αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς θα επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι

Πώς θα επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι

Σχέδιο για την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το σχέδιο ουσιαστικά απευθύνεται στους φορολογούμενους που είτε είναι οφειλέτες και αποπληρώνουν κανονικά τα χρέη τους στο δημόσιο (ανεξάρτητα εάν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα) είτε αποπληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει κίνητρα αλλά και διευκολύνσεις που σήμερα λόγω της γραφειοκρατίας αναγκάζονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μεταβούν στην εφορία για την έκδοση για παράδειγμα φορολογικής ενημερότητας. Αν και για τις περισσότερες περιπτώσεις η έκδοση φορολογικής ενημερότητας γίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος οδηγεί σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις στην εφορία για έκδοση ενημερότητας. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που κάποιος έχει βεβαιωμένη οφειλή, όπως, για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος που αποπληρώνεται σε 10 δόσεις, και έχει λαμβάνειν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να μεταβεί στην εφορία να υπογράψει ο έφορος και να λάβει το “χαρτί” που του επιτρέπει να εισπράξει το ποσό από κάποιον φορέα του δημοσίου.

Η νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή και ταλαιπωρεί συνεπείς και ασυνεπείς. Πλέον εξετάζεται όσοι έχουν απλά βεβαιωμένη οφειλή που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη να μπορούν να εκδώσουν ψηφιακά την ενημερότητα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει:

– Έκδοση φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ (μέσω του risk analysis) τους αποδεικνύει ότι επί χρόνια αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.

– Μείωση της παρακράτησης για όσους χρωστούν στην εφορία και πρόκειται να εισπράξουν χρηματικά και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια στη ρύθμιση που έχουν ενταχθεί. Σήμερα η εφορία προχωρά σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών μέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή να μεταβιβάσει ακίνητο και παράλληλα έχει βεβαιωμένες οφειλές άνω των 30 ευρώ, τότε η εφορία παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, ανεξάρτητα αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή. Εφόσον οι δόσεις αποπληρώνονται κανονικά θα μειώνεται το ποσοστό της παρακράτησης.

-Αύξηση της έκπτωσης φόρου ενδεχομένως στο 5%, για όσους εξοφλούν το φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ με εφάπαξ καταβολή. Για τους υπόλοιπους το ποσοστό της έκπτωσης θα παραμείνει στο 3% .

Έρχονται αλλαγές στη έκδοση ενημερότητας

Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αλλά και προκειμένου το δημόσιο να μπορεί να εισπράττει χρήματα από όσους έχουν οφειλές προχωρεί σε ουσιαστικές αλλά και διαδικαστικές αλλαγές που οδηγούν στην απλούστευσης έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας. Σήμερα ακόμα και εάν κάποιος φορολογούμενος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο η εφορία μπορεί να σου αρνηθεί τη χορήγηση της. Δηλαδή εάν κάποιος έχει βεβαιωμένη οφειλή που εξυπηρετείται κανονικά και προχωρήσει σε μεταβίβαση ακινήτου θα πρέπει προηγουμένως για παράδειγμα να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά να εκδοθεί η φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η φορολογική διοίκηση προχωρά σε αλλαγές που θα αλλάξουν όλες τις στρεβλώσεις μειώνοντας ταυτόχρονα και το γραφειοκρατικό κόστος των επιχειρήσεων για την έκδοση της. Επίσης εάν κάποιος έχει οφειλές στο ελληνικό δημόσιο και επιθυμεί να πωλήσει για παράδειγμα ένα ακίνητο το οποίο αποτελεί και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, και το ποσό της πώλησης είναι υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας θα μπορεί να το πράξει με παρακράτηση του ποσού από το ελληνικό δημόσιο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + three =