αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔύο φοιτήτριες στη Χίο έφτιαξαν μια online πλατφόρμα που συνδέει τους δημιουργούς 3D προϊόντων και τους πελάτες

Δύο φοιτήτριες στη Χίο έφτιαξαν μια online πλατφόρμα που συνδέει τους δημιουργούς 3D προϊόντων και τους πελάτες

Και πως είναι, άραγε, να δημιουργείς το δικό σου online project ενώ παράλληλα σπουδάζεις σε ένα νησί; Η Ειρήνη Χιονά και η Γκοζίνα Μαρσίντα το έκαναν. Δημιούργησαν την 3Deal. Μια online πλατφόρμα που συνδέει τους δημιουργούς 3D προϊόντων και τους πελάτες. Όλα ξεκίνησαν από το νησί της Χίου. «Δεν θεωρούμε ότι είναι πιο δύσκολο να δουλεύεις μία startup από ένα νησί. Ένα digital project έχει περισσότερες ευκαιρίες από ένα φυσικό κατάστημα που είναι γεωγραφικά περιορισμένο» εξηγούν μιλώντας στο It’s Possible. Και συμπληρώνουν: «Σήμερα είμαστε φοιτήτριες στην Χίο, αύριο μπορεί να βρισκόμαστε σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού για σπουδές, η κάθε μία σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή αλλά δεν θα μας περιορίσει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί».

Οι δύο startuppers μιλούν σήμερα στο It’s Possible απευθείας από την Χίο όπου βρίσκονται, και περιγράφουν το πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα τους, πως ακριβώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάποιος, ενώ μιλούν και τον όγκο δουλειάς που υπάρχει στο backstage μιας τέτοιας startup.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Επιχειρηματικότητα για εμάς σημαίνει να δημιουργήσεις κάτι (προϊόν ή υπηρεσία) που θα καλύψει μία ανάγκη της αγοράς, κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε. Η ιδέα προήλθε από την επιρροή των μαθημάτων που παρακολουθήσαμε στο Πανεπιστήμιο. Αρχικά γνωρίσαμε την τρισδιάστατη εκτύπωση μέσα ένα μάθημα εξαμήνου όπου εντοπίσαμε το κενό που υπάρχει στην αγορά. Στην συνέχεια, σε επόμενο βιωματικό μάθημα για την δημιουργία Νεοφυών επιχειρήσεων, μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε μια ιδέα, με την οποία θα συμμετείχαμε και στον διαγωνισμό JA Startup.

Έχοντας εντοπίσει αυτό το κενό, θελήσαμε να αποτελέσουμε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δημιουργούς 3D προϊόντων και τους πελάτες και να διαμορφώσουμε τον ανοργάνωτο αυτό κλάδο στην Ελλάδα. Ήταν μία ιδέα που πιστέψαμε ότι έχει να προσφέρει πολλά στην κοινωνία.

Με απλά λόγια, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας;

Στην αρχική εμφάνιση της εφαρμογής εστιάζουμε στους καταναλωτές. Αυτοί μπορούν να  αναζητήσουν και να προμηθευτούν προϊόντα που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή να αναζητήσουν κάποιον δημιουργό και μαζί του να σχεδιάσουν ή και να παράξουν ένα κατά παραγγελία προϊόν. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της 3D εκτύπωσης. Μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις, στο μέγεθος ή στο χρώμα που θέλεις και να το παραλάβεις πολύ άμεσα. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να παρουσιάζουν κάποια ιδέα, δίνοντας στους δημιουργούς ιδέες πάνω στις οποίες μπορούν να πειραματιστούν. Σήμερα δεν χρειάζεται να περιορίζουμε την φαντασία μας. Μπορούμε να φτιάξουμε ή τουλάχιστον να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε κάτι καινοτόμο και με πολύ μικρό κόστος.

Από την άλλη πλευρά είναι οι δημιουργοί σχεδίων και 3D προϊόντων που μπορούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να δεχτούν παραγγελίες, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο που καταγράφει και παρουσιάζει συνοπτικά την εμπορική τους πορεία.

Ποια είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά την αγορά των σχεδιαστών 3D προϊόντων στην Ελλάδα; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο; Και τι επαγγελματικές επιλογές έχει κάποιος;

Στην Ελλάδα  ο κλάδος τρισδιάστατης εκτύπωση δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται κυρίως ερασιτεχνικά, παράγουν σε μικρές ποσότητες ή πειραματίζονται με βασικές πρώτες ύλες και μικρού μεγέθους εκτυπωτές. Ένα μικρό ποσοστό των δημιουργών ασχολείται περισσότερα χρόνια και πιο επαγγελματικά, χρησιμοποιώντας πληθώρα πρώτων υλών και μεγαλύτερες δυνατότητες εκτύπωσης. Γενικότερα όμως ο κλάδος δεν είναι καθόλου οργανωμένος και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε σύγκριση με τα δεδομένα του εξωτερικού και τη ζήτηση που έχει εκεί η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές εφαρμογές. Αυτό διότι, είναι μία τεχνολογία που δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, με κυρίαρχο τον τομέα της μηχανολογικής και της ιατρικής που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Στο backstage, πως είναι να «τρέχει» κάποιος μια startup σαν την δική σας και τι όγκος δουλειάς υπάρχει από πίσω;

Από όγκο δουλειάς… μη τα συζητάς. Έχοντας δει θεωρητικά όλους τους τομείς μιας επιχείρησης και πόσο σημαντικός είναι καθένας από αυτούς, προσπαθούμε να τους αναπτύξουμε σε όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερο επίπεδο.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία με την οποία ασχολούμαστε από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, προσπαθώντας και να το ισορροπήσουμε με τις σπουδές μας και ένα δείγμα ξεκούρασης και απόλαυσης της φοιτητικής μας ζωής.

Οι πολλές ώρες δουλειάς, έρευνας και δημιουργίας του site, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτό έτρεχε με τρία άτομα (πλέον με δύο άτομα) και συγκεκριμένες προθεσμίες ήταν κουραστικό και εξουθενωτικό για εμάς. Όλο αυτό όμως θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, αν δεν είχαμε την καθοδήγηση του μέντορα και καθηγητή μας κύριο Κίνια Ι. που ήταν δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα με τις συμβουλές του και την καθοδήγηση του. Το γεγονός ότι κάνουμε κάτι που πραγματικά μας άρεσε και εξελισόμαστε μέσα από αυτό, είναι το κίνητρο να θέλουμε να δημιουργούμε συνέχεια.

Αυτή τη στιγμή είστε φοιτήτριες στην Χίο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να ξεκινήσει ένα digital project από ένα Ελληνικό νησί;

Δεν θεωρούμε ότι είναι πιο δύσκολο να δουλεύεις μία startup από ένα νησί. Ένα digital project έχει περισσότερες ευκαιρίες από ένα φυσικό κατάστημα που είναι γεωγραφικά περιορισμένo. Επομένως το νησί δεν μας περιορίζει γεωγραφικά στο project μας. Αντιθέτως, ένα περιβάλλον όπως η Χίος ευνοεί και διευκολύνει την ανάπτυξη της 3Deal διότι εδώ οι σχέσεις είναι πιο προσωπικές με τον κόσμο αλλά και με τους καθηγητές μας στη σχολή και είναι όλοι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε ότι χρειαζόμαστε. Σήμερα είμαστε φοιτήτριες στην Χίο, αύριο μπορεί να βρισκόμαστε σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού για σπουδές, η κάθε μία σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή αλλά δεν θα μας περιορίσει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 2 =