αρχικηVIRALΠως θα κάνεις κάποιον να σταματήσει να σου λέει ψέματα: Μια ψυχολόγος εξηγεί

Πως θα κάνεις κάποιον να σταματήσει να σου λέει ψέματα: Μια ψυχολόγος εξηγεί

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους ανθρώπους που λένε ψέματα. Άλλωστε, μπορείς να συναντήσεις τέτοια άτομα παντού εκεί έξω, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική σου ζωή.

Και όταν κάποιος μας λέει ψέματα (ή έστω έχουμε την υποψία), ποια είναι συνήθως η πρώτη μας αντίδραση; Χάνουμε την ψυχραιμία μας και θέλουμε να του «επιτεθούμε».

Μία ψυχολόγος όμως, υποστηρίζει ότι αυτή δεν είναι μια βιώσιμη τακτική για να αντιμετωπίσεις έναν ψεύτη. «Θα υπάρξει ο πειρασμός να επιμείνουμε να μας δώσει εξηγήσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα παραγωγικό», λέει η Aimee Daramus, PsyD, ψυχολόγος με έδρα το Σικάγο.

«Μπορεί να είναι συναισθηματικά ικανοποιητικό να τους βλέπουμε να… βουλιάζουν, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι καλύτερο να πιστεύεις πράξεις, όχι λόγια. Αντ’ αυτού λοιπόν δώσε του την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι ένας σάπιος ψεύτης με πράξεις. Εάν το ψέμα είναι πραγματικά σημαντικό, σταμάτα να το αναλύεις και άρχισε να μιλάς για δράση. Στη δουλειά αυτό μπορεί να είναι «Πότε μπορώ να περιμένω αυτήν την αναφορά;» ή «Τι μπορείς να συνεισφέρεις σε αυτό το project;». Με αυτά μπορείς να αλλάξεις τη δυναμική της συζήτησης και να ανακτήσεις έδαφος», λέει η Δρ Daramus.

Η ίδια λογική ισχύει και για τις διαπροσωπικές σχέσεις, σύμφωνα με τη ψυχολόγο. Εάν ο φίλος σου υπόσχεται να σε βοηθήσει να μετακομίσεις, αλλά αμφιβάλλεις ότι θα το κάνει, δώσε του την ευκαιρία να σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος.

Για παράδειγμα πες «Θα χρειαστώ βοήθεια στη μετακόμιση αυτό το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε με πότε μπορείς να περάσεις!». Αν σου πει ότι ο σκύλος του… έχει γρίπη ή ότι το μετρό θα είναι εκτός λειτουργίας ή ότι ξέχασε τελείως ότι η θεία του αγόρασε εισιτήρια για το θέατρο, έχεις την απάντησή σου. Και μαζί μια πολύ ξεκάθαρη απόδειξη ότι ίσως είναι η ώρα να απομακρυνθείς από το εν λόγω άτομο.

Η Δρ. Daramus όμως, προειδοποιεί ότι μερικές φορές τα λευκά ψέματα είναι καλύτερο να τα προσπερνάμε. Πρόκειται δηλαδή για «αθώα» ψέματα που συνήθως δεν έχουν πρόθεση να βλάψουν τον άλλο. Το αντίθετο. Θέλουν να τον κάνουν να νιώσει κάπως καλύτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσελκύεις αρνητικά άτομα γύρω σου; Εδώ είναι 4 αθώα «λάθη» που ίσως κάνεις

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 10 =