αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑGoldman Sachs: Όλο και πιο κοντά σε μια Covid-Free Ευρώπη. Έρχονται τα εμβόλια

Goldman Sachs: Όλο και πιο κοντά σε μια Covid-Free Ευρώπη. Έρχονται τα εμβόλια

Αν και το δεύτερο κύμα COVID-19 στην Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι ειδήσεις στο μέτωπο του εμβολίου ήταν πολύ ενθαρρυντικές τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει η Goldman Sachs, με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν ήδη εξασφαλίσει σχεδόν δύο θεραπείες κατά κεφαλή για το επόμενο έτος.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως έως το τέλος του έτους θα δοθούν οι απαραίτητες  άδειες για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna και τη διάθεσή τους στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανάπτυξη αρχικών 10-20 εκατομμυρίων δόσεων από την καθεμία εταιρεία (5-10 εκατομμύρια θεραπείες) μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αρχές της επόμενης. Η G.S, να σημειώσουμε, δεν έχει λάβει υπόψη της τις θετικές εξελίξεις και από την AstraZeneca. Εξετάζοντας το επόμενο έτος, παρά τις αβεβαιότητες τόσο σχετικά με τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, αναμένει ότι θα διεξαχθεί εκτενής εμβολιασμός πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο, με ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του 2021, ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως.

Αν και η Ευρώπη παραμένει σε τροχιά για σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο εμβολίων ενισχύουν την πεποίθηση της Goldman Sachs ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει απότομα σε ολόκληρη την Ευρώπη από την Άνοιξη. Η αμερικάνικη τράπεζα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από την Citigroup η οποία εκτιμά πως η ώθηση στην ανάπτυξη λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού θα δοθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.

Η G.S αναμένει ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα των κλάδων εξυπηρέτησης καταναλωτών – οι οποίοι και έχουν χτυπηθεί έντονα σε πολλές χώρες και ειδικά στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – και πολύ μικρότερο κέρδος για τον βιομηχανικό κλάδο. Διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,2% το β’ τρίμηνο, 1,8% το γ’ τρίμηνο και 1,4% το δ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), και εκτιμά ότι η ανάκαμψη το 2021 να είναι πιο εμπροσθοβαρής. 

Οι αισιόδοξες προοπτικές για τα εμβόλια, όπως επισημαίνει, είναι οικονομικά σημαντικές για τουλάχιστον τρεις λόγους, καθώς (1) επιτρέπουν ταχύτερη άρση των μέτρων περιορισμού, (2) έχει θετικά αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη, μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές και μειώνοντας τον κίνδυνο νέας ύφεσης λόγω της πανδημίας και (3) πιθανώς συνεπάγονται μικρότερες “πληγές” από το σοκ της πανδημίας όσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται ο μαζικός εμβολιασμός (και η σχεδόν πλήρης χαλάρωση των lockdowns).

Η νέα σταθερή κατάσταση στην οποία θα μπει η Ευρώπη όπου θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης κατά του COVID-19 μέσω της εκτεταμένης ανοσοποίησης, φαίνεται πιο βέβαιη πλέον και πιο πιθανό να υλοποιηθεί νωρίτερα, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα πολλών εμβολίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις επομένως ενισχύουν την εποικοδομητική άποψη της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές προοπτικές πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση. 

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι τα υφιστάμενα lockdowns θα χαλαρώσουν ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με επακόλουθη ώθηση στη δραστηριότητα. Παρόλο που το βασικό της σενάριο ενσωματώνει μια σημαντική χαλάρωση των μέτρων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι νέες ειδήσεις για τα εμβόλια δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για έναν κάπως ταχύτερο ρυθμό χαλάρωσης. Μια ταχύτερη άρση των μέτρων περιορισμού θα μπορούσε να υποστηριχθεί περαιτέρω με μαζικά τεστ για τον κορονοϊό – με rapid tests αντιγόνων που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή – πρόταση που έγινε δεκτή από αξιωματούχους της ΕΕ. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =