αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣH startup που ξεκίνησε σε μία φοιτητική αίθουσα και θέλει να αλλάξει την ανακύκλωση. Μπορείς ακόμα και να βλέπεις το «ταξίδι» της σακούλας σου

H startup που ξεκίνησε σε μία φοιτητική αίθουσα και θέλει να αλλάξει την ανακύκλωση. Μπορείς ακόμα και να βλέπεις το «ταξίδι» της σακούλας σου

Μία καλή ιδέα μπορεί να ξεκινήσει παντού. Ακόμα και από μία αίθουσα πανεπιστημίου. Και δημιουργοί να είναι μία ομάδα φοιτητών. Κάπως έτσι ξεκίνησε το BINTER. «Για να ξεκινήσεις κάτι (μία επιχειρηματική ιδέα ή μια startup στην πορεία) δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα, ούτε μεγάλα γραφεία, ούτε μεγάλο μπάτζετ. Το να υπάρχουν όμως αυτά τα «εργαλεία» είναι σίγουρα κάτι θετικό!

Σκεφτείτε ότι, όταν ξεκινήσαμε το project τον Οκτώβριο του 2021, η ομάδα μας αποτελούταν από τρία άτομα συνολικά. Η ίδια η ιδέα μας αναπτύχθηκε μέσα σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα μαζί με άλλες έξι επιχειρηματικές ομάδες και παράλληλα εξελίχθηκε στον χώρο του σπιτιού μας», εξηγεί στο It’s Possible η συνιδρύτρια και επικεφαλής του BINTER, Βασιλική Ζαχαρία.

Πρόκειται για μια startup που θέλει να βάλει μερικά νέα δεδομένα στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Με app, σακούλες που διαθέτουν μοναδικούς QR κωδικούς, και άλλα. Η Βασιλική Ζαχαρία μιλά για το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, πως ακριβώς λειτουργεί αυτό που έχουν σχεδιάσει, ενώ παραθέτει και τα επόμενα βήματα της ομάδας.

Πως γνωριστήκατε τα μέλη της ομάδας και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Το project μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κεντρικό θέμα του μαθήματος εκείνη την χρονιά ήταν η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συσκευασιών σε παράκτιες περιοχές, ενώ στόχος του ήταν η εύρεση επιχειρηματικών ιδεών που δίνουν λύσεις στο ζήτημα αυτό.

Αφορμή για την σύλληψη της δικής μας επιχειρηματικής ιδέας, έπειτα από αρκετό brainstorming και συζητήσεις, αποτέλεσε το μάθημα «Διαχείριση Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων» το οποίο παρακολουθούσα εκείνο το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από αυτό, απέκτησα, μεταξύ άλλων, μια πρώτη εικόνα για το ευρύ και πολύπλευρο αντικείμενο που αποτελεί η διαχείριση στερεών αποβλήτων, για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να καλύψει την σημαντική διαφορά που έχει από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Το BINTER μετράει ήδη δύο χρόνια, μέσα στα οποία πέρασε από διάφορα στάδια έρευνας και ανάπτυξης από διαφορετικές ομάδες ατόμων, κυρίως φοιτητών. Σήμερα, η ομάδα που συνεχώς μεγαλώνει και που δίνει «σάρκα και οστά» σε κάτι που μέχρι σχετικά πρόσφατα αποτελούσε απλά μια ιδέα αποτελείται από τον Θεμιστοκλή Αρβανίτη (συνιδρυτή και software developer), τον Στέφανο Χιδήρογλου (software developer), τον Οδυσσέα Λάμπρου (marketing) και τον Αχιλλέα Αραμπατζή (engineer).

Η Βασιλική Ζαχαρία

Με απλά λόγια, τι παρέχετε αυτή τη στιγμή και σε ποιους απευθύνεστε;

Το BINTER έχουμε στόχο να αποτελέσει ένα καινοτόμο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και ιχνηλάτησης απορριμμάτων συσκευασίας.

Προσφέροντας:

  • μία εφαρμογή (BINTER app)
  • σακούλες BINTER συνοδευόμενες από ετικέτες με μοναδικούς QR κωδικούς για την ταυτοποίηση των χρηστών και
  • τρία συστήματα συλλογής απορριμμάτων (κάδοι BINTER πεζοδρομίου, πόρτα-πόρτα και έξυπνα σπιτάκια BINTER)

Δημιουργούμε μια φιλική προς τον χρήστη, βολική και οικονομικά αποδοτική εμπειρία ανακύκλωσης. Παράλληλα, δίνουμε στους καταναλωτές την δυνατότητα να παρακολουθούν το «ταξίδι» της σακούλας τους από την στιγμή που θα την απορρίψουν, έως και το στάδιο ανακύκλωσης ή ανάκτησης του περιεχομένου της.

Ακόμα, τα δεδομένα που αποκτούμε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων οι οποίες σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των συλλεγόμενων υλικών, την πράσινη συνεισφορά και τις καταναλωτικές συνήθειες. Με τα δεδομένα αυτά στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των κυβερνήσεων και των εταιρειών προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιούν καλύτερα «ενημερωμένες» επιλογές σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έχοντας δει πλέον και κάποια πράγματα από μέσα, τι θετικά και τι αρνητικά θεωρείτε ότι έχει το Ελληνικό startup οικοσύστημα; Μερικά πράγματα που εσείς είδατε στην πράξη.

Η αλήθεια είναι πως τώρα ουσιαστικά προετοιμαζόμαστε για το πρώτο μας σχετικά μεγάλο βήμα στον επιχειρηματικό κόσμο, οπότε δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα για το πως λειτουργεί. Ακόμα ερευνούμε, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε! Παρόλα αυτά, τα θετικά που έχουμε εντοπίσει από την μέχρι τώρα πορεία μας (αλλά και από την πορεία άλλων startups) όσον αφορά στο ελληνικό startup οικοσύστημα είναι ότι, χρόνο με τον χρόνο, στηρίζεται και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Συνεχώς ανακοινώνονται νέες πρωτοβουλίες, διαγωνισμοί, προγράμματα στήριξης και κύκλοι επιχειρηματικής επιτάχυνσης για νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτές βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης όπως εμείς είτε ετοιμάζονται ή έχουν ήδη βγει στην αγορά.

Με το BINTER, για παράδειγμα, κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε φοιτητικούς και μη διαγωνισμούς και φεστιβάλ επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, γεγονός που μας έφερε σε επαφή με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά και με ανθρώπους οι οποίοι μας καθοδήγησαν, μας συμβούλεψαν δίνοντάς μας πολύτιμο feedback και μας βοήθησαν να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο αυτό που έχουμε οραματιστεί. Ακόμα, οι διακρίσεις και βραβεύσεις που είχαμε την τιμή να λάβουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μας έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν σε εμάς και μας έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά.

Μέχρι σήμερα λοιπόν, μόνο θετικά στοιχεία έχουμε εντοπίσει! Σίγουρα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, όμως μέχρι στιγμής το μέλλον φαίνεται ευοίωνο και το ελληνικό startup περιβάλλον ιδιαίτερα υποστηρικτικό!

Τελικά, τι «εργαλεία» χρειάζονται για να ξεκινήσει κάποιος μία startup; Χρειάζεται μεγάλο αρχικό μπάτζετ; Μεγάλη ομάδα; Μεγάλα γραφεία; Πως ξεκινήσατε εσείς και τι συμβουλές θα δίνατε;

Για να ξεκινήσεις κάτι (μία επιχειρηματική ιδέα ή μια startup στην πορεία) δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα, ούτε μεγάλα γραφεία, ούτε μεγάλο μπάτζετ. Το να υπάρχουν όμως αυτά τα «εργαλεία» είναι σίγουρα κάτι θετικό!

Σκεφτείτε ότι, όταν ξεκινήσαμε το project τον Οκτώβριο του 2021, η ομάδα μας αποτελούταν από τρία άτομα συνολικά. Η ίδια η ιδέα μας αναπτύχθηκε μέσα σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα μαζί με άλλες έξι επιχειρηματικές ομάδες και παράλληλα εξελίχθηκε στον χώρο του σπιτιού μας. Και όλα αυτά χωρίς μπάτζετ.

Μερικούς μήνες μετά, η δεύτερη ομάδα BINTER που σχηματίσαμε δούλεψε remote από δύο διαφορετικά νησιά, ενώ τα άτομα από τα οποία αποτελείται πλέον η ομάδα μας είναι διασκορπισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία της χώρας και σύντομα και στο εξωτερικό. Η ύπαρξη, λοιπόν, μεγάλης ομάδας, γραφείου ή μπάτζετ δεν αποτέλεσαν ποτέ προϋπόθεση για εμάς για να ξεκινήσουμε και να εξελίξουμε αυτό που έχουμε οραματιστεί, και αυτό φαίνεται από την πορεία μας και από το γεγονός ότι συνεχίζουμε ακάθεκτοι!

Μερικά από τα «στοιχεία» που θεωρούμε απαραίτητα για να ξεκινήσει κανείς μία startup είναι σίγουρα το ισχυρό κίνητρο, το πείσμα, η εργατικότητα και η προσαρμοστικότητα. Το ταξίδι στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας φαίνεται (στην αρχή κυρίως) τρομακτικό, συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις και εμπόδια, χρειάζεται διαρκή προσωπική ανάπτυξη και απαιτεί συνεχή έρευνα και μάθηση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελούν επίσης τα ίδια τα άτομα που απαρτίζουν την επιχειρηματική ομάδα. Όσο περισσότερη ποικιλία υπάρχει από πλευράς γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο πιο γρήγορα και σωστά μπορεί να προχωρήσει μία επιχειρηματική ιδέα. Τελευταίο στοιχείο και πιο σημαντικό είναι το μεράκι. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Αν δεν απολαμβάνεις την διαδικασία του να κάνεις την ιδέα σου πράξη (όσο ζόρικη κι αν είναι η πορεία) και αν δεν λαχταράς να δεις το όνειρό σου πραγματοποιημένο τα πράγματα δύσκολα προχωράνε (ή δεν προχωράνε και καθόλου).

Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με το project σας;

Σήμερα, έχοντας θέσει πια τις βάσεις της ιδέας μας, συμμετέχουμε με το BINTER στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης «Compass Cycle» του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την διάρκεια του οποίου λαμβάνουμε εντατική καθοδήγηση από τους coaches και μέντορές μας και προετοιμάζουμε το πιλοτικό μας.

Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, να ολοκληρώσουμε και να βελτιστοποιήσουμε το λειτουργικό πρωτότυπο, αλλά και να διερευνήσουμε πηγές χρηματοδότησης έτσι ώστε το φθινόπωρο του 2024 να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή. Μελλοντικά σκοπεύουμε να εντάξουμε στο σύστημά μας την διαχείριση και ιχνηλάτηση κι άλλων ροών αποβλήτων, και φυσικά να εξετάσουμε και την δυνατότητα υλοποίησης του συστήματος στο εξωτερικό.

Με το BINTER, θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την ανακύκλωση για ένα πιο πράσινο μέλλον, όπου κάθε συσκευασία έχει έναν σκοπό και κάθε επιλογή κάνει τη διαφορά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 4 =