αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς για να βάζεις τα όρια σου σε διάφορες περιστάσεις

Πέντε φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς για να βάζεις τα όρια σου σε διάφορες περιστάσεις

Όταν λέτε «ναι» σε αυτό το επιπλέον project στη δουλειά όταν είστε ήδη «πνιγμένοι», μπορεί να παραμελείτε τα όριά σας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε περιστάσεις στην προσωπική μας ζωή.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, ο καθορισμός και η διατήρηση των ορίων γίνεται πιο κρίσιμος από ποτέ.

Τα όρια, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι απαραίτητα για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 που μπορείς να χρησιμοποιείς για να βάζεις τα όρια σου σε διάφορες περιστάσεις.

1) «Εκτιμώ την οπτική σου, αλλά βλέπω τα πράγματα διαφορετικά»

Μάλλον όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου δεν συμφωνούμε με την άποψη κάποιου άλλου. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, έτσι δεν είναι;

Αλλά εδώ είναι μια φράση που μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε σε τέτοιες στιγμές, χωρίς να φανείτε αγενείς: «Εκτιμώ την οπτική σου, αλλά βλέπω τα πράγματα διαφορετικά».

Αυτή η φράση είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η διαφωνία δεν χρειάζεται να είναι… ασέβεια. Απλώς δηλώνεις ότι έχεις διαφορετική άποψη.

Δείχνει σεβασμό, αλλά είναι και διεκδικητικό. Και αυτό είναι το ζητούμενο για τον καθορισμό ορίων, σωστά;

2) «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή»

Ποιος από εμάς δεν έχει αισθανθεί κατά καιρούς ότι χρειάζεται να μείνει λίγο μόνος;

Κάνε το. Και εδώ είναι η φράση που θα σε βοηθήσει: «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή».

Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο. Συχνά ανησυχούμε μήπως φαινόμαστε αγενείς ή απορριπτικοί, ειδικά προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αλλά το περίεργο είναι ότι οι άλλοι θα καταλάβουν γρήγορα. Θα σεβαστούν την ανάγκη σου.

Αυτή η φράση δεν είναι για να απομακρύνεις τους ανθρώπους, αλλά για να εκφράσεις την ανάγκη σου για μια… ανάσα. Είναι μια απαλή αλλά σαφής επιβεβαίωση των ορίων σας. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να δίνετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία και ευεξία. Δεν σε κάνει εγωιστή. Σε κάνει άνθρωπο.

3) «Ας βρούμε μία ώρα που να λειτουργεί και για τους δυο μας»

Φανταστείτε το εξής: Είστε φουλ στη δουλειά, αγωνίζεστε ενάντια στο ρολόι για να τηρήσετε μια προθεσμία. Στη συνέχεια, ένας φίλος τηλεφωνεί, ρωτώντας αν μπορείτε να συναντηθείτε για μεσημεριανό γεύμα. Τι κάνεις;

Δεν χρειάζεται να πεις ένα ξερό όχι. Μπορείς να εξηγήσεις τα δεδομένα, και να προσπαθήσεις να βρεις κοινό έδαφος με την άλλη πλευρά.

4) «Δυσκολεύομαι όταν ο προσωπικός μου χώρος δεν γίνεται σεβαστός».

Αυτό μπορεί να γίνει στην δουλειά ή μέσα στο σπίτι. Από κάποιο άλλο άτομο που δεν σέβεται τον χώρο σου και τα κάνει όλα… άνω κάτω.

«Δυσκολεύομαι όταν ο προσωπικός μου χώρος δεν γίνεται σεβαστός».

Αυτή η φράση είναι ισχυρή επειδή εστιάζει στο θέμα χωρίς να επιτίθεται στο άτομο. Είναι ένα στυλ επικοινωνίας που δίνει έμφαση στα συναισθήματα του ομιλητή αντί να επικρίνει τον ακροατή.

Έτσι, αν βρεθείτε ποτέ σε μια παρόμοια κατάσταση όπου ο προσωπικός σας χώρος υφίσταται… εισβολή, αυτή η φράση μπορεί να είναι απλώς η σωτήρια χάρη σας. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να προστατεύσετε τον χώρο σας και είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς να προκαλέσετε προσβολή. Και παρόμοιο με το σεβασμό του προσωπικού χώρου είναι ο σεβασμός των ίδιων των ορίων που προσπαθείτε να θέσετε…

5) «Είναι σημαντικό για μένα να σεβόμαστε ο ένας τα όρια του άλλου»

Αυτή είναι ίσως η πιο άμεση και περιεκτική φράση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν θέτετε όρια. Όχι μόνο επικοινωνεί την ανάγκη σας για σεβασμό, αλλά τονίζει επίσης την αμοιβαία φύση αυτού του σεβασμού.

«Είναι σημαντικό για μένα να σεβόμαστε ο ένας τα όρια του άλλου».

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, κάνετε ένα σαφές αίτημα και ορίζετε ένα πρότυπο συμπεριφοράς για τη σχέση σας. Εκφράζετε ότι ο σεβασμός των ορίων δεν αφορά μόνο την άνεσή σας, αλλά και την υγεία και τη μακροζωία της σχέσης.

Η ομορφιά αυτής της φράσης είναι ότι δεν κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται κατηγορούμενο. Αντίθετα, καλλιεργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 2 =