αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒγαίνουν στο «σφυρί» τα πρώτα σπίτια μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Βγαίνουν στο «σφυρί» τα πρώτα σπίτια μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με δύο πλειστηριασμούς κάνει σήμερα πρεμιέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από τον σύλλογο των συμβολαιογράφων και εισάγει και στη χώρα μας την ανοιχτή πλειοδοτική διαδικασία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η σημερινή πλειοδοσία θα αποτελέσει και κρας τεστ για το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες.

Η επιτυχής λειτουργία του θα σηματοδοτήσει και τη σταδιακή μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με στόχο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων, από τον Μάρτιο και μετά το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, άλλωστε, θα διενεργούνται μέχρι τότε και οι φυσικοί πλειστηριασμοί, δηλαδή στα Ειρηνοδικεία, που είχαν αποτελέσει μέχρι σήμερα πεδίο δράσης για τις λεγόμενες συλλογικότητες και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είναι προγραμματισμένοι 28 πλειστηριασμοί. Οι δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που είναι για σήμερα έχουν επισπεύδουσα τράπεζα τη Eurobank και αφορούν:

• Στην πρώτη περίπτωση μεζονέτα με τιμή αρχικής εκκίνησης τις 698.915 ευρώ, η οποία πλειστηριάζεται για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση από το 2013.

• Στη δεύτερη περίπτωση τέσσερις χώρους στάθμευσης, με τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ έκαστος, που πλειστηριάζονται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από εταιρικό δάνειο αρκετών εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα Τετάρτη ήταν οκτώ, αλλά δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των συμβολαιογράφων κ. Γιώργο Ρούσκα, κάποιοι οφειλέτες έσπευσαν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Σύμφωνα με πηγές του συλλόγου, οι τράπεζες έχουν εγγραφεί στα προγράμματα των πλειστηριασμών προκειμένου να πάρουν οι ίδιες τα ακίνητα-φιλέτα που θα βγουν σε πλειστηριασμό, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε επόμενο στάδιο, αλλά και να περάσουν το μήνυμα της οριστικής άρσης της ασυλίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από την πλευρά των τραπεζών σημειώνεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι οκτώ πλειστηριασμοί, είναι γιατί ήταν εγγεγραμμένοι σε Ειρηνοδικεία εκτός Αθηνών, δηλαδή για την περιφέρεια, όπου η αποχή των συμβολαιογράφων δεν έχει ακόμη ανασταλεί.

Σταδιακά, ωστόσο, η αποχή αναμένεται να ανασταλεί και από τους συλλόγους της περιφέρειας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης που έχουν έκτακτη γενική συνέλευση για τις 4 Δεκεμβρίου.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θεωρούνται κλειδί για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που με βάση τα αναθεωρημένα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM θα πρέπει να αποδώσουν ανακτήσεις συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έχει ζητήσει την επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2018, με σταδιακή αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού συστήματος, έτσι ώστε έως τα τέλη του χρόνου να έχουν ενταχθεί περί τις 18.000 ακίνητα. Η ρευστοποίηση αυτών των ακινήτων δεν θεωρείται σε κάθε περίπτωση δεδομένη, καθώς θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί στην αγορά. Αλλωστε, ακόμη και σε παλαιότερες περιόδους, πριν δηλαδή υπάρξει η οριζόντια προστασία του 2009, ο αριθμός των πλειστηριασμών που τελικώς εκτελούνταν ήταν περίπου το ένα τρίτο αυτών που αναγγέλλονταν.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 4 =