αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 3 απλές κινήσεις για να μην φαίνεσαι ποτέ τσιγκούνης

Οι 3 απλές κινήσεις για να μην φαίνεσαι ποτέ τσιγκούνης

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα που έχουν να κάνουν με χρήματα ή οικονομικές συμβουλές. Όλοι θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Είναι καλό να είναι κάποιος οικονόμος, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς. Αλλά κανείς δεν θέλει να φαίνεται τσιγκούνης.

«Είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή», λέει στο CNBC ο Thomas Farley, ειδικός καλών τρόπων που δίνει ομιλίες ως ο «Mister Manners». «Προφανώς, ο χαρακτηρισμός ‘τσιγκούνης’ είναι αρνητικός για το 100% του πληθυσμού, ενώ το να είναι κάποιος οικονόμος θεωρείται προτέρημα».

Η διαφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κατά πόσο η προσπάθεια του καθενός να εξοικονομήσει χρήματα επηρεάζει τους γύρω του. Για παράδειγμα, κάποιος που θα μπορούσε να πληρώσει ένα εισιτήριο πρώτης θέσης, αλλά επιλέγει να γλιτώσει χρήματα ταξιδεύοντας στην οικονομική, είναι απλά οικονόμος, σύμφωνα με τον Farley.

«Ένας τσιγκούνης είναι κάποιος που απλά δεν πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί. Ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να είναι τσιγκούνης. Κάποιος που είναι τσιγκούνης έχει χρήματα, αλλά επιλέγει να μην τα ξοδεύει, πολύ συχνά σε βάρος των ανθρώπων που πληρώνουν το μερίδιό τους», εξηγεί.

Εδώ είναι 3 απλές κινήσεις για να μην φαίνεσαι τσιγκούνης.

«Διάβασε» το δωμάτιο

Για παράδειγμα, εάν έχετε βγει για φαγητό με φίλους, δεν είναι κακό να πληρώσετε μόνο για ό,τι φάγατε, εφόσον όλη η παρέα κάνει το ίδιο. Εάν η παρέα συνηθίζει να μοιράζει τον λογαριασμό ισόποσα σε όλους, τότε το να μετράτε εσείς πόσο κοστίζει το πιάτο που φάγατε, κάνει κακή εντύπωση.

Και κυρίως, είναι άσχημο εάν από τη μία πλευρά μετράτε μέχρι τελευταίο σεντ τον λογαριασμό του φαγητού, αλλά μετά ανεβάζετε φωτογραφίες στα social media από τις πολυτελείς διακοπές σας. «Αυτό σίγουρα θα αφήσει μια άσχημη γεύση στο στόμα των φίλων που νιώθουν ότι κλαις… για το μπάτζετ σου, αν την επόμενη μέρα κάνεις ανάρτηση για ψώνια ή για ταξίδια», λέει ο Farley.

Να είσαι ξεκάθαρος για τα όριά σου

Εάν δεν έχετε περιθώριο στον προϋπολογισμό σας για κάτι, αυτό είναι μια διαφορετική υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει εάν δηλώσετε εξ αρχής ότι δεν έχετε χρήματα για κάποιο ταξίδι ή ένα δείπνο σε ακριβό εστιατόριο που κανονίζει η παρέα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, απλά αρνηθείτε την πρόσκληση ή κάντε εσείς μια πιο προσιτή αντιπρόταση.

Μην πυροβολείς… τον αγγελιοφόρο

Μπορεί να έχετε κάνει πολλά έξοδα για να πάτε στον γάμο του φίλου σας σε ένα νησί, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην του πάρετε δώρο.

Επίσης, μπορεί να πιστεύετε ότι ο καπουτσίνο που ήπιατε ή το γεύμα που μόλις φάγατε ήταν υπερτιμημένο, αλλά θυμηθείτε ότι ο σερβιτόρος δεν ευθύνεται για την τιμολογιακή πολιτική του καταστήματος. Το να μην αφήσετε καθόλου φιλοδώρημα δεν είναι η σωστή συμπεριφορά. «Σε αυτή την περίπτωση, τιμωρείτε τους ανθρώπους που δεν ορίζουν τις τιμές και τους στερείτε χρήματα ενώ δεν φταίνε», λέει ο Farley.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας οικονομικός σύμβουλος εξηγεί: Γιατί δεν πρέπει να βλέπεις την αγορά ενός σπιτιού… ως επένδυση

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + fifteen =