εξάσκηση; Χρειάζεται να εξασκηθείτε κάτω από δύσκολες συνθήκες; Και οι δύο στρατηγικές θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας.

4) Μάθε συνεχώς νέα πράγματα

Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις είναι συνεχώς ανοιχτοί στη μάθηση, αν και σπάνια… κάθονται στα θρανία. Συζητήσεις με μέντορες, συναδέλφους ή ακόμα και νεότερα άτομα, σε συνδυασμό με το διάβασμα, την παρατήρηση των άλλων, την παρακολούθηση βίντεο και την ακρόαση podcast, όλα προσθέτουν πληροφορίες στη βαθιά δεξαμενή γνώσης τους.

Κάντε συζητήσεις ενδιαφέροντα άτομα και ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες ιδέες. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με μια ομάδα μεντόρων που μπορούν να σας προσφέρουν challenges και σκαλοπάτια για να δοκιμάσετε νέα πράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν γεννήθηκα πλούσιος. Αλλά έγινα εκατομμυριούχος σπάζοντας αυτούς του 6 συνηθισμένους κανόνες»: Εξηγεί κάποιος που τα κατάφερε στα 35 του

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 8 =