αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑForbes: Το Bitcoin ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την συνέχεια

Forbes: Το Bitcoin ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την συνέχεια

Είναι μια φούσκα καταδικασμένη να σκάσει ή μήπως δεν είναι ακόμη αργά να επενδύσει κανείς; Η πραγματικότητα είναι ότι το bitcoin ξεπέρασε το συμβολικό ορόσημο των 10.000 δολαρίων. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο όριο για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων που έλκει εκατομμύρια επενδυτές.

Η αξία του νομίσματος έχει εκτοξευτεί περισσότερο από 800% από τις αρχές του έτους. Μόνο αυτό το μήνα, έχει κερδίσει σχεδόν 71,25%, ενώ από το χαμηλό του Νοεμβρίου απέχει ήδη 94,53%. Νούμερα σαν αυτά κάνουν τους δείκτες S&P και Nasdaq να ντρέπονται για την επίδοσή τους στο μήνα (1,22% και 1,07% αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση, αυτή του Bitcoin ξεπερνά με ευκολία αυτή της Disney, της IBM, των McDonald ή της GE.

Όπως διαβάζουμε στην ελληνική έκδοση του Forbes, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που απολαμβάνει το νόμισμα, θα μπορούσε να αγγίξει το επίπεδο των 14.000 δολαρίων έως τα τέλη του επόμενου έτους εάν όχι στα μέσα του. Σας ακούγεται τρελό; Δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς σε ποσοστιαίους όρους. Από το επίπεδο των 10.000 δολαρίων έως τα 14.000 δολάρια μεσολαβεί μια αύξηση μόλις 40% και το Bitcoin έχει αποδείξει την ικανότητά του να μεταβάλλεται κατά περισσότερο από 71% μέσα σε ένα μήνα (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν κοιτάξετε το χαμηλό και το υψηλό του μήνα, η αύξηση είναι το εντυπωσιακό 76% το Νοέμβριο). Το γράφημα παρακάτω δείχνει τη μηνιαία ποσοστιαία απόδοση του bitcoin για τα προηγούμενα έτη.

Η αποδοχή του από το mainstream χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να έρθει αργά ή σύντομα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Νότιας Κορέας βάσει παγίων να ετοιμάζεται να υιοθετήσει το κρυπτονόμισμα. Η Shinhan Bank θα πρέπει και πάλι να αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, αλλά έχει επιλέξει μια επιχείρηση για να δοκιμάσει το θησαυροφυλάκιο και πορτοφόλι bitcoin. Θυμηθείτε επίσης ότι το CME Group και το Chicago Board Options Exchange εξερευνούν ήδη τη δυνατότητα να προσφέρουν προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin. Επιπλέον, χώρες όπως το Ιράν έχουν επίσης δηλώσει ότι καλωσορίζουν το bitcoin με επιφυλακτικότητα. Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν ήδη το bitcoin ως μέσο πληρωμών.

Φυσικά, το ερώτημα που απασχολεί τον καθένα είναι εάν και πότε θα υπάρξει οπισθοχώρηση. Το επίπεδο των 10.000 δολαρίων μπορεί να αποτελέσει εκείνο το σημείο στο οποίο ορισμένοι επενδυτές θα επιλέξουν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους για το έτος. Οδεύουμε προς μία ετήσια απόδοση που ξεπερνά σχεδόν το 1.200%, οπότε η σκέψη μερικής αποκόμισης κερδών θα μπορούσε να έρθει φυσικά.

Αφήνοντας στην άκρη τους επενδυτές, κινήσεις και κέρδη σαν αυτά προκαλούν ανησυχία στους τραπεζίτες καθώς το bitcoin αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για τις κεντρικές τράπεζες που ελέγχουν και ρυθμίζουν την κυκλοφορία των νομισμάτων. Η αποστολή μιας κεντρικής τράπεζας είναι να διατηρεί τη νομισματική σταθερότητα και να κρατά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Χωρίς τις κεντρικές τράπεζες, η σταθερότητα τιμών και ο πληθωρισμός θα γίνουν σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + one =