αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις τρόποι για να παραμείνεις ήρεμος όταν είσαι κοντά σε ανθρώπους που σε προκαλούν

Τρεις τρόποι για να παραμείνεις ήρεμος όταν είσαι κοντά σε ανθρώπους που σε προκαλούν

Υπάρχει κάποιος στη ζωή σας, του οποίου η παρέα προκαλεί έντονα και δύσκολα συναισθήματα πάνω στα οποία δεν φαίνεται να έχετε κανέναν έλεγχο, όση «δουλειά» κι αν έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε; Αν ναι, δεν είστε μόνοι.

Είναι μια πρόκληση να διατηρείς μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης με κάποιον που σε προκαλεί. Η ίδια η παρουσία του βάζει το νευρικό σου σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τι μπορείς να κάνεις; Το psychology today παραθέτει 3 τρόπους για να παραμείνεις ήρεμος όταν είσαι κοντά σε ανθρώπους που σε προκαλούν.

1. Ερευνήστε τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας

Αυτή η πρακτική έχει να κάνει με την περιέργεια και την ακρίβεια σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλεί σε εσάς η παρέα αυτού του ατόμου. Τείνουμε να αποδίδουμε γενικές περιγραφές στην εμπειρία μας, όπως «Με κάνει να νιώθω ανήσυχος», «Μισώ να είμαι μαζί του/της» ή κάποια άλλη γενικευμένη περιγραφή μιας συναισθηματικής εμπειρίας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτές τις γενικές περιγραφές και να μάθετε τι ακριβώς αισθάνεστε με την παρέα αυτού του ατόμου. Είναι ντροπή, ενοχή, ταπείνωση, λύπη, ανεπάρκεια, αδυναμία ή απόρριψη; Ποια είναι η αίσθηση; Και ποιες είναι οι αφηγήσεις και οι πεποιθήσεις που αντηχούν στο μυαλό σας ως αποτέλεσμα; Τι πιστεύετε συγκεκριμένα για τον κόσμο και τον εαυτό σας λόγω της παρέας με αυτό το άτομο;

Ο σκοπός του γίνει κάποιος συγκεκριμένος σχετικά με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα δεν είναι να καταλάβει καλύτερα τι του κάνει αυτό το άτομο. Πρόκειται για το άνοιγμα ενός βαθύτερου επιπέδου ενσυναίσθησης, συμπόνιας και κατανόησης για τον εαυτό σας.

Σε πρακτικό επίπεδο, όταν βρίσκεστε στην παρέα αυτού του ατόμου, μπορείτε κυριολεκτικά και συμβολικά να κρατήσετε τον εαυτό σας βάζοντας ένα χέρι στην καρδιά ή την κοιλιά σας, ίσως αρκετά περιστασιακά ώστε να μην είναι αντιληπτό, ως μια χειρονομία καλοσύνης προς τον εαυτό σας.

Επίσης, όταν ετοιμάζεστε να δείτε αυτό το άτομο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το να είστε στην παρέα του πιθανότατα θα πυροδοτήσει αυτά τα συναισθήματα και ότι μπορεί να μην νιώσετε ξανά ΟΚ για τον εαυτό σας μέχρι να φύγετε από την παρέα του. Ευχηθείτε στον εαυτό σας ασφαλές ταξίδι και πέρασμα.

2. Αποδεχτείτε την εμπειρία

Ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας είναι επίσης η αποδοχή. Η αποδοχή ότι αυτά τα μεγάλα και μερικές φορές συντριπτικά συναισθήματα πρόκειται να προκύψουν με αυτό το άτομο κοντά. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ο βαθύς πόνος και το συναισθηματικό τραύμα λειτουργούν στο σώμα. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να ξεφύγεις ή να πείσεις τον εαυτό σου να μην το ζήσει. Για να το κάνετε αυτό θα ήταν σαν να προσπαθείτε να μην τραβήξετε μακριά το χέρι όταν αγγίζετε μια καυτή κατσαρόλα.

Δεν γίνεται να κάνεις… ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας, πάει πίσω στη σκηνή του τραύματος – σαν να συνέβαινε τώρα.

3. Προχωρήστε

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, υπάρχει συχνά μια θαμμένη ελπίδα ότι όσες φορές κι αν έχετε πάει στη σόμπα και καήκατε, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. Ελπίζετε ότι θα είστε διαφορετικοί ή ότι θα είναι διαφορετικοί οι άλλοι ή ότι η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική.

Το τρίτο βήμα είναι η παράδοση, που μπορεί να μην ακούγεται θετικό. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά το καλύτερο και πιο απελευθερωτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Σημαίνει να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να σταματήσει να αγγίζεις τη σόμπα—να σταματήσεις να βάζεις τον εαυτό σου στην τροχιά αυτού του ατόμου και να βιώνεις αυτό το αίσθημα κινδύνου. Αποδέχεσαι αυτό που η πραγματικότητα συνεχίζει να σου δείχνει- ότι αυτό το άτομο σου προκαλεί πόνο και ότι δεν φταις εσύ.

Ανεξάρτητα από το γιατί ή πώς ή αν θα έπρεπε να συμβαίνει, η πραγματικότητα είναι ότι όταν είσαι με αυτό το άτομο, αισθάνεσαι άσχημα ξανά και ξανά. Έχετε δοκιμάσει αυτό το σύστημα αρκετές φορές, έχετε παίξει αρκετές στρατηγικές, έχετε εξαντλήσει αρκετές ελπίδες και προσευχές και παλέψατε με αυτήν την πραγματικότητα για αρκετό καιρό. Έχετε νιώσει την ίδια φωτιά να σας καίει με τον ίδιο τρόπο αρκετές φορές.

Είναι ΟΚ να παραδοθείς στην πραγματικότητα και να επιλέξεις έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι εντάξει να μην βλέπετε πια αυτό το άτομο και να σταματήσετε να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Είναι εντάξει να πείτε «όχι».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =